Reasoning Questions for Freshers-Topics-Coding-Series-Odd Man Out

   

Campus Reasoning questions on Coding, Number Series & Odd man out

What is Campus Recruitment Process?

Generally, a Campus Placement Process has four components:

 * Pre Placement Talk 

 * Aptitude test 

 * Group Discussion 

 * Interview which can be various combinations of Technical and HR rounds 

Aptitude Test for Placements:

The Aptitude test consists of basic problems in quantitative ability, logical reasoning, and verbal ability. The primary objective of this test is to check the problem-solving skills of the test-taker. Any job out there is the problem-solving skills. It is essential to understand what the problem is and how the problem should be solved. So, the application of the learning is the Aptitude test.

Take a Free Campus Placement Mock Test

Please read the below blogs to know the detailed campus recruitment process of respective companies: 

Amazon Recruitment Process TCS Recruitment Process
IBM Recruitment Process Capgemini Recruitment Process
Wipro Recruitment Process Deloitte Recruitment Process
Tech Mahindra Recruitment Process Infosys Recruitment Process
Cognizant Recruitment Process Accenture Recruitment Process

Tips and Tricks to solve the Personal Interviews Questions for Campus Recruitment Test

  • If you want to stand out & beat the competition in your Campus Placements, the first step is to ace the Written Aptitude Test. Reasoning  Aptitude contributes a lot to increase your scores. No aptitude test is complete without questions based on coding, series & odd man out 
  • Methods of learning in one chapter can be used in other chapters
  • Whether the Question is simple or difficult you can know the options.
  • Focus on all areas in reasoning will help you crack Reasoning section

Click on below video session by P V Rama Sasank (IIM-Calcutta) having 10+ years of experience in Reasoning Ability, to know more about the topics (Coding, Number series and Odd Man Out)

The Following questions are based on coding, series & odd:

Series, Missing Term-Addition Based:

1. 8, 12, 14, 18, 20, 24, __

A. 30

B. 31

C. 28

D. 26

Answer: D

Explanation:

The given series in form  8, 12, 14, 18, 20, 24, _

The difference between the series in form 4, 2, 4, 2, 4, 2  

So the next term should be added +2 

so it will be 26.

2. 840, 820, 700, 780, 540, __

A. 210

B. 200

C. 220

D. 320

Answer: C

Explanation:

The given series are in form 840, 820, 780, 700, 540, __

The difference between them is 20, 40, 80, 160, 320

Every difference term is multiplied by 2

So, 160 becomes 320

The Next term will be (540-320)=220.

3. 8, 18, 29, 42, 58, __

A. 68

B. 63

C. 78

D. 84

Answer: C

Explanation:

The given series are in form 8, 18, 29, 42, 58, __

The difference between them is 10, 11, 13, 16, 20

The difference between 10,11= 1

The difference between 11,13= 2

The difference between 13,16= 3

The difference between 16,20= 4

So the next term in given series is (58+20)= 78

4. 1000, 992, 965, 901, ___

A. 667

B. 676

C. 776

D. 767

Answer: C

Explanation:

The difference between them is  8, 27, 64, 125

The differences are in form  2³, 3³, 4³, 5³

So the next term should be (901-125)= 776

5. 9, 40, 77, 118, 161, ____

A. 200

B. 207

C. 204

D. 210

Answer: C

Explanation:

The Level 1 difference between them is  31, 37, 41, 43,

The Level 2 difference between them is  6, 4, 2, 0

In the  Level 2, the next difference between them is 0

The Level 1 differences are 31, 37, 41, 43, (43+0)

So the series will be in form 9, 40, 77, 118, 161, (161+43) 

The next term will be  201

6. 1, 10, 33, 76, 145, __

A. 230

B. 236

C. 246

D. 252

Answer: C

Explanation:

The Level 1 difference between them is  9, 23, 43, 69

The Level 2 difference between them is  14, 20, 26,

The Level 3 difference between them is  6

The Level 2 the next term will be is  14, 20, 26, (26+6)

The Level 2 the next term will be is  14, 20, 26, 32

The Level 1 the next term will be is  9, 23, 43, 69, (69+32)

The Level 1 the next term will be is  9, 23, 43, 69, 101

The next term in the given series is 145+101=246

Series-missing term-Multiplication Based:

7. 6, 15, 35, 77, 163,__

A. 200

B. 221

C. 324

D. 337

Answer: D

Explanation:

The series in the format of  6*2+3=15

                                15*2+5=35

                                 35*2+7=77

                                77*2+9=163

                                163*2+11=337

The next term in the series is 337

8. 60, 120, 210, 315, __, 393.75

A. 465.5

B. 315

C. 350

D. 393.75

Answer: D

Explanation:

The series in the format  60*(8/4)=120

                          120*(7/4)=210

                          210*(6/4)=315

                          315*(5/4)=393.75

                          393.75*(4/4)=393.75

9. 5,17,37,113, 229, __.

A. 625

B. 620

C. 689

D. 628

Answer: C

Explanation:

The series in form  5* 3+2=17

                    17*2+3=37

                    37*3+2=113

                    113*2+3=229

                    229*3+2=689

10. 10. 3, 7, 16, 35, 74, 153, __.

A. 300

B. 312

C. 212

D. 316

Answer: B

Explanation:

The series in the format   3*2+1=7

                           7*2+2=16

                           16*2+3=35  

                           35*2+4=74

                           74*2+5=153

                           153*2+6=312 

Series-Missing Term-Mixed series Based:

11. 6, 12, 9, 18, 15, 30, 27,__.

A.  54

B. 24

C. 85

D. 30

Answer: A

Explanation:

In the given series there are two series

In which one is odd series and another is even series

The odd series is  6,9,15,27

The even series is 12, 18, 30

The differences in the even series are 6,12, (12*2)

The even series is 12,18, 30, (30+24).

The next term in the even series is 54.

12. 41, 47, 53, 59, 61,__.

A. 63

B. 65

C. 67

D. 69

Answer: C

Explanation:

In the given series there are two series

In which one is odd series and another is even series

The odd series is  41, 53, 61

The even series is 47, 59

The odd series in the form  41+12=53

                                      53+8=61

                                      61+4=65

The given even series in the form 49+12=59

                                               59+8=67

The next term in the series is 67

13. 10, 2, 14, 3, 18, 5, 22,__.

A. 26

B. 7

C. 8

D. cannot be determined.

Answer: D

Explanation:

In the given series there are two series

In which one is odd series and another is even series

The odd series is  10,14,18,22,

The even series is  2,3,5.

In the even series, the next term will be either 7 or 8

The even series in the order prime numbers so it will be 7

The even series in the order 3-2=1

                             5-3=2

                             8-5=3

so we cannot determine the answer.

14. A, D, H, M,__

A. V

B. U

C. S

D. X

Answer: C

Explanation:

The letters in the series A, D, H, M

Convert the alphabets into the numbers  1, 4, 8,13

The difference between the numbers is (4-1)=3

                                      (8-4)=4

                                      (13-8)=5

The next difference should be 6

The  difference of the numbers are in form 1,4,8,13,(13+6) 

The next alphabet is 'S'

15. AN, BO, CP, __, ER

A. DQ

B. DS

C. FQ

D. FS

Answer: A

Explanation:

The first series is A, B, C, D, E

The second series is N, O, P, Q, R.

So the middle term is DQ

16. Z82, T73, O65, K57, ____.

A. G44

B. I42

C. H42

D. H44 

Answer: C

Explanation:

The Alphabets series are Z, T, O, K

Convert the alphabets into the numbers 26, 20, 15, 11

The difference between them is 26-20=6

                                              20-15=5

                                              15-11=4

The next difference term should be 3

So the term 11-3=8

The 8th term will be H

The number series is divided into two series

The first series is 8, 7, 6, 5, 4

The next term in the first series is 4

The second series is 2, 3, 5, 7.

The second series is prime numbers

The next term should be the prime number.

According to the question, the next term is H42

Series-Exponent &Miscellaneous based:

17. 15, 80, 255, 624,__.

A.  998

B. 1023

C. 1295 

D. 2400

Answer: C

Explanation:

The series in the form 2^4-1=15

                       3^4-1=80

                       4^4-1=256

                       5^4-1=625

                       6^4-1=1295

The next term in the series is 1295

18. 1, 12, 59, 290,__.

A. 1017

B. 1024

C. 1029

D. 908

Answer: A

Explanation:

The series in the form  4^1-3=1

                        4^2-4=12

                        4^3-5=59                                      

                        4^4-6=290

                        4^5-7=1017

The next term in the given series is 1017

19. 379, 468, 557, 646,__

A. 778

B. 735

C. 745

D. 754

Answer: B

Explanation:

The series is divided into three series.

The first series is 3, 4, 5, 6

so the next term in the first series is  7

The second series is 7, 6, 5, 4

So the next term in the second series is 3

The third series is 9, 8, 7, 6

The next term in the third series is 5

According to the question, the next term is 735

20. 6, 9, 15, 24, 39, 63, 102,__.

A. 175   

B. 165

C. 155

D. 145

Answer: B

Explanation:

The series in the form 6+9=15

                       15+9=24

                       24+15=39

                       39+24=63

                       63+39=102

                       102+63=165

The next term in the given series is 165

Series-Missing term

21. What is the value of x+y in the grid below

A. 5

B. 6

C. 8

D. 12

12 21 33
13 Y 17
X 2 4

Answer: B

Explanation:

The first row we can conclude that 12+21=33

                                   13+y=17 then y=4

                                   x+2=4  then x=2

Then x+y=2+4=6

22. What is the value of the 3A-2B?

A. 0

B. 28

C. 14

D. 42

9 8 14
18 16 A
27 Y B
X 32 56

Answer: A

Explanation:

From the given table the first column determines 9, 9*2, 9*3,9*4

then x=36

From the given table the second column determines 8, 8*2, 8*3,8*4

then y=24

From the given table the third column determines 14, 14*2, 14*3, 14*4

then A=28 ,B=42

23. Consider 4*4 grid with digits 1 to 4. so, each column, each row, and each of the 4 (2*2) subgrids that compose the main grid contains all the digits from 1 to 4. The same digit should not appear twice in the same row, columns or in any of the 4 grids. 

1 A B 4
C 3 D E
F G 4 H
3 I J 2

What is the sum of F and H?

A. 5

B. 7

C. 6

D. 4

Answer: A

Explanation:

By following the Sudoku method we can determine the values

According to the question F+H=2+3=5

What is the value of AB+DF?

A. 10

B. 8

C. 12

D. 16

Answer: A

Explanation: 

According to the question AB+DF=2*3+2*2=10.

 

Practice 30 Top Company's Reasoning Ability Questions with 87 Practice Test Papers

 

Read 214 times Last modified on Friday, 31 August 2018 14:59
Login to post comments

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!