IBPS RRB OS - Prelims Exam Quantitative Ability Questions

   

IBPS

The Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) will conduct the examination IBPS RRB Officer Scale-1 2018 for the recruitment of Scale-1 Officers in the Regional Rural Banks. IBPS RRB until 2015 had a single level exam for both Office Assistant and Officer Scale-1 posts. Since 2016, there has been a two-tier exam for both the posts. Regional Rural Banks are local level banking organizations operating in the different States of India. They have been created with a view to serving primarily the rural areas of India with basic banking and financial services. However, RRBs may have branches set up for urban operations and their area of operation may include urban areas too. The area of operation of RRBs is limited to the area as notified by Government of India covering one or more districts in the State.

Quantitative Aptitude for IBPS RRB OS-1 Prelims:

The Quantitative Aptitude section consists of questions from the following topics - Arithmetic, Algebra, Probability, Permutations & Combinations, Data Interpretation.

Take Free IBPS Mock Test

Practice Sample Questions for IBPS RRB OS-1 Prelims Exam:

1. Two bus tickets from city P to Q and three tickets from city P to S cost Rs. 66 but three tickets from city P to Q and two tickets from city P to S cost Rs. 63. What are the fares for cities Q and S from P?

A. Rs. 8, Rs. 16

B. Rs. 13, Rs. 12

C. Rs. 12, Rs. 14

D. Rs. 15, Rs. 13

Answer: C

Explanation:

Let Rs. x be the fare of the city Q from city P and Rs. y be the fare of city S from the city P.

Then, 2x + 3y = 66 ...(i) and

3x + 2y = 63 ...(ii)

Multiplying (i) by 3 and (ii) by 2 and subtracting, we get: y = 14.

Putting y = 14 in (i), we get: x = 12.

2. For what value of the constant K does the system of equations 3x - 2y = 12 and 6x - 4y = 3K have an infinite number of solutions?

A. 4

B. 8

C. 10

D. 16

Answer: B

Explanation:

For the system of equations 3x -2y = 12 and 6x - 4y = 3K to have an infinite number of solutions, the two equations must be equivalent. 

If we multiply all terms of the first equation by 2, we obtain 

6x - 4y = 24

For the two equations to be equivalent we must have 24 = 3K which when solved gives K = 8. 

3. The blood groups of 250 people are distributed as follows: 60 have type A blood, 68 have B blood type, 82 have O blood type and 40 have type AB blood. If a person from this group is selected at random, what is the probability that this person has AB blood type?

A. 0.16

B. 0.80

C. 1

D. 0

Answer:

Explanation:

We use the empirical formula of the probability 

  Frequency for AB blood
P(E)=

________________________________________________

   Total frequencies

= 40 / 250 = 0.16

4. In how many ways can you rearrange the word TIGER such that the rearranged word starts with a vowel?

A. 60

B. 95

C. 104

D. 48

Answer: D

Explanation: TIGER is a five-lettered word. Since the rearranged word has to start with a vowel, the first letter can be either E or I. The balance 4 letters can be arranged in 4P4 or 4! ways.

→ Total number of words = 2 × 4! = 48.

5. A boy has 10 trousers and 13 shirts. In how many different ways can he select a trouser and a shirt?

A.  23

B.  90

C. 130

D. 145

Answer: C

Explanation:

The boy can select one trouser in 10 ways.

The boy can select one shirt in 13 ways.

The number of ways in which he can select one trouser and one shirt is 10 * 13 = 130 ways.

Study the following table and answer the questions from 6 to 10.

Number of Candidates Appeared and Qualified in a Competitive Examination from the Different States Over the Years.

State   Year         
2000  2001  2002  2003  2004 
App. Qual. App. Qual. App. Qual. App. Qual. App. Qual.
A 6800 730 8500 955  6800  850  7400  1020  9500  1125
B 7100 640 9200 999  9200  920  8450  980  8800  775
C 6000 880 8800 1025  9700  890  9800  995  9750  1200
D 7500 750 9500 1150  7800  980  8700  1250  8950  1010
E 7300 680 7600 1096  8750  1350  7600  885  7990  945

6. The total number of candidates qualified from all the states together in 2001 is approximate what percentage of the total number of candidates qualified from all the states together in 2002?

A. 105%

B. 98%

C. 120%

D. 85%

Answer: A

Explantion:

Percentage = [(955+999+1025+1150+1096) / (850+920+890+980+1350)*100]%

                 = [(5225) / (4990)*100]%

                 = 104.7 % 105%

7. In which of the given years the number of candidates appeared from State E has a maximum percentage of qualified candidates?

A. 2000

B. 2001

C. 2002

D. 2004

Answer: D

Explanation:

The percentages of candidates qualified to candidates appeared from State E during different years are:

In 2000→  [(680/7300))100]% = 9.3%

In 2001→  [(1096/7600))100]% =14.4%

In 2002→  [(1350/8750))100]% =15.4%

In 2003→  [(885/7600))100]% = 11.6%

In 2004→  [(945/7990))100]% =11.8 %

8. What are the average candidates who appeared from State A during the given years?

A. 8500

B. 7800

C. 9300

D. 6900

Answer: B

Explanation:

Average = (6800+8500+6800+7400+9500) / 5

            = 39000 / 5

            =7800

9. What is the percentage of candidates qualified from State B for all the years together, over the candidates appeared from State B during all the years together?

A. 12%

B. 13%

C. 11%

D. 10%

Answer: D

Explanation:

Percentage: [(640+999+920+980+775) /(7100+9200+9200+8450+8800)*100] %

                      →  [(4314) /(42750)*100] %

                      → 10%

10. The percentage of a total number of qualified candidates to the total number of appeared candidates among all the five states in 2000 is?

A. 10.6%

B. 12.36%

C. 11.23%

D. 13.65%

Answer: A

Explanation:

Percentage: [(730+640+880+750+680) / (6800+7100+6000+7500+7300) *100]

                 →  [(3680) / (34700) *100]%

                 →  10.6%

8 IBPS RRB OS1 Mains Mock Tests- 950+ Video lessons - 6300+ Practice Questions

Also Read:

IBPS RRB OS - Prelims Reasoning Ability Questions - Major Topics 

 

Read 46 times Last modified on Friday, 21 September 2018 12:06
Login to post comments

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!