IBM Campus Recruitment - Reasoning Practice Questions

   

IBM Reasoning:

The International Business Machines(IBM) Corporation has its subsidiary in India has IBM India, which provides the has the most number of employment opportunity in India because it has one-third of its employee workforce is based in India. So, you can expect that you have a chance to work with IBM.

Number series: section consists of 18 questions each based on topics like series. This section is of moderate level. The time allotted per question in this section is about 2 minutes. A numerical reasoning test, sometimes known as a numerical test, requires you to answer questions based on facts and figures, normally with one correct option to pick for each question. Calculators are usually permitted, although this is not always the case. The tests are designed to ensure that you are comfortable with numbers, mathematical functions and the interpretation of data.

Free CRT Mock Test

Practice sample Reasoning questions for IBM Recruitment:

1. 64, 61, 58, 56, 53, 50, 48, 45

A. 42, 40

B. 43, 40

C. 42, 39

D. 41, 38

Answer: A

Explanation:

This is an alternating subtraction series in which 3 is subtracted from the previous term for a pair of consecutive terms, then 2 is subtracted from the third term. This repeats.

2. 3 4 15 7 8 15 11 12 15  

A. 14 15

B. 13 14

C. 13 16

D. 15 16

Answer: D

Explanation:

This is an alternating addition series, with a random number, 15, interpolated as every third number. The pattern of addition is to add 1, add 3, add 1, and so on. last digit 15 is a random number, add 3 to 12 then 15 comes next to a random number.

3. Look at this series: 464, 232, 240, 120, ____, 64, ... What number should fill the blank?

A. 132

B. 128

C. 138

D. 126

Answer: B

Explanation:

This is an alternating division and addition series: First, divide by 2, and then add 8.

4. Look at this series II, VI,  X,  XIV,  XVIII, XXII, ....... What number should fill the blank?

A. XXIV

B. XXVI

C. XXVII

D. XXVIII

Answer: C

Explanation:

This is a simple addition series; each number is 4 more than the previous number.

5. Look at this series: 10, 40, 13, 38, __, 36, 19, ... What number should fill in the blank?

A. 8

B. 34

C. 16

D. 44

Answer: C

Explanation:

This is a simple alternating addition and subtraction series. The first series begins with 10 and adds 3; the second begins with 40 and subtracts 2.

6. Look at this series: A4, __, C16, D32, E64, ... What number should fill the blank?

A. A16

B. G4

C. B8

D. B6

Answer: C

Explanation:

The letters Increase by 1; the numbers are multiplied by 2.

7. 1 4 2 5 3 6 4 7 ..........What is next number?

A. 5

B. 6

C. 8

D. 9

Answer: A

Explanation: 

This is an alternating addition and subtraction series, in which the addition of 3 is alternated with the subtraction of 2.

8. 1 4 9 16 25 36..... what is the next number?

A. 49

B. 48

C. 45

D. 51

Answer: A

Explanation:

These are the square root values of 1 2 3 4 5 6..... Next number is 7,  hence 49 is the answer.

9. 20 19 17 14 10 ....What is the next number? 

A. 6

B. 8

C. 5

D. 3

Answer: C

Explanation:

This is a series subtraction of 1,2,3,4,5  

10. 1 8 27 64 125 ....... 343 what is the missing number?

A. 225

B. 248

C. 208

D. 216

Answer: D

Explanation:

These are the cube values for 1 2 3 4 5 6 7...... series, hence 6 cube value is 216.

30 Company Mock Tests-10,000+ Practice Questions-250+ Tasks on C Language

Also Read:

Deloitte Campus Placement- Aptitude Questions for Fresher

Read 143 times Last modified on Tuesday, 11 September 2018 17:56
Login to post comments

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!