AMCAT Quantitative Aptitude Questions and Answers

   

AMCAT Quantitative Aptitude

One of the 3 compulsory sections, the AMCAT Quantitative Ability test assesses a candidate's numeric ability. Quantitative Ability refers to your ability and proficiency to understand and solve mathematical problems and calculations.

The AMCAT quantitative aptitude test is an 18-minute module, with 16 questions that an MBA candidate must answer and 35-minute module, with 25 questions that an Engineering candidate must answer. As the overall AMCAT test is adaptive in nature, mistakes lead to easier questions, while correct answers would lead to tougher ones.

AMCAT Quantitative syllabus:

Divisibility, HCF and LCM, Numbers, Decimals and Power, Logarithms, Inverse, Permutation and Combinations and Probability, Profit and Loss, Simple and Compound Interest, Time, Speed and Distance, Inverse.     

Solving sample questions for Quantitative Ability: 

1. What decimal of an hour is a minute?

A. .0166

B. .0256

C. .060 

D. .000126

Answer: A

Explanation:

Take a Free Placement Mock Test

2. The H.C.F. of two numbers is 30 and the other two factors of their L.C.M. are 10 and 12. The larger of the two numbers is:

B. 320

C. 360 

D. 345 

Answer: C

Explanation:

Clearly, the numbers are (30 x 10) and (30 x 12).

Larger number = (30 x 12) = 360.

3. If half of one-fourth of a number is 13, then four-tenth of that number is:

A. 35.6

B. 36.5

C. 45.2

D. 41.6

Answer:  D

Explanation:

Let the number be x.

Then, 1/2 of 1/4 of x=13

→ x=13*8 = 104

required number =4/10 * 104 = 41.6

4.If a man walks at 12 km/h instead of 9 km/h, he would have walked 15 km more. The actual distance traveled by him is:

A. 45km

B. 56km

C. 77km

D. 50km

Answer:  A

Explanation:

Let the actual distance traveled be x km.

x/9 =(x+15)/12

12x = 9x + 135

3x = 135

x = 45 km.

5. A can do a piece of work in 8 days and B can do same work in 6 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?  

A. Rs. 500

B. Rs. 700

C. Rs. 400

D. Rs. 650

Answer: C

Explanation:

C's 1 day's work = 1/3 - (1/8 + 1/6 ) = 1/3 - 7/24 = 1/24

A's wages : B's wages : C's wages = 1/8 : 1/6 : 1/24 = 3 : 4 : 1

C's share (for 3 days) = Rs. ( 3 * 1/24 * 3200) = Rs. 400.  

Take a Free Placement Mock Test

6. Two students A and B appeared for an examination. A secured 10 more marks than B which is equal to 60% of the sum of their marks. The marks obtained by A and B  are:

A. 35, 325

B. 39, 29

C. 42, 32

D. 30, 20

Answer: D

Explanation:

Let their marks be (x + 10) and x.

Then, x + 10 = (60 / 100) (x + 10 + x)

→ 10(x + 10) = 6(2x + 10)

→ 2x = 40

→ x = 20

Hence, their marks are 30 and 20

7. A mother said to his son, "I was as old as you are at the present at the time of your birth". If the mother's age is 40 years now, the son's age 3 years back was:

A. 14 years

B. 17 years

C. 33 years

D. 40 years 

Answer: B

Explanation:

Let the son's present age be x years. Then, (40 - x) = x

2x = 40.

x = 20.

Son's age 3 years back (20 - 3) = 17 years.

8. In how many ways can the letters of the word 'MANAGE' be arranged?

A. 360

B. 144

C. 256

D 720

Answer:  A

Explanation:

The word 'MANAGE' contains 6 letters, namely 1M,2A,1N,1G, and 1N.

The required number of ways = 6! / (1!)(2!)(1!)(1!)(1!) = 360

9.if log a/b + log b/a = log (a+b), then

A. a + b = 1

B. a - b = 1

C. a = b

D. a2 - b2 = 1

Answer: A

Explanation:

According to formulae:

log a/b + log b/a = log a+b

log a+b = log (a/b * b/a) = log 1

Hence, a + b = 1.

Practice test questions:

Wipro Quantitative Aptitude Questions  

Tech Mahindra Quantitative Aptitude Questions  

Capgemini Quantitative Aptitude Questions

Cognizant Quantitative Aptitude Questions

Take a Free Placement Mock Test

Check out other company recruitment process here -

TCS
Accenture
Amazon
Capgemini

 

Tech Mahindra
IBM
Wipro
Deloitte

 

Infosys

 

Read 1210 times Last modified on Monday, 06 August 2018 16:36
Login to post comments

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!