IBPS PO Prelims Exam 2018 - Quantitative Topics Questions

   

IBPS PO Prelims Quantitative Aptitude

The Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) started conducting IBPS PO examination in the year 2011 which, since then has been a gateway to the lucrative career in Banking Industry for a lot of students and working professionals across India. The IBPS PO Preliminary examination for this year is scheduled to be held on 13th, 14th, 20th & 21st October 2018 and the mains exam is to be held on 18th November 2018.

detailed preparation for the three sections, viz., Verbal AbilityQuantitative Aptitude and Reasoning Ability will help you to crack the IBPS PO Prelims and will render you eligible for the mains. Not just preparation but monitoring your preparation is an important step towards cracking the bank PO exams. Take as many mock tests as you can and find your strong and weak sections and tailor your routine accordingly. Without further ado let's analyze the Numerical Ability Section for the prelims followed by the sample papers.

Important Chapters for Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam:

The Quantitative Aptitude section consists of questions from the following topics - Arithmetic, Algebra, Probability, Permutations & Combinations, Data Interpretation, etc. Since our primary focus is on clearing the cut-offs, let's classify the topics into various levels of difficulty considering average time spent to solve the questions. 

Easy - Quadratic Equations, Simplifications and Approximations, Number Series, Time and Work 

Moderate - Data Interpretation, Percentages, Ratio & Proportions, Profit, and Loss, SI & CI

Difficult - Time Speed & Distance, Pipes and Cisterns,  Mixtures, Mensuration

Make sure you complete practicing all the easy category questions first which will give you ample time to work on weak areas. Analyze your performance regularly. 

Take A Free IBPS Mock Test

Quantitative Aptitude Practice Questions for IBPS PO Prelims 2018:

1. Solve: (x – 7)2 + x2 = (x + 2)2

A. x = 2 or x = 8

B. x = 5 or x = 15

C. x = 6 or x = 16

D. x = 4 or x = 12

Answer: D

Explanation:

x2 - 2 (7 x) + 72 + x2 = x2 + 2(1 x) + 12

2 x2 -14 x + 49 = x2 + 2 x + 1

x2 - 16 x + 48 = 0

(x - 4)(x - 12)=0

x - 4 = 0 or x - 12 = 0

x = 4 or x = 12

2. Find the approximate value of 1204 x 4.876 – 30.091

A.7200      

B.9500      

C.6950    

D. 5950

Answer: D

Explanation: 

As the options are far from each other, we can approximately do the calculations and find the approximate answer for these approximation questions.

Approximate Calculation:1200 x 5 – 30 = 5970

Therefore, we select option D; 5950 as it is approximately close to 5970.

3. 15, 22.5, 33.75, ? , 75.9375 which number replaces the '?' symbol

A. 47.345

B. 50.625

C. 51.225

D. 53.375

Answer: B

Explanation:

Multiply each number in the series with the 1.5. Hence, 33.75 * 1.5 = 50.625

4. A can do a piece of work in 6 days. B can do it in 7 days. With the assistance of C, they completed the work in 3 days. Find in how many days can C alone do it?

A. 32 days

B. 35 days

C. 38 days

D. 42 days

Answer: D

Explanation:

C= 1/3-1/6-1/7 = 1/42 => 42 Days

5. Answer these questions based on the following pie charts :

1422953470  1422953479

a. The Tax burden in 1991-92 was higher than that in 1990-91 by

A. 45%

B. Rs. 5.5 lakh

C. 30%

D. Rs. 3.9 lakh

Answer: D

Explanation:

Tax in 1990-91 = 12% of 130 = Rs. 15.6 lakh 

Tax in 1991-92 = 9% of 160 = Rs. 11.7 lakh 

Hence, difference = (15.6 - 11.7) = Rs. 3.9 lakh

b. The operating profit in 1991-92 increased over than in 1990-91?

A. 22%

B. 23%

C. 24%

D. 25%

Answer: B

Explanation:

Percentage increase = (160 - 130) x(100/130)

= 300/13 = 23%

c. The retained profit in 1991-92, as compared to that in 1990-91 was:

A. higher by 2.5%

B. higher by 1.5%

C. lower by 2.5%

D. lower by 1.5%

Answer: D

Explanation:

Retained profit in 1990-91 = (25% of 130) = Rs. 32.5 lakh

Retained profit in 1991-92 = (20% of 160) = Rs. 32 lakh.

Hence, percentage change in retained profit. 

= (32.5 - 32)/32.5 = 1.5% lower.

d. The equity base of these companies remained unchanged. Then, the total dividend earning by the shareholders in 1990-91 is:

A. Rs. 10.4 lakh

B. Rs. 9 lakh

C. Rs. 12.8 lakh

D. Rs. 15.6 lakh

Answer: A

Explanation:

Total dividend earned by shareholders in 1990-91 = (8% of 130) = Rs. 10.4 lakh

6. A sum of money is to be distributed among P, Q, R, S in the proportion of 5 : 3: 4: 2. If R gets Rs. 1000 more than S, what is Q's share?

A. Rs. 500

B. Rs. 1500

C. Rs. 2000

D. None of these

Answer: B

Explanation:

Let the shares of P, Q, R, and S be Rs. 5x, Rs. 3x, Rs. 4x and Rs. 2x respectively.

Then,  4x - 2x = 1000

 x = 500.

 Q's share = Rs. 3x = Rs. (3 x 500) = Rs. 1500.

7. The compound interest on Rs.30000 at 7% per annum is Rs.4347. The period is

A. 5 years

B. 3 years

C. 2 years

D. 4 years

Answer: C

Explanation:

Amount = Rs.(30000+4347) = Rs.34347

let the time be 'n' years

Then, 30000 (1+7/100)n = 34347

= 34347/30000 = 11449/10000 = (107/100)2

n=2 years

8. A thief is noticed by a policeman from a distance of 300 m. The thief starts running and the policeman chases him. The thief and the policeman run at the rate of 10 km per hour and 11 km per hour respectively. What is the distance between them after 10 minutes?

A. 130 m

B. 133 m

C. 120 m

D. 123 m

Answer: B

Explanation:

Relative speed of the thief and policeman  =  (11 – 10) km/h = 1 km/h

Distance covered in 10 minutes  = (1/60) x 10 km   = 1/6 km = 167 m

Therefore, Distance between the thief and policeman = (300 – 167) m = 133 m.

9. A pump can fill a tank with water in 2 hours. Because of a leak, it took 2 hours to fill the tank. The leak can drain all the water of the tank in:

A. 14 h

B. 15 h

C. 16 h

D. 17 h

Answer: A

Explanation:

Work done by the leak in 1 hour =(1/2) - (3/7) = 1/14.

∴ Leak will empty the tank in 14 h.

10. Find the area of a parallelogram with base 22 cm and height 14 cm.

A. 262 cm2

B. 308 cm2

C. 192 cm2

D. 131 cm2

Answer:  B

Explanation:

Area of a parallelogram = base * height = 22 * 14 = 308 cm2

GET 20 IBPS PO Prelims Mock Tests-12 IBPS PO Mains Mock Tests

Practice sample questions for IBPS PO Prelims Exam:

1. Take a Free All India IBPS Online Mock Test

2. IBPS PO & RRB Prelims - Percentages - Profit & Loss, SI & CI

3. IBPS PO/RRB Exams: Mastering Quadratic Equations

4. IBPS PO, RRB, Clerk and other Bank exams: Time and Work Questions and Solutions IBPS PO/RRB ExamImportant Tricks for Mensuration Prelims and Mains Exam

5. IBPS PO/RRB Exam: Strategy for Ratios, Averages & Mixtures for Prelims and Mains Exam

 

Read 79 times Last modified on Saturday, 22 September 2018 15:41

1 comment

Login to post comments

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!