The Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) will conduct the examination IBPS RRB Officer Scale-1 2018 for the recruitment of Scale-1 Officers in the Regional Rural Banks. IBPS RRB until 2015 had a single level exam for both Office Assistant and Officer Scale-1 posts. Since 2016, there has been a two-tier exam for both the posts. Regional Rural Banks are local level banking organizations operating in the different States of India. They have been created with a view to serving primarily the rural areas of India with basic banking and financial services. However, RRBs may have branches set up for urban operations and their area of operation may include urban areas too. The area of operation of RRBs is limited to the area as notified by Government of India covering one or more districts in the State.

Take Free CRT Mock Exam For 1 Year

Reasoning Ability:

Series, Analogies, Odd Pair, Directions, Numbers & Rankings, Dictionary Test, Syllogisms, Blood Relations, Seating Arrangements, Data Sufficiency, Computer, Coding-Decoding, Input-Output machine, Complex puzzles 

Practice Sample Questions on Reasoning Ability:

1. Look at this series: (1/8), (1/4), (1/2), 1, 2, ... What number should come next?

A.  3

B.  4

C. (2/4)

D. (2/3)

Answer: B

Explanation:

This is a simple multiplication series; each number is multiplied by 2 successively to get the next result.

(1/8) * 2 = 1/4

(1/4) * 2 = 1/2

(1/2) * 2 = 1

1 * 2 = 2

2 * 2 = 4

2. The words in the bottom row are related in the same way as the words in the top row. Find the word that completes the bottom row of words.

Ad5ed640 F4aa 45c5 8b10 Bda09162f68c

A.  Heart

B.  WiFi

C.  Computer

D.  Papers

Answer: C

Explanation:

Above the line, the relationship is as follows: Legs and Head are the parts of the Body. Below the line, the relationship is as follows: Printer and Keyboard are the parts of the Computer.

3. Choose odd number pair

(3 - 27) , (4 - 32) , (2 - 8) , (5 - 125)

A.  3 -27

B.  4- 32

C.  2 - 8

D.  5 - 125

Answer: B

Explanation:

In all other pairs, the second number is the cube of the first. 4 - 32 does not match with other pairs because 4 cube is 64.

4. Peter is facing towards East and turns 180° in clockwise then he turns 45° in an anti-clockwise direction.  Now, he turns 135° in the clockwise direction again he turns 45° in clockwise direction. Which direction is he facing?

A. North-East

B. South-West

C. West

D. North

Answer: A

Explanation:

Ad3d9ebf 1963 44c2 8de8 10a290f709e2

So, Peter is facing towards North - East direction

5. In a queue, A is 8th and B is 20th from the front and C is just in the middle of the two. If there were 45 persons in the queue. What position does C occupy from the front?

A.  12

B.  28

C.  24

D.  14

Answer: D

Explanation:

Number of persons between A and B = 20 - 8 = 12. Since C lies in the middle of these 12 persons (12 / 2 = 6), so C`s position is 6th from A i.e. 14th from the front.

6. In the following questions, 5 words are given. Which of them will come at the fourth if all of them are arranged alphabetically as in a dictionary?

1.Affiliated

2. Analogous

3. Address

4. Affective

5. Admin

A. 1

B. 3

C. 4

D. 5

Answer: A

Explanation:

1.Affiliated    → 4th

2. Analogous→ 5th

3. Address   → 1st

4. Affective   → 3rd

5. Admin     → 2nd

So, Affiliated word will come at the fourth if all of them are arranged alphabetically as in a dictionary

7. If  B is the sister of C; and C is the father of D, how D is related to B if D is female?

A. Mother

B. Sister

C. Niece

D. Cannot be determined

Answer: C

Explanation:

C is the father of D→ D's father is C

B is the sister of C→ C's sister is B→ father's Sister is Aunt 

So, D is a Niece of B

8. In the following problem, there is one question and two statements I, and II has given to the question. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient to answer the question. Read all the statements carefully and find which of the statements is/are sufficient to answer the given question. Choose the correct alternative in each question.

Question: How is 'TREAT' written in the code language?

Statements:

DEAR is written as @#$!in that code.

TAKE is written as &$?# in that code.

A. Only I 

B. Only II

C. Both I and II

D. either I or II

E. None of these

Answer: C

Explanation:

Observing I and II  we find that similar letters have similar code symbols at the corresponding places in the code. So, this is direct-coding.

Thus, to find the code for TREAT, we need the code for T which can be obtained from II only (i.e. &.) and the codes for R, E, and A which can be obtained either from I and II ( ! # and $ respectively) and code for R which can be obtained from I only (i.e. !.) 

9.  Where is RAM located?

A. Expansion Board

B. External Drive

C. Mother Board

D. All of above

Answer: C

Explanation:

RAM is generally a removable Circuit Board which is attached to the Motherboard of the laptop or pc.

10. If the COMPUTER is coded as COMOUSEQ, then how MEDICINE is coded?

A. MDCIDINE

B. DECJCIMI

C. MCSECIML

D. MECICIME

Answer: D

Explanation:

In the given word consider the only even number letters and move one step backward to obtain the code 

1. COMPUTER: Here P(16), T(20), and R(18) are even Number letters. So, by moving one step backward we get odd number letters as O(15), S(19), and Q(17)

COMPUTER: COMOUSEQ

2. MEDICINE: Here D(4) and N(14) are even number letters. So, by moving one step backward we get odd number letters as C(3) and M(13)

MEDICINE: MECICIME

8 IBPS RRB OS1 Mains Mock Tests-6300+ Practice Questions-950+ Video lessons

 

Published in Test Patterns

IBPS RRB Officer Scale Results 2018 has been declared in September 2018. The Institute of Banking Personnel Selection, IBPS has released the IBPS RRB Officer Scale Results 2018 for the preliminary examination at the official website at ibps.in.

Eligible candidates make sure that you check IBPS RRB Officer Scale Results 2018 result status by September 13, 2018.

Direct link: http://ibps.sifyitest.com/rrb7as1jun18/ress1da_sep18/login.php?appid=2b0325bf6e890fb6f6bc0f0b6d1dc236

Steps to Check your | IBPS RRB Officer Scale Results 2018:

Step 1 – Visit the official website at ibps.in

Step 2 – Look for the tag that says ‘IBPS RRB Officer Scale Results 2018’

Step 3 – Click on the tab and put in the required credentials

Step 4 - Once the IBPS RRB Officer Scale Results 2018 window opens, check your result.

Step 5 - Download your IBPS RRB Officer Scale Results 2018 and take a print out of it for further reference.

Those candidates who qualify the IBPS RRB Officer Scale Exam 2018 can now appear for the IBPS RRB Officer Scale Mains Examination 2018 which is due in September 2018.

For more updates, check www.conduiraonline.com

 

 

Published in Announcements

Why should you read this topic?

Assuming that you are preparing for bank recruitment tests, you should realize that there is a section on General Awareness that tests if you are aware of the happening around you. The happening on Economy, Sports, Industry, Trade and Policies. Who would assume that you will be a prospective bank hire without knowing the fundamentals of General Awareness? So, it is high time that you started taking the GK-in-Depth articles, and Daily GK Digest diligently. You are shown the resources, it is on you to utilize them. And, if you are planning to take MBA tests like CAT, FMS, XLRI, NMAT, even then the General Awareness plays a significant role in the Group Activity and interview rounds.

What is 2+2 dialogue?

A ‘two plus two dialogue’ is a term — adopted in foreign parleys — used for installation of a dialogue mechanism between two countries’ defense and external affairs ministries. To put it simply, ‘two plus two dialogue’ is an expression used to indicate that two appointed ministers from each country, the ministers of defense and external affairs in this case, will meet up to discuss the two countries’ strategic and security interests.

India - Japan and India - US... 2 + 2

India and Japan have practiced a ‘two plus two dialogue’ mechanism almost annually, held considerably before the meeting of the two prime ministers, since 2010.

India and the US conducted their inaugural ‘two plus two dialogue’ on September 6th, 2018. Secretary of State Mike Pompeo and Defence Secretary James Mattis were in India for this dialogue. The two met Minister of External Affairs Sushma Swaraj and Minister of Defence Nirmala Sitharaman, “to discuss strengthening strategic, security and defense cooperation”, as stated in a joint report.

Outcome of 2 + 2 Dialogue between India and the US, September 2018:

  • Terming the 2+2 dialogue between India and the United States as a historic dialogue, External Affairs minister Sushma Swaraj, announced the signing of the Communications Compatibility and Security Agreement (COMCASA) between the two nations.

  • Both the countries also decided to work together towards India's entry to the Nuclear Suppliers Group (NSG).

  • The Minister reaffirmed India's commitment to the Indo-Pacific as a free, open and inclusive concept and defined by a common rules-based order.

  • India and the US also called on Pakistan to ensure that its territory is not used to launch terrorist attacks on other countries, a joint statement on the dialogue said.

  • The two sides also expressed support for an ‘Afghan-led’ and ‘Afghan-owned’ peace process.

  • India and US also agreed to start exchanges between the US Naval Forces Central Command (NAVCENT) and the Indian Navy as part of deepening maritime cooperation in the western Indian Ocean.

  • The meeting also witnessed the conclusion of a Memorandum of Intent between the US Defense Innovation Unit (DIU) and the Indian Defence Innovation Organization – Innovation for Defence Excellence (DIO-iDEX).

  • Defence Minister Nirmala Sitharaman also announced that India and US will be carrying out Tri-Services Joint exercise off the eastern coast of India in 2019.

What is COMCASA?

    • COMCASA, which stands for Communications Compatibility and Security Agreement, is one the four foundational agreements that the U.S. signs with allies and close partners to facilitate interoperability between militaries.

    • India has already signed two of the four agreements, the General Security Of Military Information Agreement (GSIMOA) in 2002 and the Logistics Exchange Memorandum of Agreement (LEMOA) in 2016.

    • The last one remaining is the Basic Exchange and Cooperation Agreement for Geo-spatial Cooperation (BECA).

    • COMCASA is an India specific version of the Communication and Information on Security Memorandum of Agreement (CISMOA).

    • COMCASA allows India to procure encrypted communication systems from the U.S. for military platforms like the C-17, C-130 and P-8Is. Due to non-signing of COMCASA, these platforms were using commercially available communication systems.

    • Signing COMCASA allows India to acquire Sea Guardian drones, which can detect and target enemy warships.

    • India's decision to sign COMCASA comes at a time when the United States has voiced its opposition to India's acquisition of the Russian S-400 missile shield since it violates the US Countering America's Adversaries through Sanctions Act. 

Get More Interesting GK Topics

 Courtesy:

https://www.thestatesman.com/india/2-plus-2-dialogue-explainer-india-us-initiative-1502668317.html

https://economictimes.indiatimes.com/news/defence/india-and-us-sign-military-communication-pact/articleshow/65700604.cms

https://www.thehindu.com/news/national/what-is-comcasa/article24881039.ece?homepage=true

 

Published in General Awareness

SBI PO Prelims Quantitative Aptitude Questions & Answers

The SBI Probationary Officer (PO) 2018 Exam conducted by the State Bank of India (SBI) is a gateway to a bright career in the Banking Industry for thousands of students and working professionals across the nation. We have composed the latest quantitative aptitude Q&A with an explanation that would ease your effort.

Numerical Ability Section Analysis for SBI PO:

The Quant section consists of questions from the following topics - Arithmetic, Algebra, Probability, Permutations & Combinations, Data Interpretation. Since our primary focus is on clearing the cut-offs, let's classify the topics into various difficulty levels considering average time spent to solve the questions.

Easy - Quadratic Equations, Simplifications and Approximations, Number Series, Time and Work 

Moderate - Data Interpretation, Percentages, Ratio & Proportions, Profit and Loss, SI & CI

Difficult - Time Speed & Distance, Pipes and Cisterns,  Mixtures, Mensuration

Make sure you complete practising all the easy category questions first which will give you ample amount of time to work on weak areas. Analyze your performance regularly by taking dozens and scores of mock tests and preparing a preparation strategy accordingly 

Free SBI PO Mock Exam

Sample Questions for SBI PO Quantitative Aptitude Section

1. Find the roots of the quadratic equation: x2 + 4x - 12 = 0?

A.2,-6

B.6,-2

C.2,-4

D.-4,2

Answer: A

Explanation:

x2 + 6x - 2x - 12 = 0
x(x + 6) - 2(x + 6) = 0
(x - 2)(x + 6) = 0
=> x = 2 or x = -6.

 

2. 30 + 5 x 6 / (90/3) = ?

A.36

B.31

C.43

D.45

Answer: B

Explanation:

30 + 5 x 6 / (90/3) = 30 + 5 x 6 / (30)

= 30 + (5 x 6)/30 = 30 + 1 = 31.

3. The speed of a train is 80 kmph. What is the distance covered by it in 15 minutes?

A.23 km

B.24 km

C.25 km

D.20 km

Answer: D

<span">Explanation:

80 x (15/60) = 20 km

 

4. Two pipes A and B can fill a cistern in 10 and 15 minutes respectively, and a third pipe C can empty it in 20 minutes. How long will it take to fill the cistern if all the three are opened at the same time?

A.9.45 min

B.7.30 min

C.8.57 min

D.6.60 min

Answer: C

Explanation:

1/10 + 1/15 - 1/20 = 7/60

60/7 = 8.57 min

5. The perimeter of a triangle is 25 cm and the inradius of the triangle is 2.8 cm. What is the area of the triangle?

A.35 cm2

B.25 cm2

C.38 cm2

D.41 cm2

Answer: A

Explanation:

Area of a triangle = r x s

Where r is the inradius and s is the semiperimeter of the triangle.
Area of triangle = 2.8 * 25/2 = 35 cm2

6. There is 25 per cent decrease in the price of an article and as a result, the article costs Rs.805. Find the actual cost of the article.

A.Rs.1200

B.Rs.1073

C.Rs.1352

D.Rs. 959

Answer: B

Explanation:

CP* ((100-25)/100) = 805
CP* (75/100) = 805
CP= Rs. 1073 

 

7. Which of the following numbers will form a 7:1 with the number 10?

A.50

B.60

C.70

D.80

Answer: C

Explanation:

7:1 = x : 10

x = 70

 

8. A and B together can do a piece of work in 10 days. If A alone can do the same work in 15 days, then B alone can do the same work in:

A.15 days

B.20 days

C.25 days

D.30 days

Answer: D

Explanation:

B = 1/10 – 1/15 = 1/30 => 30 days

 

9. On what sum of money will the simple interest be Rs. 80 in 5 years at 2.5 percent per annum?

A. Rs. 480

B. Rs. 550

C.Rs. 640

D. Rs. 720

Answer: C

Explanation:

80 = (P x 5 x 5/2)/100

8000= (P*5*5/2)

16000=P*5*5

P = Rs. 640

 

10. A mixture of 120 litres of wine and water contains 15% water. How much water should be added so that water becomes 25% of the new mixture?

A.15 litres

B.16 litres

C.17 litres

D.18 litres

Answer: B

Explanation:

Number of liters of water in 120 liters of the mixture = 15% of 120 = 15/100 * 120 = 18 liters.
P litres of water added to the mixture to make water 25% of the new mixture.
Total amount of water becomes (18 + P) and total volume of mixture is (120 + P).
(18 + P) = 25/100 * (120 + P)
72 + 4P = 120 + P => P = 16 liters.

Take 3 Day Free Trial of Bank Job Exams Preparation

Check Other Blogs on SBI Exams

SBI PO English Exam Topics and Tips to Clear
SBI PO Exam Aptitude Exam Topics
SBI PO Salary and Work Profile
SBI Clerk Junior Associate Exam Topics and Preparation Plan

Published in Test Patterns

SBI Clerk 2018 Numerical Ability Questions With Solutions

The SBI Clerk (Junior Associate) 2018 Exam conducted by the State Bank of India (SBI) is a gateway to a bright career in the Banking Industry for thousands of students and working professionals across the nation. 

Numerical Ability Section Analysis for SBI JA:

The Numerical Ability section consists of questions from the following topics - Arithmetic, Algebra, Probability, Permutations & Combinations, Data Interpretation, etc. Since our primary focus is on clearing the cut-offs, let's classify the topics into various difficulty levels considering average time spent to solve each question. 

Easy - Quadratic Equations, Simplifications and Approximations, Number Series, Time and Work 

Moderate - Data Interpretation, Percentages, Ratio & Proportions, Profit, and Loss, SI & CI

Difficult - Time Speed & Distance, Pipes and Cisterns,  Mixtures, Mensuration

Make sure you complete practicing all the easy category questions first which will give you ample time to work on weak areas. Analyze your performance regularly by appearing dozens and scores of mock tests. Mock tests are the only judging parameter that would help you ace the prelims as well as mains.

Free SBI Clerk Mock Exam

Practice Paper for Quantitative Aptitude for SBI JA :

1. Two varieties of wheat - A and B that cost Rs. 11 per kg and Rs. 17 per kg are mixed in the ratio 3: 7. If 5 kg of the mixture is sold at 25% profit, find the profit made.

A. Rs.13

B. Rs. 15

C. Rs. 17

D. Rs. 19

Answer:D 

Explanation:

Let the quantities of A and B mixed be 3x kg and 7x kg.

Cost of 3x kg of A = 11 x (3x) = Rs. 33x
Cost of 7x kg of B = 17 x (7x) = Rs. 119x
Cost of 10x kg of the mixture = 33x + 119x = Rs. 152x
Cost of 5 kg of the mixture = (152x/10x) x 5 = Rs. 76
Profit made in selling 5 kg of the mixture = (25/100) x (cost of 5 kg of the mixture) = 25/100 * 76 = Rs. 19

2. The roots of the quadratic equation: 3x2 - 12x + 10 = 0 are:

A. irrational and unequal

B. real and equal

C. rational and equal

D. rational and unequal

Answer: A

Explanation:

The discriminant of the quadratic equation (D) is (-12)2 - 4(3)x(10) i.e., 24. As this is positive but not a perfect square, the roots are irrational and unequal.

3. What percentage of numbers from 1 to 70 have 1 or 9 in the units digit?

A. 1
B. 14
C. 20
D. 21

Answer:  C

Explanation:

 Clearly, the numbers which have 1 or 9 in the units digit from 1 to 70 are 1, 9, 11, 19, 21, 29, 31, 39, 41, 49, 51, 59, 61, 69.

Number of such numbers =14

Required percentage = ( (14/70) x 100 )% = 20%

4. 1: 4 = (11/4): X. The value of x is?

A. 7

B. 11

C. 12

D. 9

Answer: B

Explanation:

X x 1 = 4 * 11/4

X = 11

5. (23/3) x (28/5) x (13/3) +  (7/3) = ?

A. 180 15/46

B. 185 18/45

C. 187 16/44)

D. 188 17/45

 

Ans: D

Explanation:

7 2/3 x 5 3/5 x  4 1/3 + 2 1/3

= 23/3 x 28/5 x 13/3 + 7/3

=188 17/45

 

6. Express a speed of 45 km/h in meters per second?

A.10.6 m/s

B.11.8 m/s

C.12.5 m/s

D.13.2 m/s

Answer: C

Explanation:

40 x (5/18) = 12.5 m/s

7. If the selling price is doubled, the profit triples. Find the profit percent.

A.100%

B. 50%

C. 75%

D.   1%

Answer: A

Explanation:

Let C.P. be Rs. x and S.P. be Rs. y.

Then, 3(y - x) = (2y - x)   1 Sym Imp y = 2x.

Profit = Rs. (y - x) = Rs. (2x - x) = Rs. x.

Profit % = (x/x * 100 )% = 100%

 

8. At what rate of simple interest per annum will Rs.750 amount to Rs.900 in 5 years?

A. 8%

B. 7%

C. 4%

D. 5%

Ans: C

Explanation:

We know, SI = (P x R x T)÷100

(900-750) = (750 X R X 5)÷100

R = (150 X 100)÷(750 X 5)

R = 4%

9. Look at this series: 53, 56, 54, 57, 55, 58, ... What number should come next?

A.60
B.54
C.59
D.56

Answer: D

Explanation:

This is a simple alternating addition and subtraction series. In the first pattern, 3 is added; in the second, 2 is subtracted.
10. A can do a piece of work in 30 days. He works at it for 5 days and then B finishes it in 20 days. In what time can A and B together complete it?
 

A. 40/3 days

B. 33/2 days

C. 69/4 days

D. 56/5 days

Answer: A

Explanation:

Let B alone can finish the work in 'x' days so, we get:
5/30 + 20/x = 1
x = 24

Now for completing the work together, we have:

1÷ (1/30 + 1/24)
= 40/3 days 

 
Take 3 Day Free Trial of Bank Job Exams Preparation

Check Other Blogs on SBI Exams

SBI PO English Exam Topics and Tips to Clear
SBI PO Exam Aptitude Exam Topics
SBI PO Salary and Work Profile
SBI Clerk Junior Associate Exam Topics and Preparation Plan

Published in Test Patterns

Vocabprep Banner

Have a Conduira Online Payment Card?

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!