Team Conduira

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Campus Reasoning questions on Coding, Number Series & Odd man out

What is Campus Recruitment Process?

Generally, a Campus Placement Process has four components:

 * Pre Placement Talk 

 * Aptitude test 

 * Group Discussion 

 * Interview which can be various combinations of Technical and HR rounds 

Aptitude Test for Placements:

The Aptitude test consists of basic problems in quantitative ability, logical reasoning, and verbal ability. The primary objective of this test is to check the problem-solving skills of the test-taker. Any job out there is the problem-solving skills. It is essential to understand what the problem is and how the problem should be solved. So, the application of the learning is the Aptitude test.

Take a Free Campus Placement Mock Test

Please read the below blogs to know the detailed campus recruitment process of respective companies: 

Amazon Recruitment Process TCS Recruitment Process
IBM Recruitment Process Capgemini Recruitment Process
Wipro Recruitment Process Deloitte Recruitment Process
Tech Mahindra Recruitment Process Infosys Recruitment Process
Cognizant Recruitment Process Accenture Recruitment Process

Tips and Tricks to solve the Personal Interviews Questions for Campus Recruitment Test

  • If you want to stand out & beat the competition in your Campus Placements, the first step is to ace the Written Aptitude Test. Reasoning  Aptitude contributes a lot to increase your scores. No aptitude test is complete without questions based on coding, series & odd man out 
  • Methods of learning in one chapter can be used in other chapters
  • Whether the Question is simple or difficult you can know the options.
  • Focus on all areas in reasoning will help you crack Reasoning section

Click on below video session by P V Rama Sasank (IIM-Calcutta) having 10+ years of experience in Reasoning Ability, to know more about the topics (Coding, Number series and Odd Man Out)

The Following questions are based on coding, series & odd:

Series, Missing Term-Addition Based:

1. 8, 12, 14, 18, 20, 24, __

A. 30

B. 31

C. 28

D. 26

Answer: D

Explanation:

The given series in form  8, 12, 14, 18, 20, 24, _

The difference between the series in form 4, 2, 4, 2, 4, 2  

So the next term should be added +2 

so it will be 26.

2. 840, 820, 700, 780, 540, __

A. 210

B. 200

C. 220

D. 320

Answer: C

Explanation:

The given series are in form 840, 820, 780, 700, 540, __

The difference between them is 20, 40, 80, 160, 320

Every difference term is multiplied by 2

So, 160 becomes 320

The Next term will be (540-320)=220.

3. 8, 18, 29, 42, 58, __

A. 68

B. 63

C. 78

D. 84

Answer: C

Explanation:

The given series are in form 8, 18, 29, 42, 58, __

The difference between them is 10, 11, 13, 16, 20

The difference between 10,11= 1

The difference between 11,13= 2

The difference between 13,16= 3

The difference between 16,20= 4

So the next term in given series is (58+20)= 78

4. 1000, 992, 965, 901, ___

A. 667

B. 676

C. 776

D. 767

Answer: C

Explanation:

The difference between them is  8, 27, 64, 125

The differences are in form  2³, 3³, 4³, 5³

So the next term should be (901-125)= 776

5. 9, 40, 77, 118, 161, ____

A. 200

B. 207

C. 204

D. 210

Answer: C

Explanation:

The Level 1 difference between them is  31, 37, 41, 43,

The Level 2 difference between them is  6, 4, 2, 0

In the  Level 2, the next difference between them is 0

The Level 1 differences are 31, 37, 41, 43, (43+0)

So the series will be in form 9, 40, 77, 118, 161, (161+43) 

The next term will be  201

6. 1, 10, 33, 76, 145, __

A. 230

B. 236

C. 246

D. 252

Answer: C

Explanation:

The Level 1 difference between them is  9, 23, 43, 69

The Level 2 difference between them is  14, 20, 26,

The Level 3 difference between them is  6

The Level 2 the next term will be is  14, 20, 26, (26+6)

The Level 2 the next term will be is  14, 20, 26, 32

The Level 1 the next term will be is  9, 23, 43, 69, (69+32)

The Level 1 the next term will be is  9, 23, 43, 69, 101

The next term in the given series is 145+101=246

Series-missing term-Multiplication Based:

7. 6, 15, 35, 77, 163,__

A. 200

B. 221

C. 324

D. 337

Answer: D

Explanation:

The series in the format of  6*2+3=15

                                15*2+5=35

                                 35*2+7=77

                                77*2+9=163

                                163*2+11=337

The next term in the series is 337

8. 60, 120, 210, 315, __, 393.75

A. 465.5

B. 315

C. 350

D. 393.75

Answer: D

Explanation:

The series in the format  60*(8/4)=120

                          120*(7/4)=210

                          210*(6/4)=315

                          315*(5/4)=393.75

                          393.75*(4/4)=393.75

9. 5,17,37,113, 229, __.

A. 625

B. 620

C. 689

D. 628

Answer: C

Explanation:

The series in form  5* 3+2=17

                    17*2+3=37

                    37*3+2=113

                    113*2+3=229

                    229*3+2=689

10. 10. 3, 7, 16, 35, 74, 153, __.

A. 300

B. 312

C. 212

D. 316

Answer: B

Explanation:

The series in the format   3*2+1=7

                           7*2+2=16

                           16*2+3=35  

                           35*2+4=74

                           74*2+5=153

                           153*2+6=312 

Series-Missing Term-Mixed series Based:

11. 6, 12, 9, 18, 15, 30, 27,__.

A.  54

B. 24

C. 85

D. 30

Answer: A

Explanation:

In the given series there are two series

In which one is odd series and another is even series

The odd series is  6,9,15,27

The even series is 12, 18, 30

The differences in the even series are 6,12, (12*2)

The even series is 12,18, 30, (30+24).

The next term in the even series is 54.

12. 41, 47, 53, 59, 61,__.

A. 63

B. 65

C. 67

D. 69

Answer: C

Explanation:

In the given series there are two series

In which one is odd series and another is even series

The odd series is  41, 53, 61

The even series is 47, 59

The odd series in the form  41+12=53

                                      53+8=61

                                      61+4=65

The given even series in the form 49+12=59

                                               59+8=67

The next term in the series is 67

13. 10, 2, 14, 3, 18, 5, 22,__.

A. 26

B. 7

C. 8

D. cannot be determined.

Answer: D

Explanation:

In the given series there are two series

In which one is odd series and another is even series

The odd series is  10,14,18,22,

The even series is  2,3,5.

In the even series, the next term will be either 7 or 8

The even series in the order prime numbers so it will be 7

The even series in the order 3-2=1

                             5-3=2

                             8-5=3

so we cannot determine the answer.

14. A, D, H, M,__

A. V

B. U

C. S

D. X

Answer: C

Explanation:

The letters in the series A, D, H, M

Convert the alphabets into the numbers  1, 4, 8,13

The difference between the numbers is (4-1)=3

                                      (8-4)=4

                                      (13-8)=5

The next difference should be 6

The  difference of the numbers are in form 1,4,8,13,(13+6) 

The next alphabet is 'S'

15. AN, BO, CP, __, ER

A. DQ

B. DS

C. FQ

D. FS

Answer: A

Explanation:

The first series is A, B, C, D, E

The second series is N, O, P, Q, R.

So the middle term is DQ

16. Z82, T73, O65, K57, ____.

A. G44

B. I42

C. H42

D. H44 

Answer: C

Explanation:

The Alphabets series are Z, T, O, K

Convert the alphabets into the numbers 26, 20, 15, 11

The difference between them is 26-20=6

                                              20-15=5

                                              15-11=4

The next difference term should be 3

So the term 11-3=8

The 8th term will be H

The number series is divided into two series

The first series is 8, 7, 6, 5, 4

The next term in the first series is 4

The second series is 2, 3, 5, 7.

The second series is prime numbers

The next term should be the prime number.

According to the question, the next term is H42

Series-Exponent &Miscellaneous based:

17. 15, 80, 255, 624,__.

A.  998

B. 1023

C. 1295 

D. 2400

Answer: C

Explanation:

The series in the form 2^4-1=15

                       3^4-1=80

                       4^4-1=256

                       5^4-1=625

                       6^4-1=1295

The next term in the series is 1295

18. 1, 12, 59, 290,__.

A. 1017

B. 1024

C. 1029

D. 908

Answer: A

Explanation:

The series in the form  4^1-3=1

                        4^2-4=12

                        4^3-5=59                                      

                        4^4-6=290

                        4^5-7=1017

The next term in the given series is 1017

19. 379, 468, 557, 646,__

A. 778

B. 735

C. 745

D. 754

Answer: B

Explanation:

The series is divided into three series.

The first series is 3, 4, 5, 6

so the next term in the first series is  7

The second series is 7, 6, 5, 4

So the next term in the second series is 3

The third series is 9, 8, 7, 6

The next term in the third series is 5

According to the question, the next term is 735

20. 6, 9, 15, 24, 39, 63, 102,__.

A. 175   

B. 165

C. 155

D. 145

Answer: B

Explanation:

The series in the form 6+9=15

                       15+9=24

                       24+15=39

                       39+24=63

                       63+39=102

                       102+63=165

The next term in the given series is 165

Series-Missing term

21. What is the value of x+y in the grid below

A. 5

B. 6

C. 8

D. 12

12 21 33
13 Y 17
X 2 4

Answer: B

Explanation:

The first row we can conclude that 12+21=33

                                   13+y=17 then y=4

                                   x+2=4  then x=2

Then x+y=2+4=6

22. What is the value of the 3A-2B?

A. 0

B. 28

C. 14

D. 42

9 8 14
18 16 A
27 Y B
X 32 56

Answer: A

Explanation:

From the given table the first column determines 9, 9*2, 9*3,9*4

then x=36

From the given table the second column determines 8, 8*2, 8*3,8*4

then y=24

From the given table the third column determines 14, 14*2, 14*3, 14*4

then A=28 ,B=42

23. Consider 4*4 grid with digits 1 to 4. so, each column, each row, and each of the 4 (2*2) subgrids that compose the main grid contains all the digits from 1 to 4. The same digit should not appear twice in the same row, columns or in any of the 4 grids. 

1 A B 4
C 3 D E
F G 4 H
3 I J 2

What is the sum of F and H?

A. 5

B. 7

C. 6

D. 4

Answer: A

Explanation:

By following the Sudoku method we can determine the values

According to the question F+H=2+3=5

What is the value of AB+DF?

A. 10

B. 8

C. 12

D. 16

Answer: A

Explanation: 

According to the question AB+DF=2*3+2*2=10.

 

Practice 30 Top Company's Reasoning Ability Questions with 87 Practice Test Papers

 

Personal Interview questions for Campus Recruitment

What is Campus Recruitment Process?

Generally, a Campus Placement Process has four components:

 * Pre Placement Talk 

 * Aptitude test 

 * Group Discussion 

 * Interview which can be various combinations of Technical and HR rounds 

Aptitude Test for Placements:

The Aptitude test consists of basic problems in quantitative ability, logical reasoning, and verbal ability. The primary objective of this test is to check the problem-solving skills of the test-taker. Any job out there is the problem-solving skills. It is essential to understand what the problem is and how the problem should be solved. So, the application of the learning is the Aptitude test.

Take a Free Campus Placement Mock Test

Please read the below blogs to know the detailed campus recruitment process of respective companies: 

Amazon Recruitment Process TCS Recruitment Process
IBM Recruitment Process Capgemini Recruitment Process
Wipro Recruitment Process Deloitte Recruitment Process
Tech Mahindra Recruitment Process Infosys Recruitment Process
Cognizant Recruitment Process Accenture Recruitment Process

Tips and Tricks to solve the Personal Interviews Questions for Campus Recruitment Test

  • If you want to stand out & beat the competition in your Campus Placements, the first step is to ace the Written Aptitude Test. Reasoning  Aptitude contributes a lot to increase your scores. No campus recruitment is complete without the personal interview.
  • Methods of learning in one chapter can be used in other chapters
  • Whether the Question is simple or difficult you can know the options.
  • Focus on all the Personal Interviews questions will help you to crack this session.

Watch the below video to learn Tips & Tricks to crack Questions on Personal Interview in Campus Recruitment.

The Following questions are based on Personal Interview:

If the interviewer asks Tell me something about you?

→ Talk about your past and tell them something how amazing things that you have done that is one way to impress the company

In the interview, if you don't the answer what should we have to say?

→ I'm very sorry sir I am not able to recall

Some cases in Technical Interview it will be possible that they ask the question which your not sure about it?

→ Guess the answer but if you want to tell them it is a guess, nothing wrong in it.

→ Sir, I am not sure, Let me make a guess so, the answer is this. 

Sometimes a question is asked, Immediately the student will answer I don't know the answer. Is this is the right way to answer?

→ No, it is not the good way to answer and it is the bad thing.

What is an Interview?

→ Interview supports creating a good impression create a time possessive impression in the mindset of a person who is talking an interview make the interviewer fall in love with you that is well you have learned of cracking an Interview. 

If the interviewer asks what are your weaknesses?

→ The interview is about selling not about speaking.

→ Does not expose all your weaknesses.

→ Don't get over excited to tell your weaknesses

→ Tell only one weakness and elaborate on it.

→ Don't tell the stupid weakness such as Eyesight, Handwriting, Typing these all are the stupid weaknesses.

→ Don't talk about your grand weaknesses. grand weaknesses such as health issues etc.  

→  you can mention the weaknesses and change them in the positive direction.

For eg:- My weakness is Nervousness especially when I'm not prepared. But I realize that this Interview is very important to me. so,  I'm preparing for the last one month.

→ you can mention the lack of English skills is my weakness.

→When you are talking about the weakness it doesn't seem like the strength had been hidden in the weakness.

→ we have to give good answers and make them great answers.

Tell me about one great achievement that you have done?

→ It depends on who is asking

For eg: you are the member of the college cricket team and won the trophy and you are the caption of the volleyball team.

In the company, they don't give the leadership position. so we have to mention the member of the college cricket team.

But if you're going to the MBA interview. we have just cracked the CAT exam. you have to mention the caption of the volleyball team.

→ I believe that my greatest achievement that I learned from my failures.

When they are so many people in  panel how to wish them?

→If they are both men and women in the panel so we have to wish them twice.

Good morning mams.

Good morning sirs.

Once you have to observe all the people in the interview.

Can we talk about past failure of interview either in Resume or Interview?

→ yes, But we have to be careful how you are conveying.

If you do not answer the Question in the Interview?

→ I'm sorry sir, I don't answer this question but after the interview, I will go and refer the answer.

→ I'm very sorry, I'm not able to recall, But  I can guess the answer.

Why should we hire you?

→ I know the fact is that many other people are amicable to this job.

  1. My passion is for Technology.
  2. I also made presentation on critical development for technology.

Can kindness be a weakness?

→ yes, kindness can be a weakness. Actually, kindness can be a strength but we have to define it why it is your weakness.

→ Every strength and weakness can be explained in the form of the example.

Being punctual is a good strength?

→ yes, it would be a good strength.

For eg: I believe my punctual is my greatest strength  I am the person that I never miss my class. In fact every single year I make an 85% attendance.  I am proud of that.

Can I include hobbies that are not related to the profession?

→ yes, It is the hobbies to enjoy your life (or) to relax. Never minded related to the profession.

Click and Practice More 120+ Questions based on Top Company's Personal Interview Questions

Questions on Significant Days Observed, Sports Events, National Awards, DARPAN-PLI and more

Narsee Monjee Institute of Management Studies (NMIMS)

It is one among top 20 MBA colleges in India.


Mandatory Registrations for seeking NMIMS admission:

There are two mandatory registrations:

  • Exam Registration - NMAT - Last Date: October 3rd, 2018
  • Institute Registration - Last Date: October 15th, 2018

First register for NMAT by GMAC (Graduate Management Admission Council ). Then, register for the various programmes at NMIMS by login at https://nmims.secure.force.com/NMIMS_Application_Login

For detailed information, check the admissions handout available at http://www.nmims.edu/docs/nmims-admission-handout-for-management-programs-2019.pdf

Application Fee:

  • Rs.1300/- plus applicable taxes for normal registration for either MBA Full Time Program/s - Mumbai Campus or PGDM - Bengaluru / PGDM – Hyderabad / PGDM – Navi Mumbai / PGDM – Indore.
  • Rs.1600/- plus applicable taxes for both MBA Full Time Program/s - Mumbai Campus and PGDM - Bengaluru / PGDM – Hyderabad / PGDM – Navi Mumbai / PGDM – Indore.

NMAT Test Pattern:

S.No Section Number of Questions Time in Minutes
1 Language Skills 32 22
2 Quantitative Skills 48 60
3 Logical Reasoning 40 38
  TOTAL 120 120


Selection Process:

  • NMAT, Case Discussion (CD) & Personal Interview (PI) are the various rounds involved in the admission process.
  • Case Discussion & Personal Interview of shortlisted candidates will be conducted in Mumbai, Bengaluru / Hyderabad (if required).
  • The result for NMAT by GMAC™ test will be declared on the www.nmat.org.in website. The shortlisting for the next round of CD and PI as per the latest preference of the program will be declared on www.nmims.edu website.
  • Shortlisted candidates are required to download the call letter from www.nmims.edu website.
  • The shortlisted candidate also needs to bring his / her NMIMS Call letter for CD/PI process.
  • The final merit list will be prepared on the basis of the application data in terms of academic marks obtained, work experience, marks obtained in NMAT by GMAC™ and Case Discussion - Personal Interview.

Updates:

Available on the official admissions page and www.conduiraonline.com

 

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!