Team Conduira

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Placement Preparation Questions on Simplification & Approximation for Campus Recuritment

What is Campus Recruitment Process?

Generally, a Campus Placement Process has four components:

 * Pre Placement Talk 

 * Aptitude test 

 * Group Discussion 

 * Interview which can be various combinations of Technical and HR rounds 

Aptitude Test for Placements:

The Aptitude test consists of basic problems in quantitative ability, logical reasoning, and verbal ability. The primary objective of this test is to check the problem-solving skills of the test-taker. Any job out there is the problem-solving skills. It is essential to understand what the problem is and how the problem should be solved. So, the application of the learning is the Aptitude test.

Take a Free Campus Placement Mock Test

Please read the below blogs to know the detailed campus recruitment process of respective companies: 

Amazon Recruitment Process TCS Recruitment Process
IBM Recruitment Process Capgemini Recruitment Process
Wipro Recruitment Process Deloitte Recruitment Process
Tech Mahindra Recruitment Process Infosys Recruitment Process
Cognizant Recruitment Process Accenture Recruitment Process

Tips and Tricks to solve the Simplification and Approximation Questions for Campus Recruitment Test

  • If you want to stand out & beat the competition in your Campus Placements, the first step is to ace the Written Aptitude Test. Quantitative Aptitude contributes a lot to increase your scores. No aptitude test is complete without questions based on Simplification & Approximations.
  • Methods of learning in one chapter can be used in other chapters.
  • Whether the Question is simple or difficult you can know the options.
  • Focus on all areas in quantitative will help you crack quantitative section

Watch the below video to learn Tips & Tricks to crack Questions on Simplification and Approximation in Campus Recruitment Exams.

The Following questions are based on Simplification and Approximation:

Simplification involving Large Numbers:

1. -87+1934-271-?=893

A.679

B.683

C.687

D.689

Answer: B

Explanation:

From the given question  Do you notice all the option are very close to each other

Do you notice except the first and last option remaining two options have a different unit digit at the end of the number

Now we have to take the unit digit of each number along with the sign

-7+4-1-?=3

Instead of taking the 4 we have to take 14 or 24 and so on

Because if we take the number 4 it will get negative digits. But our answer is in positive 

So, we have to take 14 instead of 4

-7+14-1-?=3

6-?=3

In the place of the question mark,  the number 3 has to come

According to the option, the unit digit which ends with 3 is 683.

2. 12738-2314-1781+9816=?

A.18459

B.18461

C.19459

D.19461

Answer: A

Explanation:

First part

Look at the following options 459&461 are repeated two times

The unit digit could be 1 or 9

Based on that we have to eliminate two options

Second part

The unit digit of each number will be

8-4-1+6=9

we need the number ending with '9' 

so, 2&4 options are eliminated

Now we are Looking at the thousand terms 

12-2-1+9=18

It will be 18000

Third part

Suppose if we have two options starting with 18 and the units place is 9 we have to use the third part

From the above question, we have two 7 hundred numbers if they are canceled it get -50 or -40 difference

Then 816 & -314 it will get 500 difference(18000-50+500)

So, the answer is approximately equal to 18,450

so the answer is 18,459.

Simplification involving Fractions

3. 3 4/5+5 6/7=

A.9 23/35

B.9 24/35

C.9 25/35

D.9 33/35

Answer: A

Explanation:

First, we have to consider

3+4/5+5+6/7=8+0.8+5+0.85≈9.65

Then 9 ?/?

we know that denominator should be 5 or 7 or 35

For the safe, you have to assume 35

then 9 ?/35

The numerator will be 23 or 24 or 25 

Because of the fraction should be 0.65

But in the given options numerator has given 23,24,25

so we have to find  given numerator

3+4/5+5+6/7=8+(28+30)/35=8+1+23/25=9 23/35

4. 3 4/5+? 3/8=9 ?/40

A.5,6

B.4,8

C.5,7

D.4,7

Answer: C

Explanation:

Here 9 ?/40 in this '?' should be less than 40

Step 1 Isolate the whole & fraction

3+4/5+x+3/8+=9+?/40

Step 2 Estimate the whole number

3+4/5+x+3/8+=9+?/40

'x' should be equal to 5 due to '9'

Step 3 Simplifying the fraction

4/5+3/8=(32+15)/40=47/40=1+7/40

Here 7/40 is the fraction

so, the answer is 5,7

5. 4 3/7-8 2/5+6 1/5-7 4/7=?

A.-4 15/35

B.-5 12/35

C.-5 15/35

D.-4 12/35

Answer: B

Explanation:

whole numbers                 fractions

 4                                        +3/7

-8                                        -2/5

+6                                       +1/5

-7                                         -4/7

-5                                          -(1/7)-(1/5)

-[5+1/7+1/5]=-[5+12/35]=-5 12/35

Practice Top 30 Company's Aptitude Questions with 135 Test Papers

Quantitative Aptitude Questions on Percentages for Campus Recruitment Training

The Aptitude test consists of basic problems in quantitative aptitude, logical reasoning, and verbal ability. The primary objective of this test is to check the problem-solving skills of the test-taker. Any job out there is the problem-solving skills. It is essential to understand what the problem is and how the problem should be solved. So, the application of the learning is the Aptitude test.

What is Campus Recruitment Process?

Generally, a Campus Placement Process has four components:

 * Pre Placement Talk 

 * Aptitude test 

 * Group Discussion 

 * Interview which can be various combinations of Technical and HR rounds 

Take a Free Campus Placement Mock Test

Please read the below blogs to know the detailed campus recruitment process of respective companies 

Amazon Recruitment Process TCS Recruitment Process
IBM Recruitment Process Capgemini Recruitment Process
Wipro Recruitment Process Deloitte Recruitment Process
Tech Mahindra Recruitment Process Infosys Recruitment Process
Cognizant Recruitment Process Accenture Recruitment Process

Tips and Tricks to solve the percentages based Questions for Campus Recruitment Test

  • If you want to stand out & beat the competition in your Campus Placements, the first step is to ace the Written Aptitude Test. And, Quantitative Aptitude contributes a lot to increase your scores. No aptitude test is complete without questions based on 'percentages'.
  • Methods used in the learning of one chapter can be used in the other chapters
  • Calculate the percentages only to the extent where you can spot the answer to that question.
  • Whether the question is simple or difficult you can know through the options.
  • Mixers are also used to find percentages through a shortcut.
  • Focus on all areas of quantitative aptitude that will help you crack the quantitative section

Watch the below video to learn Tips & Tricks to crack questions on percentages topic in Campus Recruitment Exams by Adhitya Lanka (IIM-Calcutta) having 10+ years of experience in Teaching Quantitative Aptitude and Reasoning

The following questions based on percentages:

Calculation Based Questions:

1. What is 38.3% of  647 +  51.1% of  943?

A.687

B.729

C.773

D.813

Answer: B

Explanation:

Where the hint is: the options are not very close to each other. So, you can find the approximate value easily.

Now, 38.3% of  647 = 40% of  650  (take near values to the actual Values because options are not very close)

        51.1% of  943 =  50% of  940 

Where,  40% of  650 is 260  (10% of  650 is 65→ So, 40% of  650 is 260)

             50% of  940 is 470 ( 10% of 940 is 94→ So, 50% of 940 is 470)

  →   260+470 = 730

 730 is near to 729. Hence option B) 729 is the answer

Multiplication factors on Profit and Loss

2. A shopkeeper purchased a chair in the second-hand market for Rs.837. He then invested 1/5th of the amount in getting it painted and packaged. He priced it in such a way that he gets a 60% profit. Eventually, the article had to be sold at a discount of 20%. What is the overall profit or loss percentage?

A. 20% loss

B. No loss No profit

C. 20% profit

D. 28% Profit

E. 33.6% Profit

Answer: D

Explanation:

Multiplication Factor (M.F) of 60% is 1.6

Multiplication Factor (M.F) of 20% is 0.8

Cost Price =  837+ (1/5) + 837

                =  837+ (6/5)

Marked Price = (837+ (6/5)) * 1.6 

Selling Price = CP*MP*Discount

                   = CP * 1.6 * 0.8

                   = CP * 1.28  (Discount is Should always < 1)

Hence, There is a 28%of Profit if he sold at 20% of discount (1.28- 1= 0.28)

Difference between SI and CI

3. A person lent a sum of money at 12% per annum SI and received an interest of 2700 at the end of 2 years. What would be the interest if the same sum was invested at 12% per annum Compound Interest?

A. 2700

B. 2661.12

C. 2738.88

D. 2958.74

Answer: C

Explanation:

A = P(1.12)2 = P(1 + 0.12)2

   = P(1 + 2*0.12 + 0.0144)

   = P(1 + 0.24 + 0.0144)

   = P + 0.24P + 0.0144P 

CI should be greater than  SI. So, A.2700 and B. 2661.12 are not considered as CI. When we calculate above then we may get at most 100 extra then D.2958.74 is also not considered as CI.  Hence only C. 2738.88 is the suitable answer because it is greater than and near to SI

Mix and Match - Find a rate

4. A salesperson sold 40% of his wares at a profit of 5%. At what profit % should he sell the remaining goods to get an overall profit of 11%?

A.15%

B.20%

C.25%

D.30%

Answer: A

Explanation:

Let the amount invested for 100C with the profit of 11C

Sold goods = 40C with the profit of 5C

                 = 40C *(1/20) = 2C

Remaining goods = 100C-40C= 60C

remaining goods sold profit is 11C - 2C = 9C

                                                  =(9C/60C)*100

                                                  = 15%

5. A person invested 40% of his money at 5% per annum. At what rate of interest should he invest the rest of his money to earn an overall interest of 11% per annum?

A.15%

B.20%

C.25%

D.30%

Answer: A

Explanation:

B23bbd54 Bb18 4777 9068 5370c7d87e9d

Here,

→  40% of the money invested at 5% profit

→ 11% is overall Profit

→ 6% is the difference between invested profit and overall Profit

→ Investment Ratio is 40% : 60% = 4% : 6%

→ Remaining Profit is 4% + 11% =15%

6. A person invested Rs.11000 in two investment schemes - one offering 7% p.a and another offering 12.5% p.a. How much should he be investing at 12.5% in order to get an overall return of 9.5%p.a? 

A. One part is 5500 and Second part is 5500

B. One part is 8000 and Second part is 3000

C. One part is 7000 and Second part is 4000

D. One part is 6000 and Second part is 5000

Answer: D

Explanation:

 One offering 7%p.a

    Difference between 7% and 9.5% =2.5

                                                     = 2.5 *2 = 5

                                         amount =5000

another offering 12.5%p.a

  Difference between 12.5% and 9.5% =3

                                                     = 3*2 = 6

                                         amount =6000

So, 1.6000 is invested for 7%p.a 

      2. 5000 is invested for 12.5%p.a 

Total amount = 6000+5000= Rs.11,000

Dealing with the multiple objects

7. A person sold a Sofa and Chair at 10% profit and 10% loss respectively to get an overall profit of 6%. If the Sofa was sold for Rs.700 more than the Chair, what is the selling price of the Chair?

A.180

B.800

C.880

D.700

Answer: A

Explanation:

0f72baac F585 4b09 Ad25 A81277d391c5

Overall profit 6%

Profit 10% = 10-6 = 4

loss 10% = -10-6 = 16 (In alligation we don't consider Negative signs)

         Ratio of cost= 4: 1

                CP = 400x : 100x

profit and loss = 40x   :-10x

             total = 440x : 90x

Difference = 440x-90x= 350x

=> 350x=700

=>x=2

Sofa cost is 880, and Chair cost is 180

There fore 880-180 = 700

Practice Top 30 Company's Aptitude Questions with 135 Test Papers
Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!