AMCAT Campus Placement - Reasoning Practice Questions

   

AMCAT Reasoning: 

A psychometric skill assessment, the AMCAT logic reasoning test - one of the three compulsory sections - measures mental ability and rationale. Reasoning ability is something that your mind actually thinks why what and how. It is the ability to take the inputs from 5 sensory organs process the data and give the relative solution.

Logical Ability Syllabus 2018-2019:

Conduira Online provides you the syllabus of Reasoning. Practice the below-provided chapters. So that you can easily crack the exam.

Number of Questions: 24

Module Duration: 35 min

  • Coding Decoding

  • Blood Relations

  • Direction Sense Test

  • Statements and Conclusion

  • Classification

  • Number Series

  • Analogy

  • Critical Reasoning etc.

Take Free CRT Mock Test for 1 Year

Solving sample questions for Logical Reasoning:

1. In a certain code, POSTPONED is written as ONRSONMDC. How is TRIPPLE written in that code?

A.  CHRQQRD

B.  RAHQQRD

C.  SMQOOKD

D.  SQHOOKD

Ans:D

Explanation:

Each letter in the word is moved one step backward to obtain the corresponding letter of the code.

2. Pointing to a photograph of a girl Teena said, "She is the daughter of the only daughter of my mother." How is girl related to Teena?

A.  Sister

B.  Aunt

C.  Cousin

D.  Mother

Ans:D

Explanation:

The girl in the photograph is the only daughter of the daughter of Teena's mother i.e., the daughter of  Teena. Hence, Teena is the mother of the girl.

3. If A is the brother of B; B is the sister of C; and C is the father of D, how D is related to A?

A.  Brother

B.  Sister

C.  Nephew

D.  Cannot be determined

Ans:D

Explanation:

If D is Male, the answer is Nephew.

If D is Female, the answer is Niece.

As the gender of D is not known, hence, the relation between D and A cannot be determined.

Note: Niece - A daughter of one's brother or sister, or of one's brother-in-law or sister-in-law. Nephew - A son of one's brother or sister, or of one's brother-in-law or sister-in-law.

4. Each of the following questions is based on the following information:

  1. Six flats on a floor in two rows facing North and South are allotted to P, Q, R, S, T, and U.

  2. Q gets a North facing flat and is not next to S.

  3. S and U get diagonally opposite flats.

  4. R is next to U, gets a south facing flat and T gets North facing flat.

a) If the flats of T and R are interchanged, then whose flat will be left to that of R?

A.  P

B.  Q

C.  T

D.  S

Ans: D

Explanation:

4b0bee7c Fc95 49c2 821f A5f773c786e2

Here T and R interchanged, S flat  will come next to R flat

b)Whose flat is between P and U?

A.T

B.U

C.R

D.P

Ans: C

Explanation:

4b0bee7c Fc95 49c2 821f A5f773c786e2

Here R Flat is between P and U

c)Which flat is diagonally opposite to Q's flat?

A. T

B. U

C. R

D. P

Ans:D

Explanation:

4b0bee7c Fc95 49c2 821f A5f773c786e2

Here, P flat is diagonally opposite to Q flat.

5. Choose the word which is different from the rest.

A.  match

B.  identity

C.  dissimilar

D.  similar

Ans:C

Explanation:

Except dissimilar all are synonyms for equivalent.

6. Choose the word which is different from the rest.

A.  Andhra Pradesh

B.  Telangana

C.  Tamil Nadu

D.  Chennai

Ans: D

Explanation:

Except for Chennai all are the States of India

7. Look at this series:12, 24, 36, 48, ____,72, ... What number should fill the blank?

A.  62

B.  60

C.  56

D.  58

Ans: A

Explanation:

In this series add 12 to generate next number

8. Look carefully for the pattern, and then choose which pair of numbers comes next.

5 9 15 14 18 15 21

A.  24 15

B.  25 15

C.  25 29

D.  26 15

Ans: B

Explanation:

This is an alternating addition series, with a random number, 15, interpolated as every third number. The number 15 appears after each number arrived at by adding 4.

9. 'Cardiologist' is a 'Heart' doctor in the same way as 'Hematologist' is a '.............' doctor

A.  Skin

B.  Blood

C.  Bone

D.  Eye

Answer: B

Explanation:

'Cardiologist'is a 'Heart' doctor in the same way as 'Hematologist' is a 'Blood' doctor

30 Company Mock Tests-10,000+ Practice Questions-250+ Tasks on C Language

Take other Test for Campus Placement Preparation

250+ Tasks on C Language to practice for Campus Placement 

30 Company Mock Tests-358 Practice Tests-700 Video lessons

Mock Tests - TCS, Infosys, Wipro, Accenture, IBM, Tech Mahindra, Capgemini and other leading Recruiters

Also Read: Wipro Campus Recruitment Exam - Verbal Ability Questions and Answers

Check out other company recruitment process here -

TCS
Accenture
Amazon
Capgemini

 

Tech Mahindra
IBM
Wipro
Deloitte

 

Infosys

 

Read 107 times Last modified on Monday, 10 September 2018 13:09
Login to post comments

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!