IBM Reasoning:

The International Business Machines(IBM) Corporation has its subsidiary in India has IBM India, which provides the has the most number of employment opportunity in India because it has one-third of its employee workforce is based in India. So, you can expect that you have a chance to work with IBM.

Published in Test Patterns

Deloitte Quant Questions & Answers Online for Freshers

Deloitte is a UK-incorporated multinational professional services network. Deloitte is one of the 'Big Four' accounting organizations and the largest professional services network in the world both by revenue and by the number of professionals. Deloitte provides audit, tax, consulting, enterprise risk and financial advisory services with more than 263,900 professionals globally.

Take a Free Placement Mock Test

Quantitative Ability for Deloitte Online Exam:

This section consists of 25 questions and the time allotted is 35 minutes.

Quantitative Ability syllabus for Deloitte:

Questions on logarithms, Probability, Simple Interest and Compound Interest, Permutations and Combinations, arrangement puzzles, HCF and LCM. The difficulty level of the paper is moderate.

Sample questions for Deloitte Quantitative Ability:

1. log√3 / log3 is equivalent to?

A. log √3

B. 1/2

C. 1

D. 0

Answer: B

Explanation:

log√3 / log3 = 1/2log3 / log3 = 1/2

Read More: Ace Verbal Ability To Land in Your Dream Job

2. Events A and B we have : P(A 1 Sym Uni B) =?

A. P(A) + P(B) - P(A 1 Sym Vec  B)

B. P(A) + P(B) + P(A 1 Sym Vec B)

C. P(A) + P(B) - P(A 1 Sym Uni  B)

D. P(A) + P(B) + P(A 1 Sym Uni  B)

Answer: A

Explanation:

According to the formula:

For any events A and B we have : P(A 1 Sym Uni  B) = P(A) + P(B) - P(A 1 Sym Vec  B)

3. If A denotes (not-A), then P(A) =?

A. P(A)

B. 1 + P(A)

C. P(A) -1

D. 1 - P(A).

Answer: D

Explanation:

According to the formula:

If A denotes (not-A), then P(A) = 1 - P(A). 

4. Two numbers are in the ratio 2 : 3. If their L.C.M. is 48. what is the sum of the numbers?

A. 40

B. 63

C. 60

D. 56

Answer: A

Explanation:

Let the numbers be 2x and 3x

LCM of 2x and 3x= 6x   (LCM of 2 and 3 is 6. Hence LCM of 2x and 3x is 6x)

Given that LCM of 2x and 3x is 48

6x = 48

x = 8

The sum of the numbers 

=2x+3x=5x

= 5 * 8 = 40

5. How much time will it take for an amount of Rs.275 to yield Rs. 51 as interest at 3.25% per annum of simple interest?

A. 5.7 years

B. 4.8 years

C. 3.5 years

D. 6.1 years

Answer: A

Explanation:

Time =(100 * 51 / 275 * 3.25)years= 5.7 years.

6. If Rs.30,000 is invested at 15% p.a. for 3 years, then find the total amount under Compound Interest?

A. 35528

B. 35693

C. 45527

D. 45626

Answer: D

Explanation:

The formula is used to find total amount: A= P [1+ R/100]n 

Where, P= 30,000, R= 15, n=3

A = 30000 [1 + (15/100)]3 

A = Rs. 45626/-

7. The number of all permutations of n things, taken r at a time, is given by:

A.  n / (n - r)! 

B.  n!/ (r - n)! 

C.  n! /(n - r)! 

D.  r! /(n - r)! 

Answer: C

Explanation: 

The number of all permutations of n things, taken r at a time, is given by:

nPr = n(n - 1)(n - 2) ... (n - r + 1) = n! / (n - r)! 

8. Study the following information carefully and answer the questions given below:

There are eight persons, namely A, B, C, D, E, F, G and H, who live on eight different floors from one to eight. The ground floor is numbered 1 and the top floor is numbered eight. Only three persons live below the floor on which E lives. Two persons live between the floors on which E and H live. More than one person live between the floor on which A and E live. C lives immediately above G. C live on the odd numbered floor. Only one person lives between B and F. B lives two floors above on which F lives. D lives on the even numbered floor but not on the 2nd floor.

a) Who lives on floor number 2?

A. F

B. H

C. G

D. A

Answer: C

Explanation:

29d24450 4f9b 46a5 A5a3 44d286639290

So, G lives on floor number 2

b) How many persons live between D and C?

A. 3

B. 1

C. 2

D. 4

Answer: C

Explanation:

29d24450 4f9b 46a5 A5a3 44d286639290

So, 2 persons live between D and C

c) Who lives just top to A?

A. D

B. C

C. H

D. None

Answer: D

Explanation:

29d24450 4f9b 46a5 A5a3 44d286639290

So, Nobody is living just top to A

d) Who lives on the fifth floor?

A. D

B. F

C. G

D. C

Answer: B

Explanation:

29d24450 4f9b 46a5 A5a3 44d286639290

So, F is living on the fifth floor

e) Who lives Just below to D?

A. F

B. A

C. H

D. G

Answer: A

Explanation:

29d24450 4f9b 46a5 A5a3 44d286639290

So, F lives Just below to D

9. H.C.F of fractions is defined as:

A. H.C.F of Numerators / L.C.M of denominators

B. L.C.M of Numerators / H.C.F of denominators

C. L.C.M of Numerators / L.C.M of denominators

D. H.C.F of Numerators / H.C.F of denominators

Answer: A

Explanation:

According to H.C.F of fractions Formula:

H.C.F = H.C.F of Numerators / L.C.M of denominators

10. The greatest number of three digits which is divisible by 4, 6, and 12 is:

A. 892

B. 854

C. 958

D. 996

Answer: A

Explanation:

L.C.M. of 4, 6 and 12 is 12.

The greatest number of 3-digits is 999.

On dividing 999 by 12, the remainder is 3.

 →The greatest number is (999 - 3) = 996.

30 Company Mock Tests-10,000+ Practice Questions-250+ Tasks on C Language

Read our popular blogs:

JAVA Interview Questions on Strings

JAVA Interview Questions and Answers for Freshers

Basic SQL Interview Questions and Answers

Joins in SQL

SQL - Aggregate Functions Interview Questions

How to Ace Interviews & Group Tasks?

Also Read:

Cognizant Campus Recruitment - Reasoning Ability Questions

 

Published in Test Patterns

Cognizant (CTS) Logical Reasoning Questions & Solution

Cognizant is an American multinational corporation that provides IT services, including digital, technology, consulting, and operations services. It is headquartered in Teaneck, New Jersey, United States. Cognizant is included in the NASDAQ-100 and the S&P 500 indices. It was founded as an in-house technology unit of Dun & Bradstreet in 1994 and started serving external clients in 1996.

Read More:Cognizant Campus Recruitment Process  

Take Free CRT Mock Exam For 1 Year

Cognizant  Reasoning Ability Syllabus and Pattern:

The Reasoning ability has 14 questions that are to be attempted in 14 minutes. The important topics in the Reasoning Ability section include Venn diagrams, Cubes, and Dices, Data Sufficiency etc.

Cognizant  Reasoning Ability Sample Questions:

1. Choose the box that is similar to the box formed from the given sheet of paper (X).

 9

A.  2 and 4 only

B.  2 and 3 only

C.  1 and 2 only

D.  1 and 4 only

Answer:  B

Explanation:

When a cube is formed by folding the sheet shown in the figure. (X), then one of the faces of the cube is half shaded. However, the cube in fig. (1) has two such faces. (4) has a face which is completely shaded. So, these two cubes cannot be formed. Hence, only the cubes in figures (2) and (3) can be formed.  

2. The window is to pane as a book is to:

A.  novel

B.  glass

C.  cover

D.  page

Answer:  D

Explanation:

A window is made up of panes, and a book is made up of pages. The answer is not (choice A) because a novel is a type of book. The answer is not (choice B) because glass has no relationship to a book. (Choice C) is incorrect because a cover is only one part of a book; a book is not made up of covers. So choice 'D' is the only answer

3. Statements: A train journey can give a better view if there are places on the way.

Conclusions:

I.   Air journey can't give enjoyable movements.

II.  A train journey can give enjoyable movements

A.  Only conclusion I follows

B.  Only conclusion II follows

C.  Either I or II follows

D.  Neither I nor II follows

E.  Both I and II follow

Answer: B

Explanation:

According to the statement, A train journey can give enjoyable movements, but there is nothing mentioned about the air journey. So, only conclusion II follows

4.Statement: Should cell phones be allowed to be used in the classroom?

Arguments:

I. Yes. Cell phones give students access to tools and apps that can help them complete and stay on top of their class work. 

II. No. Cell phones can be used by students to access information while taking a test, leading to cheating.

A.  Only argument I is strong

B.  Only argument II is strong

C.  Either I or II is strong

D.  Neither I nor II is strong

E.  Both I and II are strong

Answer: E

Explanation:

If cell phones are allowed in the classroom then it has both advantages and disadvantages. Cell phones give students access to tools and apps that can help them complete and stay on top of their class work and to access information while taking a test, leading to cheating. At the same time, the cell phones can also lead to cheating in the test. So, both arguments are strong.

5. Statement: "Some countries spend more money on space exploration"- Priority for Space

Assumptions:

To show people up that the countries have the most modern technology.

Space Exploration can give more information to people about whatever is out of the Earth.

A.  Only assumption I is implicit

B.  Only assumption II is implicit

C.  Either I or II is implicit

D.  Neither I nor II is implicit

E.  Both I and II are implicit

Answer: E

Explanation:

Nations allocate its money to support Space Exploration and show people up that the countries have the most modern technology. So, I - is implicit. Space Exploration can also give more information to people about whatever is out of the Earth. So, II is also implicit.

6. Study the diagram given below and answer each of the following questions.

 6c73066b Ccbe 4814 B554 Cb4450d42a09

a. How many persons who take both tea and Coffee but not wine?

A.  10

B.  17

C.  15

D.  7

Answer: D

Explanation:

7 persons take both tea and Coffee but not wine. Can be seen from the Venn Diagram.

b. How many persons take Tea?

A.  69

B.  82

C.  92

D.  122

Answer: A

Explanation:

People taking tea= 30+15+7+17= 69 persons.

c. How many persons take all the three?

A.  20

B.  17

C.  25

D.  15

Answer: D

Explanation:

15 persons take all the three. Can be seen from the Venn Diagram.

d. How many persons are there who take only coffee?

A.  90

B.  45

C.  25

D.  20

Answer: B

Explanation:

45 persons are there who takes only coffee

e. How many persons are there who takes only wine?

A.90

B.45

C.25

D.60

Answer: D

Explanation:

60 persons are present who takes only wine

7. Study the following figure and answer the questions given below.

 0649a0bf 8b27 45e0 B020 Ac6ab63f74d1

a. How many persons are both Doctors and Actors?

A.  8

B.  5

C.  10

D.  30

Answer: A

Explanation:

8 persons are both Doctors and Actors

b. How many persons are there under all the four?

A.  13

B.  16

C.  15

D.  10

Answer:  B

Explanation:

16 persons are doing all the four

c. How many persons are both Singers and Actors?

A.  14

B.  15

C.  16

D.  20

Answer: A

Explanation:

14 persons are both Singers and Actors

d.How many are only Doctors?

A.  22

B.  20

C.  16

D.  30

Answer: B

Explanation:

The number of only Doctors is 20.

8. Three different positions of a dice are shown below. How many dots lie opposite 2 dots?

 15

A.  1

B.  3

C.  5

D.  6

Answer:C

Explanation:

From figures (ii) and (iii), we conclude that 1, 6, 3 and 4 dots lie adjacent to 5 dots. Therefore, 2 dots must lie opposite 5 dots. Conversely, 5 dots must lie opposite 2 dots.

9. How many dots lie opposite to the face having three dots, when the given figure is folded to form a cube?

24

A.  2

B.  6

C.  5

D.  4

Answer: B

Explanation:

When this figure is folded to form a cube then the face bearing six dots will lie opposite the face bearing three dots.

30 Company Mock Tests-10,000+ Practice Questions-250+ Tasks on C Language

Practice Sample Questions From Other Popular Companies:

Amazon Quantitative Aptitude Sample Questions

Amazon Logical Reasoning Questions for 2018

Cognizant Placement Papers for Freshers

Latest TCS Quantitative Ability Questions

Also Read:

Tech Mahindra Fresher Recruitment-Reasoning -Topics-Questions

 

Published in Test Patterns

About Tech Mahindra 

Tech Mahindra is an Indian Information Technology company that provides services such as Network technology solutions and Business process outsourcing (BPO) to a huge variety of industries. Tech Mahindra is a part of Mahindra group and is worth 4.7 billion dollars. Tech Mahindra has a presence in over 90 countries along with a support of 1, 15, 200+ professionals. Tech Mahindra has helped over 903 global clients including Fortune 500 companies.

Published in Test Patterns

AMCAT Reasoning: 

A psychometric skill assessment, the AMCAT logic reasoning test - one of the three compulsory sections - measures mental ability and rationale. Reasoning ability is something that your mind actually thinks why what and how. It is the ability to take the inputs from 5 sensory organs process the data and give the relative solution.

Logical Ability Syllabus 2018-2019:

Conduira Online provides you the syllabus of Reasoning. Practice the below-provided chapters. So that you can easily crack the exam.

Number of Questions: 24

Module Duration: 35 min

  • Coding Decoding

  • Blood Relations

  • Direction Sense Test

  • Statements and Conclusion

  • Classification

  • Number Series

  • Analogy

  • Critical Reasoning etc.

Take Free CRT Mock Test for 1 Year

Solving sample questions for Logical Reasoning:

1. In a certain code, POSTPONED is written as ONRSONMDC. How is TRIPPLE written in that code?

A.  CHRQQRD

B.  RAHQQRD

C.  SMQOOKD

D.  SQHOOKD

Ans:D

Explanation:

Each letter in the word is moved one step backward to obtain the corresponding letter of the code.

2. Pointing to a photograph of a girl Teena said, "She is the daughter of the only daughter of my mother." How is girl related to Teena?

A.  Sister

B.  Aunt

C.  Cousin

D.  Mother

Ans:D

Explanation:

The girl in the photograph is the only daughter of the daughter of Teena's mother i.e., the daughter of  Teena. Hence, Teena is the mother of the girl.

3. If A is the brother of B; B is the sister of C; and C is the father of D, how D is related to A?

A.  Brother

B.  Sister

C.  Nephew

D.  Cannot be determined

Ans:D

Explanation:

If D is Male, the answer is Nephew.

If D is Female, the answer is Niece.

As the gender of D is not known, hence, the relation between D and A cannot be determined.

Note: Niece - A daughter of one's brother or sister, or of one's brother-in-law or sister-in-law. Nephew - A son of one's brother or sister, or of one's brother-in-law or sister-in-law.

4. Each of the following questions is based on the following information:

  1. Six flats on a floor in two rows facing North and South are allotted to P, Q, R, S, T, and U.

  2. Q gets a North facing flat and is not next to S.

  3. S and U get diagonally opposite flats.

  4. R is next to U, gets a south facing flat and T gets North facing flat.

a) If the flats of T and R are interchanged, then whose flat will be left to that of R?

A.  P

B.  Q

C.  T

D.  S

Ans: D

Explanation:

4b0bee7c Fc95 49c2 821f A5f773c786e2

Here T and R interchanged, S flat  will come next to R flat

b)Whose flat is between P and U?

A.T

B.U

C.R

D.P

Ans: C

Explanation:

4b0bee7c Fc95 49c2 821f A5f773c786e2

Here R Flat is between P and U

c)Which flat is diagonally opposite to Q's flat?

A. T

B. U

C. R

D. P

Ans:D

Explanation:

4b0bee7c Fc95 49c2 821f A5f773c786e2

Here, P flat is diagonally opposite to Q flat.

5. Choose the word which is different from the rest.

A.  match

B.  identity

C.  dissimilar

D.  similar

Ans:C

Explanation:

Except dissimilar all are synonyms for equivalent.

6. Choose the word which is different from the rest.

A.  Andhra Pradesh

B.  Telangana

C.  Tamil Nadu

D.  Chennai

Ans: D

Explanation:

Except for Chennai all are the States of India

7. Look at this series:12, 24, 36, 48, ____,72, ... What number should fill the blank?

A.  62

B.  60

C.  56

D.  58

Ans: A

Explanation:

In this series add 12 to generate next number

8. Look carefully for the pattern, and then choose which pair of numbers comes next.

5 9 15 14 18 15 21

A.  24 15

B.  25 15

C.  25 29

D.  26 15

Ans: B

Explanation:

This is an alternating addition series, with a random number, 15, interpolated as every third number. The number 15 appears after each number arrived at by adding 4.

9. 'Cardiologist' is a 'Heart' doctor in the same way as 'Hematologist' is a '.............' doctor

A.  Skin

B.  Blood

C.  Bone

D.  Eye

Answer: B

Explanation:

'Cardiologist'is a 'Heart' doctor in the same way as 'Hematologist' is a 'Blood' doctor

30 Company Mock Tests-10,000+ Practice Questions-250+ Tasks on C Language

Take other Test for Campus Placement Preparation

250+ Tasks on C Language to practice for Campus Placement 

30 Company Mock Tests-358 Practice Tests-700 Video lessons

Mock Tests - TCS, Infosys, Wipro, Accenture, IBM, Tech Mahindra, Capgemini and other leading Recruiters

Also Read: Wipro Campus Recruitment Exam - Verbal Ability Questions and Answers

Check out other company recruitment process here -

TCS
Accenture
Amazon
Capgemini

 

Tech Mahindra
IBM
Wipro
Deloitte

 

Infosys

 

Published in Test Patterns

Vocabprep Banner

Have a Conduira Online Payment Card?

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!