IBPS RRB OA Prelims Exam - Advanced Logical Reasoning Ability Questions

   

IBPS RRB Office Assistant Prelims Exam

IBPS RRB until 2015 had a single level exam for both Office Assistant and Officer Scale-1 posts. Since 2016, there has been a two-tier exam for both the posts. Regional Rural Banks are local level banking organizations operating in the different States of India. They have been created with a view to serving primarily the rural areas of India with basic banking and financial services. However, RRBs may have branches set up for urban operations and their area of operation may include urban areas too. The area of operation of RRBs is limited to the area as notified by Government of India covering one or more districts in the State.

Take Free IBPS Bank Exam Mock Test with 100+ Questions

Reasoning Ability Syllabus for IBPS RRB OA Prelims Exam:

Series, Analogies, Odd Pair, Directions, Numbers & Rankings, Dictionary Test, Syllogisms, Blood Relations, Seating Arrangements, Data Sufficiency, Computer, Coding-Decoding, Input-Output machine, Complex puzzles.

Practice sample questions:

1. Look at this series: 46, 44, 40, 38, 34, ... What number should come next?

A.  32

B.  33

C.  30

D.  28

Answer: A

Explanation:

This is an alternating number subtraction series. First, 2 is subtracted, then 4, then 2, then 4 and so on.

34 - 2 = 32

Hence, next number should be 32 in the series.

2. Select the one which is different from the other three alternatives.

A. Firefox

B. Google

C. Internet Explorer

D. Chrome

Answer: B

Explanation:

Google is a Search engine, remaining are Web browsers

3. Two boys Sagar and Vimal walk in opposite directions. Sagar is walking towards North. After 2 km each both turn left and walks 2 km each. Both turn to face each other. In which direction is Vimal looking to Sagar.

A. South-West

B. Soth-East

C. North-East

D. North-West

Answer: D

Explanation:Be29e6fb B993 4368 9772 85971d271715

So, Vimal is looking towards North-West direction.

4. In a row of Chairs, one Chair is 5th from starting and 8th from ending of the row. How many Chairs are there in the row?

A. 15

B. 14

C. 12

D. 13

Answer: C

Explanation:

Clearly, number of Chairs in the row = (4 + 1 + 7) = 12.

5. Arrange the following words as per order in the dictionary:

1. Euphrasy

2. Eupepsy

3. Euphonic 

4. Eugenic

5. Euphony

A. 4, 2, 3, 5, 1

B. 3, 4, 1, 2, 5

C. 4, 3, 2, 1, 5

D. 3, 5, 2, 4, 1

Answer: A

Explanation:

Eugenic,   Eupepsy,   Euphonic,   Euphony,   Euphrasy

   4         2           3           5          1

6. In the following question, two statements are given. Which are followed by four conclusions (1), (2), (3), and (4) Choose the conclusions which logically follow from the given statements?

Statements: All Cars are Bikes. All Bikes are Bi-cycles.

Conclusions:

Some bikes are bicycles.

Some bicycles are cars.

Some cars are not bicycles.

All bicycles are bikes.

A. Only (1) and (2)

B. Only (1) and (3)

C. Only (1) and (4)

D. Only (2) and (4)

Answer: A

Explanation:

3cad724e Bbdb 4e2d Be2a 6e690359635a

7. If A + B means A is the brother of B; A - B means A is the sister of B and A x B means A is the father of B. Which of the following means that C is the son of M?

A. N + M - F x C

B. M x N - C + F

C. M - N x C + F

D. F - C + N x M

Answer: B

Explanation:

M x N → M is the father of N

N - C → N is the sister of C

and C + F → C is the brother of F.

Hence, M is the father of C or C is the son of M.

8. There are five friends. They are standing in a row facing south. Jayesh is to the immediate right to Alok. Pramod is between Bhagat and Subodh. Subodh is between Jayesh and Pramod.

a. Who is standing Just Left to Pramod?

A. Alok

B. Subodh

C. Bhagat

D. Jayesh

Answer: B

Explanation:

Bf4bd9c2 7d76 4e6e Be1d 5376f4c4d41f

So, Subodh is standing Just Left to Pramod

b. Who is at Extreme from the right end?

A. Alok

B. Subodh

C. Bhagat

D. Jayesh

Answer: C

Explanation:

Bf4bd9c2 7d76 4e6e Be1d 5376f4c4d41f

So, Bhagat is at Extreme from the right end 

c. Who is in the middle of the row?

A. Alok

B. Subodh

C. Bhagat

D. Jayesh

Answer: B

Explanation:

Bf4bd9c2 7d76 4e6e Be1d 5376f4c4d41f

So, Subodh is in the middle of the row

9. Full form of HTTP is?

A. High Transfer text Protocol

B. Hyper Text Tool Protocol

C. Hyper Text Transfer Protocol

D. Hyper Tool Technology Protocol

Answer: C

Explanation:

Full form of HTTP is Hyper Text Transfer Protocol. It is an application protocol for distributed, collaborative, and hypermedia information systems.

10. In a certain code, MONKEY is written as ZFLOPN. How is TIGER written in that code?

A. SFHJU

B. QDFHS

C. SQDFJ

D. QSHDU

Answer: A

Explanation:

The letter of the word is written in a reverse order and then each letter is moved one step forward to obtain the code.

8 IBPS RRB OS1 Mains Mock Tests- 950+ Video lessons - 6300+ Practice Questions

Check Other Blogs on IBPS Preparation 

Take a Free All India IBPS Online Mock Test

IBPS PO & RRB Prelims - Percentages - Profit & Loss, SI & CI

IBPS PO/RRB Exams: Mastering Quadratic Equations

IBPS PO, RRB, Clerk and other Bank exams: Time and Work Questions and Solutions IBPS PO/RRB Exam: Important Tricks for Mensuration Prelims and Mains Exam

IBPS PO/RRB Exam: Strategy for Ratios, Averages & Mixtures for Prelims and Mains Exam

 

Read 49 times Last modified on Friday, 21 September 2018 12:11
Login to post comments

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!