Recruitment Test Grammar Question- Sentence Completion

   

Verbal Questions on English Grammar for Campus Recruitment

What is Campus Recruitment Process?

Generally, a Campus Placement Process has four components:

 * Pre Placement Talk 

 * Aptitude test 

 * Group Discussion 

 * Interview which can be various combinations of Technical and HR rounds 

Aptitude Test for Placements:

The Aptitude test consists of basic problems in quantitative ability, logical reasoning, and verbal ability. The primary objective of this test is to check the problem-solving skills of the test-taker. Any job out there is the problem-solving skills. It is essential to understand what the problem is and how the problem should be solved. So, the application of the learning is the Aptitude test.

Take a Free Campus Placement Mock Test

Please read the below blogs to know the detailed campus recruitment process of respective companies: 

Amazon Recruitment Process TCS Recruitment Process
IBM Recruitment Process Capgemini Recruitment Process
Wipro Recruitment Process Deloitte Recruitment Process
Tech Mahindra Recruitment Process Infosys Recruitment Process
Cognizant Recruitment Process Accenture Recruitment Process

Tips and Tricks to solve the Verbal Ability Questions for Campus Recruitment Test

  • If you want to stand out & beat the competition in your Campus Placements, the first step is to ace the Written Aptitude Test. Reasoning  Aptitude contributes a lot to increase your scores. No aptitude test is complete without questions based on coding, series & odd man out 
  • Methods of learning in one chapter can be used in other chapters
  • Whether the Question is simple or difficult you can know the options.
  • Focus on all areas in verbal will help you crack verbal section

Watch the below video to learn Tips & Tricks to crack Questions verbal ability out in Campus Recruitment Exams.

The Following questions are based on verbal ability:

Question Formats

1. Fill in the blanks

→ Articles and determiners

→ preposition and phrasal verbs

2. Sentence with parts highlighted

→ Option+nochange required

3. One sentence was given in multiple ways

→ Option+No error

4. 3/4 Parts+ No error

5. Multiple sentences are given, to select Correct / Incorrect

→ More than one option.

Fill in the blanks-Articles:

1. Yesterday I heard __ interesting story which is___ the best I have heard.

A. a, an

B. the, a

C. an, the

D. the, an

Answer: C

Explanation: 

For blank 2

The superlative words have 'the' article in front of the word.

For example tall, taller, tallest(Tallest is the superlative word)

Good, better, best (Best is the superlative word).

For blank 1

Image9e6906b1 5722 479f 89ae 43246210ba52

According to the sentence, the word 'story' is a countable noun and it is a singular noun.

The word 'story' is a general word so, the article will be a/an

The correct answer is the option C.

Fill in the blanks- Determiners

2. I hadn't taken_____ sugar of late, and that has helped me reduce weight.

A. many

B. much

C. a little

D. few

Answer: B

Explanation:

According to the sentence, the sugar is the uncountable noun.

Determiners are such words like many, much, little, few.

Many, few can be used for the countable nouns.

Determiners are depended on positive and negative sentence.

The word 'much' is used for the negative sentence.

The word 'a little' is used for the positive sentence.

Above, a question is the negative sentence so much determiner is used. 

Fill in the blanks: Phrasal Verbs

3. They had to____ the match until tomorrow because of the heavy rain.

A. put on

B. put of

C. put in

D. put after

Answer: B

Explanation:

Phrasal verbs =verb+ preposition

The option B satisfy the given sentence.

The meaning of put of is a delay

Fill in the blanks: preposition

4. I like going____ a walk,______ the beach____ night.

A. on, across, by

B. to, towards, in

C. for, along, at

D. by, at, into

E. in, through, into

Answer: C

Explanation:

According to the question,

For blank 1 we cannot say on a walk, by a walk, in a walk.

For blank 2 we cannot say across the beach, at the beach, through the walk.

For blank 3 we cannot say by night, in night, into night

But we can say in morning, in evening.

So, the correct option is C 

The part highlighted Part 1.

5. The student who has won four medals are my neighbour's son.

A. is

B. be

C. have

D. has

E. no error

Answer: A

Explanation:

The sentence is in simple present. and the underlined word is also in the simple present.

Here, we are using the relative pronouns such as, who, whom, which, that.

The sentence is about one student. so, the singular word should be used.

so, the answer is 'A'

The part highlighted Part 2.

6. Soon after the Tsunami had killed thousands of people along the coast of southern India, the parliament passes a bill that proposed to set up an institutional mechanism to respond promptly to natural disasters.

A. passed a bill that proposed

B. passes a bill with purpose

C. pass a bill proposing 

D. passed a bill which propose

E. No correction required

Answer: A

Explanation:

According to the sentence we have to break the sentence into parts, breaking parts can be done by

→ Identify all preposition.

→ Punctuation

→ Words like that we can use to break the sentence.

The sentence is in the past tense so, the underlined part should be in the past tense.

Options B, C is in the simple present.

Option D is in the past tense but in the place of 'propose' it should be 'proposed'.

so, option A is the correct answer.

Multiple ways:

7. Identify the correct sentence:

A. Three hours are the time given to complete this test.

B. Three hours is the time given to complete this test.

C. Three hours have been the time given to complete this test.

D. Three hours are being the time give to complete this test.

E. Three hours were being the time given to complete this test.

Answer: B

Explanation:

The option E  "were being the time given" is not the proper way we have to use "was being given".

The option D "are being the time give" it doesn't have the structure.

The option C passive voice is wrong. so we cannot determine it.

The option A, B can depend on the Subject-Verb Agreement.

Three hours is a duration. The duration should be the uncountable noun.

The duration can be treated as "singular".

The option A  will be the correct answer.

Parts+No error

8. Identify the Incorrect option.

A. If they have planned.

B. to go out for dinner.

C. they may had not asked their mind

D. to set the table ready.

E. No error.

Answer: C

Explanation:

The option 'A' have 'if' in it. 

so, it is a conditional statement with three basic varieties.

The option C is incorrect because in the place of "may had not" we have to use "would not have"

The correct sentence is "they would not have asked their mind".

9. Identify the Incorrect option.

A. Economics had

B. lost it's appeal

C. for me by

D. the time I left school.

E. no error.

Answer: B

Explanation:

In the option B, it's stand for economics.

it means possive.

There is no apostrophe in its.

Click and Practice more question and 136 Test papers on English Grammar of Top Company's
Read 45 times Last modified on Monday, 06 August 2018 15:15
Login to post comments

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!