Reasoning Topics -Coding, Series & Odd man out- Question & Answers

   

Campus Reasoning questions on Coding & Series & Odd man out

What is Campus Recruitment Process? 

* Pre Placement Talk 

* Aptitude test 

* Group Discussion 

* Group Discussion * Aptitude test  * Group Discussion  * Interview which can be various combinations of Technical and HR rounds Aptitude Test for Placements: The Aptitude test consists of basic problems in quantitative ability, logical reasoning, and verbal ability. The primary objective of this test is to check the problem-solving skills of the test-taker. Any job out there is the problem-solving skills. It is essential to understand what the problem is and how the problem should be solved. So, the application of the learning is the Aptitude test

Take a Free Campus Placement Mock Test

 Please read the below blogs to know the detailed campus recruitment process of respective companies  

Amazon Recruitment Process  TCS Recruitment Process 
IBM Recruitment Process  Capgemini Recruitment Process 
Wipro Recruitment Process    Deloitte Recruitment Process
Tech Mahindra Recruitment Process  Infosys Recruitment Process   
Cognizant Recruitment Process  Accenture Recruitment Process 

Tips and Tricks to solve the Coding, series & odd man out Questions for Campus Recruitment Test

  • If you want to stand out & beat the competition in your Campus Placements, the first step is to ace the Written Aptitude Test. Reasoning  Aptitude contributes a lot to increase your scores. No aptitude test is complete without questions based on coding, series & odd man out 
  • Methods of learning in one chapter can be used in other chapters
  • Whether the Question is simple or difficult you can know the options.
  • Focus on all areas in reasoning will help you crack Reasoning section

Watch the below video to learn Tips & Tricks to crack Questions on coding, series & odd man out in Campus Recruitment Exams.

The Following questions are based on coding, series & odd:

Coding, Decoding-Rearrangement

1. If 'PATTERN' is coded as 'ERNTPAT' then the 'PRIMARY' is coded as

A. ARYMPRI

B. PRIMAYRA

C. YAAMPRI

D. ARVAMIRT

Answer: A

Explanation: 

Word: P A T T E R N

Logic: Divide the word into three letters the middle letter should be constant. The last three letters should be placed first and the first three letters should be placed at the end. The middle letter should be constant.

Answer:   E R T  T P A T

According to the question  

Word:      P R I M A R Y

Answer:   A R Y M P R I

2. In a language, 'MIST' is coded as 'IMST' and  'SURRENDER' is coded as 'DFENRRRSU' what is the code for  'NATIONAL'?

A.  AIALNNOT

B. AALINNOT

C. AAILONNT

D. AAILNNOT

Answer: D

Explanation:

According to the question

Word:    M I S T

Logic:  Arrange them in the alphabetical order.

Answer: I M S T

Word:  S U R R E N D E R

Logic:  Alphabetical order

Answer: D E E N R R R S U

The given word  NATIONAL can be written as  AAILNNOT

One-One Mapping:

3. If 'LOAN' is written as 2135, 'CONE' is written as 3762 and 'ROAD' is written as 8912, what could be the code for 'LANDER'?

A. 968513

B. 892315

C. 123456

D.  cannot determine.

Answer: A

Explanation:

Comparing both the words LOAN, CONE

O, N is common

Comparing both the codes LOAN, CONE

2,3 are common

so, O is either 2 or 3

      N is either 2 or 3

Comparing both the words  CONE, ROAD

O is the common

Comparing both the codes CONE, ROAD

2 is common

O=2 where N=3

where (L, A)=(1,5) Now L is either 1 or 5

           (C, E)=(7,6)

           (R,D)=(8,9)

Comparing both the words  LOAN, ROAD

O, A is the common

Comparing both the codes LOAN, ROAD

2,1 is common

Then we can determine A=1

If A=1 then L=5

E will be either 6 or 7

In 'LANDER' word, both R and D are present so both 9 and 8 should be present.

The code for 'LANDER' is 513986 or 513987

So, we can determine the code in this way 968513 

4. If  'EARTH' is written as 34215 and  'VENUS' is written as 73089 what is the code for 'SATURN'?

A. 789012

B. 941820

C. 123456

D. cannot determine

Answer: A

Explanation:

Comparing both the words EARTH and VENUS

E is common.

Comparing both the codes of EARTH and VENUS

3 is common

so, E=3

According to the question SATURN 

S=9 from VENUS code

A=4 from EARTH code

T=1 from EARTH code

U=8 from VENUS code

R=2 from EARTH code

N=0 from VENUS code

The code for SATURN is 941820

One-One Coding word Based

In some Language,

Text                                                         code

festival for women only                        pa  ge bo xu

produce peace to women                     wr dl nj ge

women like to celebrate                       ge ct fx wr

celebrate peace in festival                    dl bo sv ct

5. what may be possible code to "provide idea" in the given code language?

A. fx hy

B. xu bo

C.hy nj

D.nj xu

E. wr fx

Answer: C

Explanation:

From the 1&2&3  "women" is common so women=ge

From 1&4  "festival" is common so festival=bo

From 3&4 "celebrate" is common so celebrate=ct

From 2&4  "peace" is common so peace=dl

From 2&3 "to" is common so to=wr

so, from the above sentence provide=nj.

The word "idea" is not present in the text so, idea= hy 

6. In the given code language what does the code "pa" stands for?

A. peace

B. Either 'for' or 'only'

C. Either 'women' or 'to'

D. celebrate

E. festival

Answer: B

Explanation:

From the text, "pa"  stands for Either for/only.

Coding Decoding -Replacement

7. If 'GOLD' is coded as 'DROA' then 'JULY' is coded?

A. HOXW

B. GXOV

C. HYOW

D. HZOX

Answer: B

Explanation:

According to the question

Convert it into the place values

               7    15    12  4

Word:      G    O     L   D

Logic:     -3  +3  +3    -3

Code:      D    R    O    A

              4    18    15   1

             10   21    12  25

Word:    J    U     L    Y

Logic:   -3  +3    +3   -3

Code:    G    X     O    V

         7    24   15   22

8. If 'BASKET' is coded as 'ZDNRTG' what is the code for 'CAMPUS'?

A. JWDHAF

B. ADHWJJF

C. AARJPW

D. ADHJFW

Answer: B

Explanation:

             28   1    19   11   31   20

Word:     B    A     S   K    E     T

Logic:     -2   +3    -5   7   -11  13

Code:      Z    D     N   R   T    G

             26   4    14  18  20   7

             3   1    13   16    21   19

Word:     C    A    M   P    U     S

Logic:   -2   +3   -5   7   -11   13

Code:     A    D    H   W    J     F

          1    4    8   23   J     6

9. If  '2357' is coded as '3183', then what is the code for '1469'?

A. 2295

B. 2259

C. 1295

D. 1259

Answer: A

Explanation:

Number:   2   3   5   7

Logic:      1  -2   3  -4

Code:      3   1   8    3

Number:  1   4   6   9

Logic:      1  -2   3  -4

Code:     2   2   9   5

10. If 'AGAIN' is codec 'ZIXMT', then 'BRAVE' is coded as?

A. ATXZZ

B. ATXYZ

C. ATXZY

D. ATNZZ

Answer: D

Explanation:

             1    7      1   9    14

Word:    A    G      A   I    N     

Logic:   -1    2     -3   4   -5

Code:    Z    I      X   M    I

           26   9     24  13    9 

           2   18     1   22    5

Word:    B    R     A    V    E     

Logic:   -1   2     -3   4    -5

Code:    A   T      X    Z     Z

         1   20   24  26   26

Rearrangement + Replacement:

11. If  'RANK' is coded 'PTHZ'  then what is the code for 'PLAN'?

A. SGXS

B. TGSX

C. SGSX

D. SFSX

Answer: C

Explanation:

              18   1    13    11

Word:       R   A     N    K        

              K   N      A     R

              11  13    1     18

Logic:       5    6     7      8

Code:        P    T    H      Z

              16   20   8     26

              16  12    1     14

Word:       P   L     A     N

              N   A     L     P

              14  1     12    16

Logic:       5    6    7      8

Code:       S    G    S      X

              19   7    19   24

15. If 'PRAISE' is coded as 'CVGDPS' then 'CAMPUS' is coded as?

A. QXNPYF

B. PXQNFY

C. XQNPFY

D. NPXFYQ

Answer: A

Explanation:

              16  18    1    8   19    5

Word:         P    R    A    I    S    E

              E   S     I    A     R   P

              5   19    8   1     18   16

Logic:       -2   +3    -2   +3   -2   +3

Code:         C    V     G    D    P   S

              3    22    7    4    16  19

              3     1   13   16   21  19

Word:         C    A     M    P     U   S

              S   U      P    M     A   C

              19  21    16   13     1   3

Logic:       -2   +3    -2   +3    -2   +3

Code:         Q    X     N     P     Y   F

              17   24   13    16   24    6

Alphabet to Number

16. If 'CAMPUS JOBS'  is written as 24, what is the code for  'PLACEMENTS TRAINING'?

A. 72  

B. 67

C. 58

D. 84

Answer: A

Explanation:

According to the questions

campus= 6 letters

jobs= 4 letters

campus jobs= 6*4=24

placements training= 9*4=72

17. If PLACEMENTS is written as 121 what is the code for TRAINING?

A. 71

B. 81

C. 91

D. 101

Answer: B

Explanation:

placements=(10+1)²= 121

training=(8+1)²=81

18. If 'TRAINING' is coded as '29195957', what is the code for APTITUDE?

A. 17856526

B. 17465325

C. 17292345

D. 17235647

Answer: C

Explanation:

            20    18      1      9        14     9      14      7

Word:    T      R      A      I        N      I       N      G            

Logic:   2+0    1+8    1+0    9+0   1+4   9+0  1+4  7+0

Code:     2     9      1     9      5     9    5    7

                1     16     20     9      20    21      4      5

Word:     A     P      T      I     T      U      D      E            

Logic:    1+0   1+6   2+0  9+0  2+0  2+1   4+0  5+0

Code:     1        7       2      9      2       3       4      5

19. If  'APTITUDE' is written as 64, what is the code for 'TRAINING'?

A. 64

B. 81

C. 100

D. 121

Answer: A

Explanation:

According to the question, 'APTITUDE'= 8 letters=(8)²=64

The word 'TRAINING'= 8 letters= (8)²=64

Practice 30 Company Mock Tests with 87 Practices Test Papers
Read 87 times Last modified on Saturday, 22 September 2018 17:58
Login to post comments

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!