Deloitte Recruitment- Aptitude Questions for Fresher

   

Deloitte Quant Questions & Answers Online for Freshers

Deloitte is a UK-incorporated multinational professional services network. Deloitte is one of the 'Big Four' accounting organizations and the largest professional services network in the world both by revenue and by the number of professionals. Deloitte provides audit, tax, consulting, enterprise risk and financial advisory services with more than 263,900 professionals globally.

Take a Free Placement Mock Test

Quantitative Ability for Deloitte Online Exam:

This section consists of 25 questions and the time allotted is 35 minutes.

Quantitative Ability syllabus for Deloitte:

Questions on logarithms, Probability, Simple Interest and Compound Interest, Permutations and Combinations, arrangement puzzles, HCF and LCM. The difficulty level of the paper is moderate.

Sample questions for Deloitte Quantitative Ability:

1. log√3 / log3 is equivalent to?

A. log √3

B. 1/2

C. 1

D. 0

Answer: B

Explanation:

log√3 / log3 = 1/2log3 / log3 = 1/2

Read More: Ace Verbal Ability To Land in Your Dream Job

2. Events A and B we have : P(A 1 Sym Uni B) =?

A. P(A) + P(B) - P(A 1 Sym Vec  B)

B. P(A) + P(B) + P(A 1 Sym Vec B)

C. P(A) + P(B) - P(A 1 Sym Uni  B)

D. P(A) + P(B) + P(A 1 Sym Uni  B)

Answer: A

Explanation:

According to the formula:

For any events A and B we have : P(A 1 Sym Uni  B) = P(A) + P(B) - P(A 1 Sym Vec  B)

3. If A denotes (not-A), then P(A) =?

A. P(A)

B. 1 + P(A)

C. P(A) -1

D. 1 - P(A).

Answer: D

Explanation:

According to the formula:

If A denotes (not-A), then P(A) = 1 - P(A). 

4. Two numbers are in the ratio 2 : 3. If their L.C.M. is 48. what is the sum of the numbers?

A. 40

B. 63

C. 60

D. 56

Answer: A

Explanation:

Let the numbers be 2x and 3x

LCM of 2x and 3x= 6x   (LCM of 2 and 3 is 6. Hence LCM of 2x and 3x is 6x)

Given that LCM of 2x and 3x is 48

6x = 48

x = 8

The sum of the numbers 

=2x+3x=5x

= 5 * 8 = 40

5. How much time will it take for an amount of Rs.275 to yield Rs. 51 as interest at 3.25% per annum of simple interest?

A. 5.7 years

B. 4.8 years

C. 3.5 years

D. 6.1 years

Answer: A

Explanation:

Time =(100 * 51 / 275 * 3.25)years= 5.7 years.

6. If Rs.30,000 is invested at 15% p.a. for 3 years, then find the total amount under Compound Interest?

A. 35528

B. 35693

C. 45527

D. 45626

Answer: D

Explanation:

The formula is used to find total amount: A= P [1+ R/100]n 

Where, P= 30,000, R= 15, n=3

A = 30000 [1 + (15/100)]3 

A = Rs. 45626/-

7. The number of all permutations of n things, taken r at a time, is given by:

A.  n / (n - r)! 

B.  n!/ (r - n)! 

C.  n! /(n - r)! 

D.  r! /(n - r)! 

Answer: C

Explanation: 

The number of all permutations of n things, taken r at a time, is given by:

nPr = n(n - 1)(n - 2) ... (n - r + 1) = n! / (n - r)! 

8. Study the following information carefully and answer the questions given below:

There are eight persons, namely A, B, C, D, E, F, G and H, who live on eight different floors from one to eight. The ground floor is numbered 1 and the top floor is numbered eight. Only three persons live below the floor on which E lives. Two persons live between the floors on which E and H live. More than one person live between the floor on which A and E live. C lives immediately above G. C live on the odd numbered floor. Only one person lives between B and F. B lives two floors above on which F lives. D lives on the even numbered floor but not on the 2nd floor.

a) Who lives on floor number 2?

A. F

B. H

C. G

D. A

Answer: C

Explanation:

29d24450 4f9b 46a5 A5a3 44d286639290

So, G lives on floor number 2

b) How many persons live between D and C?

A. 3

B. 1

C. 2

D. 4

Answer: C

Explanation:

29d24450 4f9b 46a5 A5a3 44d286639290

So, 2 persons live between D and C

c) Who lives just top to A?

A. D

B. C

C. H

D. None

Answer: D

Explanation:

29d24450 4f9b 46a5 A5a3 44d286639290

So, Nobody is living just top to A

d) Who lives on the fifth floor?

A. D

B. F

C. G

D. C

Answer: B

Explanation:

29d24450 4f9b 46a5 A5a3 44d286639290

So, F is living on the fifth floor

e) Who lives Just below to D?

A. F

B. A

C. H

D. G

Answer: A

Explanation:

29d24450 4f9b 46a5 A5a3 44d286639290

So, F lives Just below to D

9. H.C.F of fractions is defined as:

A. H.C.F of Numerators / L.C.M of denominators

B. L.C.M of Numerators / H.C.F of denominators

C. L.C.M of Numerators / L.C.M of denominators

D. H.C.F of Numerators / H.C.F of denominators

Answer: A

Explanation:

According to H.C.F of fractions Formula:

H.C.F = H.C.F of Numerators / L.C.M of denominators

10. The greatest number of three digits which is divisible by 4, 6, and 12 is:

A. 892

B. 854

C. 958

D. 996

Answer: A

Explanation:

L.C.M. of 4, 6 and 12 is 12.

The greatest number of 3-digits is 999.

On dividing 999 by 12, the remainder is 3.

 →The greatest number is (999 - 3) = 996.

30 Company Mock Tests-10,000+ Practice Questions-250+ Tasks on C Language

Read our popular blogs:

JAVA Interview Questions on Strings

JAVA Interview Questions and Answers for Freshers

Basic SQL Interview Questions and Answers

Joins in SQL

SQL - Aggregate Functions Interview Questions

How to Ace Interviews & Group Tasks?

Also Read:

Cognizant Campus Recruitment - Reasoning Ability Questions

 

Read 124 times Last modified on Saturday, 29 September 2018 18:26
Login to post comments

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!