Tech Mahindra Campus Recruitment Exam - Verbal Ability Questions

   

Tech Mahindra Verbal Ability Placement Test Questions

Is Tech Mahindra visiting your campus soon? Are you looking for resources to prepare yourself for the placement challenge? Here are a set of Verbal practice questions based on previous years’ Tech Mahindra placement papers. Tech Mahindra Verbal Ability Section consists of 3 English sections, which are English Language General 1, English Language General 2 and English Language Comprehension. The number of questions in the English Language General 1 is 10. The important topics include Synonyms, Antonyms, Vocabulary based etc. The number of questions in the English Language General 2 is 20 questions. The important topics include Basics of English grammar like Articles, Prepositions, Direct/Indirect speech etc. Most of the questions will be fill in the Blanks based on Basic English grammar.

Take a Free Tech Mahindra Mock Test 

Tech Mahindra Verbal Questions and Answers

This blog covers Verbal questions which could be asked in English Language General 1. Following questions are related to Basic Grammar, spelling, Synonym– antonym and Vocabulary questions which have appeared in some of the campus exams in previous years.

You can go through the following sample questions to make yourself ready for Tech Mahindra Placement Test.

Directions for Questions 1 to 8: Choose the correct alternative

1. One word substitution:

Government based on rule by old people.

A. Autocracy 

B.Gerontocracy

C.Theocracy

D.Adhocracy

Answer: B

Explanation: Autocracy means Government by one person with absolute power, Theocracy is a form of government in which God is considered as the ruler, and Adhocracy means a flexible and informal style of organization and management. So the correct answer is Gerontocracy.

2. One word substitution:

Science of the origin and social relationship of human

A. Etymology 

B.Philology

C.Anthropology

D.Entomology

Answer: C

Explanation: Etymology means a history of a word, Philology is the humanistic study of language and literature, and Entomology is the branch of zoology that studies insects. So the correct answer is Anthropology.

3. Choose the option which is synonymous with the meaning of the word: Anachronism

A. Misplacement

B. Synchronous

C. Current

D. Fashionable

Answer: A

Explanation: Anachronism means something that exists out of its time in history.

Meaning of synchronous is existing or occurring at the same time, current means belonging to the present time. The meaning of fashionable is characteristic of, influenced by, or representing a currently popular style. So looking at the meanings of different words “Misplacement” is the correct answer.   

4. Choose the option which has a correct spelling of a meaningful word

A.Peadiagogy

B. Pedagaugy

C. Padagougy

D. Pedagogy

Answer: D

Explanation: Pedagogy is the system of teaching.

5. Choose the option which has a correct spelling of a meaningful word

A.Preragutive

B. Prerogative

C. Prerogutive

D. Prerogitive

Answer: B

Explanation: Prerogative is an unquestionable privilege or right.

6. Choose the correct article from the option to fill in the blank

He is ______ European player.

A. a

B. an

C. the

Answer: A

Explanation: Article 'a' is used before a word which starts with vowel but the pronunciation is like that of consonant.

7. Choose the option which is opposite to the word: Repudiate

A. Reject

B. Abjure

C. Rebuff

D. Embrace

Answer: D

Explanation: Meaning of repudiate is to refuse or reject

Meaning of Abjure is reject or forgo. Rebuff means rejecting abruptly. Embrace is to accept willingly. So looking at the meanings of different words “Embrace” is the correct answer.

8. Choose the correct preposition and fill in the blanks:

Most people like Tea, but ______ my opinion it’s too mainstream.

A. in

B. on

C. from

D. with

Answer: A

Explanation: in my opinion’ is used to state one’s preferences.

30 IT Mock Tests - 200+ Programming Tasks

Check Other Blogs on Tech Mahindra Campus Recruitment

Tech Mahindra Aptitude Questions 

Tech Mahindra Eligibility Criteria 

Tech Mahindra Quantitative Aptitude Questions 

Tech Mahindra Campus Selection Process 

Read 56 times Last modified on Saturday, 22 September 2018 18:03
Login to post comments

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!