Team Conduira

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Verbal Questions on Grammar for Campus Recruitment

What is Campus Recruitment Process?

Generally, a Campus Placement Process has four components:

 * Pre Placement Talk 

 * Aptitude test 

 * Group Discussion 

 * Interview which can be various combinations of Technical and HR rounds 

Aptitude Test for Placements:

The Aptitude test consists of basic problems in quantitative ability, logical reasoning, and verbal ability. The primary objective of this test is to check the problem-solving skills of the test-taker. Any job out there is the problem-solving skills. It is essential to understand what the problem is and how the problem should be solved. So, the application of the learning is the Aptitude test.

Take a Free Campus Placement Mock Test

Please read the below blogs to know the detailed campus recruitment process of respective companies: 

Amazon Recruitment Process TCS Recruitment Process
IBM Recruitment Process Capgemini Recruitment Process
Wipro Recruitment Process Deloitte Recruitment Process
Tech Mahindra Recruitment Process Infosys Recruitment Process
Cognizant Recruitment Process Accenture Recruitment Process

Tips and Tricks to solve the Verbal Ability Questions for Campus Recruitment Test

  • If you want to stand out & beat the competition in your Campus Placements, the first step is to ace the Written Aptitude Test. Reasoning  Aptitude contributes a lot to increase your scores. No aptitude test is complete without questions based on coding, series & odd man out 
  • Methods of learning in one chapter can be used in other chapters
  • Whether the Question is simple or difficult you can know the options.
  • Focus on all areas in verbal will help you crack verbal section

Watch the below video to learn Tips & Tricks to crack Questions verbal ability out in Campus Recruitment Exams.

The Following questions are based on verbal ability:

Error Identification:

1. Identify the incorrect sentence.

A. The popular tropical island

B. in the Indian Ocean is mountainous

C. and is remarkable for its beautiful sceneries

D. and its exotic wildlife

E. No error.

Answer: C

Explanation:

Identify the prepositions and conjunction to break the sentence.

According to the sentence, the error is in Noun.

According to the option, 'A' tropical island is the singular noun.

The whole sentence should have the singular nouns.

But, in option C sceneries is the uncountable noun but it is in the plural form.

so, it is the incorrect option.

2. Identify the incorrect sentence.

A. The sole criteria

B. which is considered for the position of

C. the Head of the Department

D. is education

E. No error

Answer: A

Explanation:

According to the sentence Identify the preposition to rebreak the sentence.

The sole criteria| which is considered for the position| of the Head of the Department| is education.

'which' is considered as the relative pronouns.

some of the relative pronouns are who, which, whom, whose, that.

sole is singular, criteria are in plural.

In the place of criteria, it should be the criterion.

so, the option 'A' is incorrect.

3. Identify the incorrect sentence.

A. There are as many as 300,000 child soldiers

B. who are presently in

C. at least two dozens armed conflicts

D. around the world

E. No error

Answer: C

Explanation:

Firstly, rebreak the sentence.

There are as many as 300,000 child soldiers| who| are presently in at least two dozens armed conflicts around the world.

'who' can be determined as the relative pronouns.

According to the option A.

Soldiers can be treated as the noun.

child is the adjective. child is the singular word.

The adjective should be in the singular form.

But in the option C dozen is the adjective so it should be in the singular form.

so, the option C is incorrect.

4. Identify the correct sentence.

A. The newly enrolled student turned pages after pages while waiting for the teacher.

B. The newly enrolled student turned pages after page while waiting for the teacher.

C. The newly enrolled student turned page after pages while waiting for the teacher.

D. The newly enrolled student turned page after page while waiting for the teacher.

E. The newly enrolled student has turned pages after pages while waiting for the teacher.

Answer: D

Explanation:

Firstly divide the sentence into the segments, Now we have to identify the correct sentence.

"while waiting for the teacher" is the continuous tense. so, we can have simple past but not past perfect.

so, option E is eliminated.

Whenever we have used the same noun using the preposition in the middle the noun should be singular.

In the option D, 'after' is the preposition we are using the singular noun page before and after the preposition.

so, option D is correct.

5. Identify the incorrect sentence.

A. A long and wooden table

B. and the table's

C. beautifully carved chairs

D. grace the center of the hall

E. No error.

Answer: B

Explanation:

Firstly divide the sentence,

A long and wooden table| and | the table's beautifully carved chairs| grace the center of the hall.

grace is the verb of the sentence.

It is in the possessive case. The possessive case can be applied to the living things.

In the option B table is the non-living thing possessive case cannot be applied.

The sentence can be written as: A long and wooden table and the beautifully carved chairs grace the center of the hall.

so, option B is incorrect.

Phrase Replacement:

6. The students informed me that they had gone to the residence of one of their teachers and had stayed there.

A. one of their teachers' residences

B. one of their teachers residences

C. one of their teacher's residences

D. the residence of one of their teacher

E. No correction required.

Answer: E

Explanation:

Simple concept:

• One of many → One should be singular, many should be in plural.

• If the subject is in singular and the verb should be in the singular.

The option A  creates illogical confusion. so, it is eliminated.

The option D the word teacher should be plural so, it is eliminated.

The option  B if the teacher is in the possessive case it should have the apostrophe.

If the teacher is adjective, it should be in the singular.

The option C there are multiple residences for the single teacher, so, it is incorrect.

Identify the correct option:

7. Identify the correct option

A. The rich's lifestyles are just not compatible with ideas such as commitment and responsibility in a relationship.

B. The rich's lifestyle are just not compatible with ideas such as commitment and responsibility in a relationship.

C. The lifestyles of the rich are just not compatible with ideas such as commitment and responsibility in a relationship.

D. The lifestyles of rich are just not compatible with ideas such as commitment and responsibility in a relationship.

Answer: C

Explanation:

The word 'rich' is adjective because we are using 'the' article in front of the rich.

The word rich does not have the possessive case. so, the option A, B are eliminated.

The option D does not have 'the' in front of the word rich so it is treated as the noun.

If in case it is noun possessive case should be used.

so, option D is eliminated.

The correct option is C.

Error Identification

8. Identify the incorrect sentence.

A. Some women  who

B.  wear high heeled shoes have

C. difficulty maintaining her

D. balance without assistance

E. No error.

Answer: C

Explanation:

Firstly, rebreak the sentence.

Some women| who wear high heeled shoes| have difficulty maintaining her balance without assistance.

The pronouns are who, her.

The word 'her' represent women.

The word women is plural her should be in the plural form.

so in the place of 'her', we have to place their.

so, option C is the identification of error.

9. Identify the incorrect sentence.

A. One should use

B. one's best contract

C. if he wishes to succeed

D. in the corporate world

E. No error

Answer: C

Explanation:

The pronoun that is used as 'one' than the other pronoun again it was standing for the same 'one' should be matched with the previous pronoun.

One should be matched with one.

so, in the place of 'he' one should be used.

10. Identify the incorrect sentence.

A. If the board of

B. directors control the

C. company, they may

D. for a raise

E. No error.

Answer: C

Explanation:

The word 'board' is in the singular and the verb 'controls'should be in the singular.

The pronoun should be in the singular

But in the option C the pronoun 'they' is in the plural.

In the place 'they' we have to use 'it'.

so, option C is incorrect.

11. Identify the incorrect sentence.

A. Your's is

B. the  best offer

C. he has had so far

D. and he is quite happy about it

E. No error.

Answer: A

Explanation:

possessive pronouns do not have an apostrophe.

Examples of possessive pronouns are yours, hers, mine, theirs, etc.

option A was incorrect.

Phrase Replacement

12. The Caribbean reef shark chases it's prey through the coral.

A. chases their prey through the coral 

B. chases its prey through the coral 

C. chases theirs prey through the coral 

D. chases their's prey through the coral

E. No error

Answer: B

Explanation: 

The word their's does not have the apostrophe because it is the phrasal pronoun. so, option D is eliminated.

The word 'theirs' cannot be formed. so, option C is eliminated.

'reef shark' is singular so we have to use the singular word.

so, option B is the correct answer.

Identify the correct option:

13. Identify the correct sentence.

A. Myself and the manager distributed the appraisal letters last week

B. Ourselves and the manager distributed the appraisal letters last week

C. Himself and the manager distributed the appraisal letters last week

D. The manager  and I distributed the appraisal letters last week

E. I and the manager distributed the appraisal letters last week

Answer: D

Explanation:

According to the question the self forms are

myself, ourselves, himself, herself, itself, them selves, yourself

Click and Practice more question and 136 Test papers on English Grammar of Top Company's

Verbal Questions on English Grammar for Campus Recruitment

What is Campus Recruitment Process?

Generally, a Campus Placement Process has four components:

 * Pre Placement Talk 

 * Aptitude test 

 * Group Discussion 

 * Interview which can be various combinations of Technical and HR rounds 

Aptitude Test for Placements:

The Aptitude test consists of basic problems in quantitative ability, logical reasoning, and verbal ability. The primary objective of this test is to check the problem-solving skills of the test-taker. Any job out there is the problem-solving skills. It is essential to understand what the problem is and how the problem should be solved. So, the application of the learning is the Aptitude test.

Take a Free Campus Placement Mock Test

Please read the below blogs to know the detailed campus recruitment process of respective companies: 

Amazon Recruitment Process TCS Recruitment Process
IBM Recruitment Process Capgemini Recruitment Process
Wipro Recruitment Process Deloitte Recruitment Process
Tech Mahindra Recruitment Process Infosys Recruitment Process
Cognizant Recruitment Process Accenture Recruitment Process

Tips and Tricks to solve the Verbal Ability Questions for Campus Recruitment Test

  • If you want to stand out & beat the competition in your Campus Placements, the first step is to ace the Written Aptitude Test. Reasoning  Aptitude contributes a lot to increase your scores. No aptitude test is complete without questions based on coding, series & odd man out 
  • Methods of learning in one chapter can be used in other chapters
  • Whether the Question is simple or difficult you can know the options.
  • Focus on all areas in verbal will help you crack verbal section

Watch the below video to learn Tips & Tricks to crack Questions verbal ability out in Campus Recruitment Exams.

The Following questions are based on verbal ability:

Question Formats

1. Fill in the blanks

→ Articles and determiners

→ preposition and phrasal verbs

2. Sentence with parts highlighted

→ Option+nochange required

3. One sentence was given in multiple ways

→ Option+No error

4. 3/4 Parts+ No error

5. Multiple sentences are given, to select Correct / Incorrect

→ More than one option.

Fill in the blanks-Articles:

1. Yesterday I heard __ interesting story which is___ the best I have heard.

A. a, an

B. the, a

C. an, the

D. the, an

Answer: C

Explanation: 

For blank 2

The superlative words have 'the' article in front of the word.

For example tall, taller, tallest(Tallest is the superlative word)

Good, better, best (Best is the superlative word).

For blank 1

Image9e6906b1 5722 479f 89ae 43246210ba52

According to the sentence, the word 'story' is a countable noun and it is a singular noun.

The word 'story' is a general word so, the article will be a/an

The correct answer is the option C.

Fill in the blanks- Determiners

2. I hadn't taken_____ sugar of late, and that has helped me reduce weight.

A. many

B. much

C. a little

D. few

Answer: B

Explanation:

According to the sentence, the sugar is the uncountable noun.

Determiners are such words like many, much, little, few.

Many, few can be used for the countable nouns.

Determiners are depended on positive and negative sentence.

The word 'much' is used for the negative sentence.

The word 'a little' is used for the positive sentence.

Above, a question is the negative sentence so much determiner is used. 

Fill in the blanks: Phrasal Verbs

3. They had to____ the match until tomorrow because of the heavy rain.

A. put on

B. put of

C. put in

D. put after

Answer: B

Explanation:

Phrasal verbs =verb+ preposition

The option B satisfy the given sentence.

The meaning of put of is a delay

Fill in the blanks: preposition

4. I like going____ a walk,______ the beach____ night.

A. on, across, by

B. to, towards, in

C. for, along, at

D. by, at, into

E. in, through, into

Answer: C

Explanation:

According to the question,

For blank 1 we cannot say on a walk, by a walk, in a walk.

For blank 2 we cannot say across the beach, at the beach, through the walk.

For blank 3 we cannot say by night, in night, into night

But we can say in morning, in evening.

So, the correct option is C 

The part highlighted Part 1.

5. The student who has won four medals are my neighbour's son.

A. is

B. be

C. have

D. has

E. no error

Answer: A

Explanation:

The sentence is in simple present. and the underlined word is also in the simple present.

Here, we are using the relative pronouns such as, who, whom, which, that.

The sentence is about one student. so, the singular word should be used.

so, the answer is 'A'

The part highlighted Part 2.

6. Soon after the Tsunami had killed thousands of people along the coast of southern India, the parliament passes a bill that proposed to set up an institutional mechanism to respond promptly to natural disasters.

A. passed a bill that proposed

B. passes a bill with purpose

C. pass a bill proposing 

D. passed a bill which propose

E. No correction required

Answer: A

Explanation:

According to the sentence we have to break the sentence into parts, breaking parts can be done by

→ Identify all preposition.

→ Punctuation

→ Words like that we can use to break the sentence.

The sentence is in the past tense so, the underlined part should be in the past tense.

Options B, C is in the simple present.

Option D is in the past tense but in the place of 'propose' it should be 'proposed'.

so, option A is the correct answer.

Multiple ways:

7. Identify the correct sentence:

A. Three hours are the time given to complete this test.

B. Three hours is the time given to complete this test.

C. Three hours have been the time given to complete this test.

D. Three hours are being the time give to complete this test.

E. Three hours were being the time given to complete this test.

Answer: B

Explanation:

The option E  "were being the time given" is not the proper way we have to use "was being given".

The option D "are being the time give" it doesn't have the structure.

The option C passive voice is wrong. so we cannot determine it.

The option A, B can depend on the Subject-Verb Agreement.

Three hours is a duration. The duration should be the uncountable noun.

The duration can be treated as "singular".

The option A  will be the correct answer.

Parts+No error

8. Identify the Incorrect option.

A. If they have planned.

B. to go out for dinner.

C. they may had not asked their mind

D. to set the table ready.

E. No error.

Answer: C

Explanation:

The option 'A' have 'if' in it. 

so, it is a conditional statement with three basic varieties.

The option C is incorrect because in the place of "may had not" we have to use "would not have"

The correct sentence is "they would not have asked their mind".

9. Identify the Incorrect option.

A. Economics had

B. lost it's appeal

C. for me by

D. the time I left school.

E. no error.

Answer: B

Explanation:

In the option B, it's stand for economics.

it means possive.

There is no apostrophe in its.

Click and Practice more question and 136 Test papers on English Grammar of Top Company's

Verbal Questions on Vocabulary for Campus Recruitment

What is Campus Recruitment Process?

Generally, a Campus Placement Process has four components:

 * Pre Placement Talk 

 * Aptitude test 

 * Group Discussion 

 * Interview which can be various combinations of Technical and HR rounds 

Aptitude Test for Placements:

The Aptitude test consists of basic problems in quantitative ability, logical reasoning, and verbal ability. The primary objective of this test is to check the problem-solving skills of the test-taker. Any job out there is the problem-solving skills. It is essential to understand what the problem is and how the problem should be solved. So, the application of the learning is the Aptitude test.

Take a Free Campus Placement Mock Test

Please read the below blogs to know the detailed campus recruitment process of respective companies: 

Amazon Recruitment Process TCS Recruitment Process
IBM Recruitment Process Capgemini Recruitment Process
Wipro Recruitment Process Deloitte Recruitment Process
Tech Mahindra Recruitment Process Infosys Recruitment Process
Cognizant Recruitment Process Accenture Recruitment Process

Tips and Tricks to solve the Verbal Ability Questions for Campus Recruitment Test

  • If you want to stand out & beat the competition in your Campus Placements, the first step is to ace the Written Aptitude Test. Reasoning  Aptitude contributes a lot to increase your scores. No aptitude test is complete without questions based on coding, series & odd man out
  • Methods of learning in one chapter can be used in other chapters
  • Whether the Question is simple or difficult you can know the options.
  • Focus on all areas in verbal will help you crack verbal section

Watch the below video to learn Tips & Tricks to crack Questions verbal ability out in Campus Recruitment Exams.

The Following questions are based on verbal ability on vocabulary:

• What is the importance of vocabulary?

Companies like Tech Mahindra, the test like AMCAT, test you significantly on vocabulary based question.

→ Synonyms and Antonyms, Analogies, Sentence completion, Spelling Correction etc.

→ Vocabulary through reading comprehension.

→ cloze

The beauty behind vocabulary based question: Certainty, and speed.

And the beast: knowledge and ability to remember ocean of words.

• What are the smart methods to learn the vocabulary?

→ Roots

Let us consider some words with roots,

antipathy, sympathy, empathy, apathy

The common word in these words 'pathy'.

pathy means feeling and it is the root word.

sym+ pathy→ same feeling

anti+ pathy→ opposite feeling

a+ pathy→ no feeling

→ Range method/Link method

Starting at first point and ending at last point can be determined as the range.

Let us consider some words,

The word herbivorous = herbi+ vorous.

The word 'herb' can be determined as plant and 'vorous' can be determined as eating.

Herbivorous can be determined as plant-eating animals. 

The word carnivorous = carni+ vorous.

The word 'carn' can be determined as flesh and 'vorous' can be determined as eating.

Carnivorous can be determined as flesh-eating animals.

The word omnivorous = omni+ vorous.

The word 'omni' can be determined as everything and 'vorous' can be determined as eating.

Omnivorous can be determined as the animal which eats everything.

'vorous' can be treated as the root word.

The word omnipresent = omni+ present.

Omnipresent can be determined as something or someone is available everywhere. eg: God.

The word omniscient = omni+ scient.

Omniscient can be determined as the person who has the knowledge of everything.

→ Story method

The story method involves a lot of mythological stories from that we can learn the words.

The word sage means the people who are wise or experienced.

The words sagacity, sagacious are derived from the word sage, which reflects the quality of wise.

The word Assuage can be derived from the word anger.

Assuage= A+ sage= No sage it means don't be angry (or) reduce the anger.

The word 'sadist' can be determined as the person who takes the pleasure of other person pain.

The word 'masochist' can be determined the person who enjoys his/her pain.

The word 'abash' can be determined to embarrass.

→ Mental marks technique

This technique is used to remember the words easily.

The word 'assiduous' means hard working person.

The root word sid/sed→ sit down.

 The word 'sedentary jobs' means sit down and keep working.

Ass can be determined as the donkey. It is the hard-working animal.

The word 'enervate' can be divided into two parts.

e+ nervate→ out+nervate= energy.

which determines the person is lack of energy.

The word 'emasculate'→ e+ masculate→ out+muscle→ the person becomes weak.

The word 'emancipation' determines to free somebody.

→ Break-n- learn

The word accelerate→ ad+celerity→increase+ speed→ to increase the speed.

The word aggregate→ ad+ gregate→ increase+ crowd.

→ Confusing words

The words adjure, abjure are the confusing words.

eg: I adjure you to abjure smoking.

adjure→ request, urge, plead.

abjure→ stop, give up.

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!