Cognizant Quantitative Aptitude Questions

   

Cognizant(CTS) -  Quantitative Aptitude

Cognizant is an American Multinational that provides IT services, including digital, technology, consulting, and operations services. It is headquartered in Teaneck, New Jersey, United States. Cognizant is included in the NASDAQ-100 and the S&P 500 indices. It was founded as an in-house technology unit of Dun & Bradstreet in 1994 and started serving external clients in 1996.

Cognizant  Quantitative Ability Syllabus and Pattern:

The Cognizant Quantitative ability has 16 questions. The important topics in the Quantitative Ability section include Percentages, Profit, and Loss, LCM, Ratio and Proportion, Averages, Mixtures, Ages, Permutations, and Combinations. 

Cognizant Quantitative Ability Practice questions:

1. The fraction 6/25 expressed as percent equals to:

A.   65%

B.   24%

D.   None of above

Ans:   B

Explanation:

Actually it means 6 is what percent of 25, which can be calculated as,(6/25)*100 = 6*4= 24

Take a Free Cognizant Mock Test

2. Arun buys an old bicycle for Rs. 470 and spends Rs. 80 on its repairs. If he sells the bicycle for Rs. 580, his gain percent is:

A.    3.75%

B.    6.10%

C.    4.25%

D.    5.45%

Ans :    D

Explanation:

Cost Price (C.P.) = Rs. (470 + 80) = Rs. 550.

Selling Price (S.P.) = Rs. 580.

Gain = (S.P.) - (C.P.) = Rs.(580 - 550) = Rs. 30.

Gain % =(30/550*100)% = 5.45%

3. Two numbers are in the ratio 2 : 3. If their L.C.M. is 48. what is the sum of the numbers?

A.    40

B.    63

C.    60

D.    56

Ans:    A

Explanation: 

Let the numbers be 2x and 3x

LCM of 2x and 3x= 6x   (LCM of 2 and 3 is 6. Hence LCM of 3x and 4x is 6x)

Given that LCM of 2x and 3x is 48

6x = 48

x = 8

Sum of the numbers 

=2x+3x=5x

= 5 × 8 = 40

4. Three numbers are in the ratio of  3: 4: 6 and their L.C.M. is 252. Their H.C.F. is:

A.    23 

B.    22

C.    21 

D.    20

Ans.   C

Explanation : 

Let the numbers be 3x, 4x, and 6x

LCM of  3x, 4x, and 6x = 12x

12x=252

x=252/12=21

H.C.F of 3x, 4x and 6x = x = 21

5. The average of 10 numbers is zero. Of them, How many of them may be greater than zero, at the most?

A.    9

B.    1 

C.    0

D.    10

Ans:   A

Explanation: 

Average of 10 numbers = 0

Sum of 10 numbers/20=0

Sum of 20 numbers = 0

Hence at the most, there can be 9 positive numbers. 

(Such that if the sum of these 9 positive numbers is x, the 10th number will be -x)

Take a Free Cognizant Mock Test

6. A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?

A. Rs. 4991

B. Rs. 5841

C. Rs. 7451

D. Rs. 6131

Ans:    A

Explanation:

Total sale for 5 months = Rs. (6435 + 6927 + 6855 + 7230 + 6562) = Rs. 34009.

Required sale = Rs. [ (6500 x 6) - 34009 ]

= Rs. (39000 - 34009)

= Rs. 4991.

7. The cost of Type 1 material is Rs. 20 per kg and Type 2 material is Rs.25 per kg. If both Type 1 and Type 2 are mixed in the ratio of 3: 4, then what is the price per kg of the mixed variety of material?

A. Rs.20.3/kg

B. Rs.22.8/kg

C. Rs.24.5/kg

D. Rs.23.7/kg

Ans:    B

Explanation:

Cost Price(CP) of Type 1 material is Rs. 20 per kg

Cost Price(CP) of Type 2 material is Rs. 25 per kg

Type 1 and Type 2 are mixed in the ratio of 3: 4. 

Hence Cost Price(CP) of the resultant mixture 

=((20×3)+(25×4))/(3+4)

=(60+100)/7=22.8

Hence, Price per kg of the mixed variety of material = Rs.22.8

8. A man is 23 years older than his son. In three years, his age will be twice the age of his son. What is the present age of his son?

A.   19 years

B.   21 years

C.   23 years

D.   20 years

Ans:    D

Explanation:

Let the present age of the son =x years

Then, present age the man =(x+23) years

Given  in three years man's age will be twice the age of his son

(x+23)+3=2(x+3)

x+26=2x+6

9. A man's age is 120% of what it was 5 years ago, but 75% of what it will be after 5 years. What is his present age?

A.    25 Years

B.    35 Years

C.    30 Years

D.    20 Years

Ans:     C

Explanation:

Let the age before 5 years =x. Then,

120x/100=x+5

120x=100x+500

x=500/20=25

Present age =x+5

=25+5=30

10. In how many ways can 11 persons be arranged in a row such that 3 particular persons should always be together?

A.    9!*3!

B.    11!

C.    9!

D.    11!*3!

Ans:   A

Explanation:

Given that three particular persons should always be together. Hence, just group these three persons together and consider as a single person.

Therefore we can take the total number of persons as 9. These 9 persons can be arranged in 9! ways.

We had grouped three persons together. These three persons can be arranged among themselves in 3! ways.

Hence, required the number of ways

=9!×3! 

Take a Free Cognizant Mock Test


Sample Question Papers:

Amazon Quantitative Aptitude Questions  

Accenture Quantitative Aptitude Questions  

Infosys Quantitative Aptitude Questions

Wipro Quantitative Aptitude Questions

 

Read 412 times Last modified on Monday, 10 September 2018 19:00
Login to post comments

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!