sudheerreddy.bandi

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

SBI Clerk 2018 Numerical Ability Questions With Solutions

The SBI Clerk (Junior Associate) 2018 Exam conducted by the State Bank of India (SBI) is a gateway to a bright career in the Banking Industry for thousands of students and working professionals across the nation. 

Numerical Ability Section Analysis for SBI JA:

The Numerical Ability section consists of questions from the following topics - Arithmetic, Algebra, Probability, Permutations & Combinations, Data Interpretation, etc. Since our primary focus is on clearing the cut-offs, let's classify the topics into various difficulty levels considering average time spent to solve each question. 

Easy - Quadratic Equations, Simplifications and Approximations, Number Series, Time and Work 

Moderate - Data Interpretation, Percentages, Ratio & Proportions, Profit, and Loss, SI & CI

Difficult - Time Speed & Distance, Pipes and Cisterns,  Mixtures, Mensuration

Make sure you complete practicing all the easy category questions first which will give you ample time to work on weak areas. Analyze your performance regularly by appearing dozens and scores of mock tests. Mock tests are the only judging parameter that would help you ace the prelims as well as mains.

Free SBI Clerk Mock Exam

Practice Paper for Quantitative Aptitude for SBI JA :

1. Two varieties of wheat - A and B that cost Rs. 11 per kg and Rs. 17 per kg are mixed in the ratio 3: 7. If 5 kg of the mixture is sold at 25% profit, find the profit made.

A. Rs.13

B. Rs. 15

C. Rs. 17

D. Rs. 19

Answer:D 

Explanation:

Let the quantities of A and B mixed be 3x kg and 7x kg.

Cost of 3x kg of A = 11 x (3x) = Rs. 33x
Cost of 7x kg of B = 17 x (7x) = Rs. 119x
Cost of 10x kg of the mixture = 33x + 119x = Rs. 152x
Cost of 5 kg of the mixture = (152x/10x) x 5 = Rs. 76
Profit made in selling 5 kg of the mixture = (25/100) x (cost of 5 kg of the mixture) = 25/100 * 76 = Rs. 19

2. The roots of the quadratic equation: 3x2 - 12x + 10 = 0 are:

A. irrational and unequal

B. real and equal

C. rational and equal

D. rational and unequal

Answer: A

Explanation:

The discriminant of the quadratic equation (D) is (-12)2 - 4(3)x(10) i.e., 24. As this is positive but not a perfect square, the roots are irrational and unequal.

3. What percentage of numbers from 1 to 70 have 1 or 9 in the units digit?

A. 1
B. 14
C. 20
D. 21

Answer:  C

Explanation:

 Clearly, the numbers which have 1 or 9 in the units digit from 1 to 70 are 1, 9, 11, 19, 21, 29, 31, 39, 41, 49, 51, 59, 61, 69.

Number of such numbers =14

Required percentage = ( (14/70) x 100 )% = 20%

4. 1: 4 = (11/4): X. The value of x is?

A. 7

B. 11

C. 12

D. 9

Answer: B

Explanation:

X x 1 = 4 * 11/4

X = 11

5. (23/3) x (28/5) x (13/3) +  (7/3) = ?

A. 180 15/46

B. 185 18/45

C. 187 16/44)

D. 188 17/45

 

Ans: D

Explanation:

7 2/3 x 5 3/5 x  4 1/3 + 2 1/3

= 23/3 x 28/5 x 13/3 + 7/3

=188 17/45

 

6. Express a speed of 45 km/h in meters per second?

A.10.6 m/s

B.11.8 m/s

C.12.5 m/s

D.13.2 m/s

Answer: C

Explanation:

40 x (5/18) = 12.5 m/s

7. If the selling price is doubled, the profit triples. Find the profit percent.

A.100%

B. 50%

C. 75%

D.   1%

Answer: A

Explanation:

Let C.P. be Rs. x and S.P. be Rs. y.

Then, 3(y - x) = (2y - x)   1 Sym Imp y = 2x.

Profit = Rs. (y - x) = Rs. (2x - x) = Rs. x.

Profit % = (x/x * 100 )% = 100%

 

8. At what rate of simple interest per annum will Rs.750 amount to Rs.900 in 5 years?

A. 8%

B. 7%

C. 4%

D. 5%

Ans: C

Explanation:

We know, SI = (P x R x T)÷100

(900-750) = (750 X R X 5)÷100

R = (150 X 100)÷(750 X 5)

R = 4%

9. Look at this series: 53, 56, 54, 57, 55, 58, ... What number should come next?

A.60
B.54
C.59
D.56

Answer: D

Explanation:

This is a simple alternating addition and subtraction series. In the first pattern, 3 is added; in the second, 2 is subtracted.
10. A can do a piece of work in 30 days. He works at it for 5 days and then B finishes it in 20 days. In what time can A and B together complete it?
 

A. 40/3 days

B. 33/2 days

C. 69/4 days

D. 56/5 days

Answer: A

Explanation:

Let B alone can finish the work in 'x' days so, we get:
5/30 + 20/x = 1
x = 24

Now for completing the work together, we have:

1÷ (1/30 + 1/24)
= 40/3 days 

 
Take 3 Day Free Trial of Bank Job Exams Preparation

Check Other Blogs on SBI Exams

SBI PO English Exam Topics and Tips to Clear
SBI PO Exam Aptitude Exam Topics
SBI PO Salary and Work Profile
SBI Clerk Junior Associate Exam Topics and Preparation Plan

TCS Ninja Sample Questions

With less than 2 weeks left for TCS Ninja, students are pushing beyond their limits in order to prepare for the TCS Ninja Exam. However, students are often confused with the variety and difficulty of questions that might be asked in the exam. This blog contains sample questions related to Quantitative Aptitude and Coding Section, which can help students in gaining a general idea about the type and difficulty of questions which can be asked in the exam.

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!