Placement Paper Questions- English Grammar- Sentence Correction

   

Verbal Questions on Grammar for Campus Recruitment

What is Campus Recruitment Process?

Generally, a Campus Placement Process has four components:

 * Pre Placement Talk 

 * Aptitude test 

 * Group Discussion 

 * Interview which can be various combinations of Technical and HR rounds 

Aptitude Test for Placements:

The Aptitude test consists of basic problems in quantitative ability, logical reasoning, and verbal ability. The primary objective of this test is to check the problem-solving skills of the test-taker. Any job out there is the problem-solving skills. It is essential to understand what the problem is and how the problem should be solved. So, the application of the learning is the Aptitude test.

Take a Free Campus Placement Mock Test

Please read the below blogs to know the detailed campus recruitment process of respective companies: 

Amazon Recruitment Process TCS Recruitment Process
IBM Recruitment Process Capgemini Recruitment Process
Wipro Recruitment Process Deloitte Recruitment Process
Tech Mahindra Recruitment Process Infosys Recruitment Process
Cognizant Recruitment Process Accenture Recruitment Process

Tips and Tricks to solve the Verbal Ability Questions for Campus Recruitment Test

  • If you want to stand out & beat the competition in your Campus Placements, the first step is to ace the Written Aptitude Test. Reasoning  Aptitude contributes a lot to increase your scores. No aptitude test is complete without questions based on coding, series & odd man out 
  • Methods of learning in one chapter can be used in other chapters
  • Whether the Question is simple or difficult you can know the options.
  • Focus on all areas in verbal will help you crack verbal section

Watch the below video to learn Tips & Tricks to crack Questions verbal ability out in Campus Recruitment Exams.

The Following questions are based on verbal ability:

Error Identification:

1. Identify the incorrect sentence.

A. The popular tropical island

B. in the Indian Ocean is mountainous

C. and is remarkable for its beautiful sceneries

D. and its exotic wildlife

E. No error.

Answer: C

Explanation:

Identify the prepositions and conjunction to break the sentence.

According to the sentence, the error is in Noun.

According to the option, 'A' tropical island is the singular noun.

The whole sentence should have the singular nouns.

But, in option C sceneries is the uncountable noun but it is in the plural form.

so, it is the incorrect option.

2. Identify the incorrect sentence.

A. The sole criteria

B. which is considered for the position of

C. the Head of the Department

D. is education

E. No error

Answer: A

Explanation:

According to the sentence Identify the preposition to rebreak the sentence.

The sole criteria| which is considered for the position| of the Head of the Department| is education.

'which' is considered as the relative pronouns.

some of the relative pronouns are who, which, whom, whose, that.

sole is singular, criteria are in plural.

In the place of criteria, it should be the criterion.

so, the option 'A' is incorrect.

3. Identify the incorrect sentence.

A. There are as many as 300,000 child soldiers

B. who are presently in

C. at least two dozens armed conflicts

D. around the world

E. No error

Answer: C

Explanation:

Firstly, rebreak the sentence.

There are as many as 300,000 child soldiers| who| are presently in at least two dozens armed conflicts around the world.

'who' can be determined as the relative pronouns.

According to the option A.

Soldiers can be treated as the noun.

child is the adjective. child is the singular word.

The adjective should be in the singular form.

But in the option C dozen is the adjective so it should be in the singular form.

so, the option C is incorrect.

4. Identify the correct sentence.

A. The newly enrolled student turned pages after pages while waiting for the teacher.

B. The newly enrolled student turned pages after page while waiting for the teacher.

C. The newly enrolled student turned page after pages while waiting for the teacher.

D. The newly enrolled student turned page after page while waiting for the teacher.

E. The newly enrolled student has turned pages after pages while waiting for the teacher.

Answer: D

Explanation:

Firstly divide the sentence into the segments, Now we have to identify the correct sentence.

"while waiting for the teacher" is the continuous tense. so, we can have simple past but not past perfect.

so, option E is eliminated.

Whenever we have used the same noun using the preposition in the middle the noun should be singular.

In the option D, 'after' is the preposition we are using the singular noun page before and after the preposition.

so, option D is correct.

5. Identify the incorrect sentence.

A. A long and wooden table

B. and the table's

C. beautifully carved chairs

D. grace the center of the hall

E. No error.

Answer: B

Explanation:

Firstly divide the sentence,

A long and wooden table| and | the table's beautifully carved chairs| grace the center of the hall.

grace is the verb of the sentence.

It is in the possessive case. The possessive case can be applied to the living things.

In the option B table is the non-living thing possessive case cannot be applied.

The sentence can be written as: A long and wooden table and the beautifully carved chairs grace the center of the hall.

so, option B is incorrect.

Phrase Replacement:

6. The students informed me that they had gone to the residence of one of their teachers and had stayed there.

A. one of their teachers' residences

B. one of their teachers residences

C. one of their teacher's residences

D. the residence of one of their teacher

E. No correction required.

Answer: E

Explanation:

Simple concept:

• One of many → One should be singular, many should be in plural.

• If the subject is in singular and the verb should be in the singular.

The option A  creates illogical confusion. so, it is eliminated.

The option D the word teacher should be plural so, it is eliminated.

The option  B if the teacher is in the possessive case it should have the apostrophe.

If the teacher is adjective, it should be in the singular.

The option C there are multiple residences for the single teacher, so, it is incorrect.

Identify the correct option:

7. Identify the correct option

A. The rich's lifestyles are just not compatible with ideas such as commitment and responsibility in a relationship.

B. The rich's lifestyle are just not compatible with ideas such as commitment and responsibility in a relationship.

C. The lifestyles of the rich are just not compatible with ideas such as commitment and responsibility in a relationship.

D. The lifestyles of rich are just not compatible with ideas such as commitment and responsibility in a relationship.

Answer: C

Explanation:

The word 'rich' is adjective because we are using 'the' article in front of the rich.

The word rich does not have the possessive case. so, the option A, B are eliminated.

The option D does not have 'the' in front of the word rich so it is treated as the noun.

If in case it is noun possessive case should be used.

so, option D is eliminated.

The correct option is C.

Error Identification

8. Identify the incorrect sentence.

A. Some women  who

B.  wear high heeled shoes have

C. difficulty maintaining her

D. balance without assistance

E. No error.

Answer: C

Explanation:

Firstly, rebreak the sentence.

Some women| who wear high heeled shoes| have difficulty maintaining her balance without assistance.

The pronouns are who, her.

The word 'her' represent women.

The word women is plural her should be in the plural form.

so in the place of 'her', we have to place their.

so, option C is the identification of error.

9. Identify the incorrect sentence.

A. One should use

B. one's best contract

C. if he wishes to succeed

D. in the corporate world

E. No error

Answer: C

Explanation:

The pronoun that is used as 'one' than the other pronoun again it was standing for the same 'one' should be matched with the previous pronoun.

One should be matched with one.

so, in the place of 'he' one should be used.

10. Identify the incorrect sentence.

A. If the board of

B. directors control the

C. company, they may

D. for a raise

E. No error.

Answer: C

Explanation:

The word 'board' is in the singular and the verb 'controls'should be in the singular.

The pronoun should be in the singular

But in the option C the pronoun 'they' is in the plural.

In the place 'they' we have to use 'it'.

so, option C is incorrect.

11. Identify the incorrect sentence.

A. Your's is

B. the  best offer

C. he has had so far

D. and he is quite happy about it

E. No error.

Answer: A

Explanation:

possessive pronouns do not have an apostrophe.

Examples of possessive pronouns are yours, hers, mine, theirs, etc.

option A was incorrect.

Phrase Replacement

12. The Caribbean reef shark chases it's prey through the coral.

A. chases their prey through the coral 

B. chases its prey through the coral 

C. chases theirs prey through the coral 

D. chases their's prey through the coral

E. No error

Answer: B

Explanation: 

The word their's does not have the apostrophe because it is the phrasal pronoun. so, option D is eliminated.

The word 'theirs' cannot be formed. so, option C is eliminated.

'reef shark' is singular so we have to use the singular word.

so, option B is the correct answer.

Identify the correct option:

13. Identify the correct sentence.

A. Myself and the manager distributed the appraisal letters last week

B. Ourselves and the manager distributed the appraisal letters last week

C. Himself and the manager distributed the appraisal letters last week

D. The manager  and I distributed the appraisal letters last week

E. I and the manager distributed the appraisal letters last week

Answer: D

Explanation:

According to the question the self forms are

myself, ourselves, himself, herself, itself, them selves, yourself

Click and Practice more question and 136 Test papers on English Grammar of Top Company's
Read 310 times Last modified on Monday, 06 August 2018 15:43
Login to post comments

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!