IBPS Bank PO Prelims 2018 Reasoning Ability Practice Papers

   

IBPS PO Prelims 2018 Reasoning Ability Practice Papers

The Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) started conducting IBPS PO examination in the year 2011 which, since then has been a gateway to the lucrative career in Banking Industry for a lot of students and working professionals across India. The IBPS PO Preliminary examination for this year is scheduled to be held on 13th, 14th, 20th & 21st October 2018 and the mains exam is to be held on 18th November 2018.

detailed preparation for the three sections, viz., Verbal AbilityQuantitative Aptitude and Reasoning Ability will help you to crack the IBPS PO Prelims and will render you eligible for the mains. Not just preparation but monitoring your preparation is an important step towards cracking the bank PO exams. Take as many mock tests as you can and find your strong and weak sections and tailor your routine accordingly. Without further ado let's analyze the Reasoning Section for the prelims followed by the sample papers.

Important Chapters for Reasoning Ability for IBPS PO Prelims Exam:

Reasoning section has seen an increase in the number of questions which makes it a crucial section for optimum scoring. The topics include Series, Analogies, Odd Pair, Directions, Numbers & Rankings, Dictionary Test, Syllogisms, Blood Relations, Seating Arrangements, Data Sufficiency, Computer Knowledge, Coding-Decoding, Input-Output machine, Complex puzzles

Take A Free Online IBPS Mock Test

Reasoning Ability Practice Questions for IBPS PO Prelims 2018:

1. Find the Missing Number:

10, 22, 46, 94, 190,?

A. 382

B. 352

C. 390

D. 360

Answer: A

Explanation:

In the series, each digit is first multiplied by 2 and then 2 is added to get the next number.

10 x 2 => 20 +2 => 22,

22 x 2 => 44 + 2 => 46,

46 x 2 => 92 + 2 => 94,

94 x 2 => 188 + 2 => 190,

190 x 2 => 380 + 2 => 382.

So the missing number is 382.

2. Cows: Herd, then Crows:?

A. Murder

B. Pack

C. Ambush

D. Tribe

Answer: A

Explanation:

Group of 'Cows' is called 'Herd', then the group of 'Crows' is called 'Murder'.

3. Find the odd man out:

A. Sound

B. Heat

C. Light

D. Height

Answer: D

Explanation:

Sound, Heat, Light are forms of energy. Height is not a form of energy.

4. I am facing south. Turning to the left I go 20m, then turning to the right I go 15m, and turning to the right I go 10m, then turning to left I go 10m and turning to right I go 20m, then again turning to right I go 25m. In which direction am I from my original position?

A. East

B. West

C. North

D. South

Answer: B

Explanation:

Ee18b0c9 E71c 4f66 90f6 86b1daea218c

I am on the west side of my original position

5. Kiran is 7 ranks ahead of Sagar in a class of 39. If Sagar`s rank is seventeenth from the last, what is Kiran`s rank from the start?

A. 14

B. 15

C. 16

D. 17

Answer: C

Explanation:

Sagar is 17th from the last and Kiran is 7 ranks ahead of Sagar. So, Kiran is 24th from the last. Number of students ahead of Kiran in rank = (39 - 24) = 15. So, Ravi is 16th from the start.

6. Arrange words in Dictionary order:

 1: Blame, 2: Boehm, 3: Bame, 4: Brame

A. 2, 3, 1, 4

B. 1, 3, 4, 2

C. 1, 2, 3, 4

D. 3, 1, 2, 4

Answer: D

Explanation:

Bame   → 3

Blame   → 1

Boehm  → 2

Brame   → 4

7. Statements: Some Apples are Bananas. All the Bananas are Grapes.

Conclusions:

Some Bananas are Grapes.

Some Bananas are Apples.

A. Only conclusion 1 follows

B. Only conclusion 2 follows

C. Either (1) or (2) follows

D. Neither (1) nor (2) follows

E. Both (1) and (2) follow

Answer: E

Explanation:

4a6d00a0 2dec 416b B880 E0889c1733e7

8.Instructions for Questions a to c: Read the given information below and answer the questions that follow

Six friends A, B, C, D, E, and F are sitting around a hexagonal table with each at one corner and facing the centre of the hexagonal. A is second to the left of F. B is neighbour of C and D. E is second to the left of D.

a. Which one is sitting opposite to E?

A. C

B. F

C. D

D. B

Answer: A

Explanation:

Dbe698b9 8de2 458e 9981 D57af0f9bb5c

So, C is sitting opposite to E

b. Which of the following are the neighbours of D?

A. F and A

B. E and C

C. F and C

D. F and B

Answer: D

Explanation:

Dbe698b9 8de2 458e 9981 D57af0f9bb5c

So, F and B are the neighbours of D.

c. Who is the third person to the right of A?

A. B

B. F

C. D

D. E

Answer: C

Explanation:

Dbe698b9 8de2 458e 9981 D57af0f9bb5c

So, D is the third person to the right of A

9. Which of the following is not an input device for Computer?

A. Joystick

B. Light pen

C. Keyboard

D. Plotters

Answer: D

Explanation:

Plotters is an output device. The plotter is a computer printer for printing vector graphics.

10. If COMPUTER is coded as RFUVQNPC, then how MEDICINE is coded?

A. EOJDEJFM

B. EOJDJEFM

C. MFEDJJOE

D. MFEJDJOE

Answer: B

Explanation:

Each letter of the word except the first and last letters is moved one step forward and the order of letters obtained is reversed to get the code.

Take A Free Online IBPS Mock Test

Please also read:

IBPS Clerk Work Profile & Salary

IBPS Clerk Selection Process 2018

IBPS PO Work Profile & Salary

IBPS PO 2018 Selection Procedure

Read 131 times Last modified on Thursday, 28 June 2018 12:39
Login to post comments

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!