Deloitte Recruitment Exam - Logical Reasoning Ability Questions

   

Deloitte Recruitment Exam - Logical Reasoning Ability Questions

Deloitte is a UK-incorporated multinational professional services network. Deloitte is one of the 'Big Four' accounting organizations and the largest professional services network in the world by revenue and number of professionals. Deloitte provides audit, tax, consulting, enterprise risk and financial advisory services with more than 263,900 professionals globally.

Take Free Mock Test for Deloitte

Reasoning Ability for Deloitte Online Exam:

This section consists of 25 questions and time allotted is 35 minutes.

Reasoning Ability syllabus for Deloitte Online Exam:

Directions, blood relations, arrangement puzzles, data sufficiency questions and number series.

Sample questions for reasoning ability:

1. I am facing south. Turning to the left I go 20m, then turning to the right I go 15m, and turning to the right I go 10m, then turning to left I go 10m and turning to right I go 20m, then again turning to right I go 25m. In which direction am I from my original position?

A. East

B. West

C. North

D. South

Answer: B

Explanation:

Ee18b0c9 E71c 4f66 90f6 86b1daea218c

I am on the west side of my original position

2. A person walked 25m towards North, then took a left turn and walked 30m. The person again took a left turn and walked 25m. How far and in which direction is that person from the starting position?

A. 30m to the West

B. 25m to the North

C. 20m to the East

D. 40m to the South

Answer: A

Explanation:

 

7ec3a34e 547a 4803 8c2a 5ca6f0d76572

3. Pointing to a photograph, Meera said, "He is the son of my grandfather's only son." How is Meera related to the boy in the photograph?

A. Sister

B. Mother

C. Grandmother

D. Niece

Answer: A

Explanation:

My grandfather's only son is My father. 

So, the boy is the son of Meera's father i.e., Meera is the boy's sister.

4.Statement: Should cell phones be allowed to be used in the classroom?

Arguments:

I. Yes. Cell phones give students access to tools and apps that can help them complete and stay on top of their class work.

II. No. Cell phones can be used by students to access information while taking a test, leading to cheating.

A. Only argument I is strong

B. Only argument II is strong

C. Either I or II is strong

D. Neither I nor II is strong

E. Both I and II are strong

Answer: E

Explanation:

If cell phones are allowed in the classroom then it has both advantages and disadvantages. Cell phones give students access to tools and apps that can help them complete their school tasks and stay on top of their class and to access information while taking a test, leading to cheating. So, both arguments are strong.

5. Statement: "Some countries spent more money on space exploration"- Priority for Space

Assumptions:

I. To show people up that the countries have the most modern technology.

II. Space Exploration can give more information to people about what lies out of the Earth

A. Only assumption I is implicit

B. Only assumption II is implicit

C. Either I or II is implicit

D. Neither I nor II is implicit

E. Both I and II are implicit

Answer: E

Explanation:

Nations allocate its money to support Space Exploration and show people up that the countries have the most modern technology. So, I is implicit. Space Exploration can also give more information to people about what lies out of the Earth. So, II is also implicit.

6. Look at this series II, VI,  X,  XIV,  XVIII, XXII, ....... What number should fill the blank?

A. XXIV

B. XXVI

C. XXVII

D. XXVIII

Answer: B

Explanation:

This is a simple addition series; each number is 4 more than the previous number.

7.Look at this series: 10, 40, 13, 38, __, 36, 19. What number should fill in the blank?

A. 8

B. 34

C. 16

D. 44

Answer: C

Explanation:

This is a simple alternating addition and subtraction series. The first series begins with 10 and adds 3; the second begins with 40 and subtracts 2.

Instructions for Questions 8 to 10: Read the given information below and answer the questions that follow

Six friends A, B, C, D, E, and F are sitting around the hexagonal table each at one corner and are facing the center of the hexagon. A is second to the left of F. B is neighbor of C and D. E is second to the left of D.

8. Which one is sitting opposite to E?

A. C

B. F

C. D

D. B

Answer: A

Explanation:

Dbe698b9 8de2 458e 9981 D57af0f9bb5c

So, C is sitting opposite to E

9. Which of the following are the neighbors of D?

A. F and A

B. E and C

C. F and C

D. F and B

Answer: D

Explanation:

Dbe698b9 8de2 458e 9981 D57af0f9bb5c

So, F and B are the neighbors of D

10. Who is the third person to the right of A?

A. B

B. F

C. D

D. E

Answer: C

Explanation:

Dbe698b9 8de2 458e 9981 D57af0f9bb5c

So, D is the third person to the right of A.

Take a Free Deloitte Mock Test

 

Check Other Blogs on Deloitte Recruitment

Deloitte Campus Recruitment Process

Deloitte Recruitment - Aptitude Questions

Deloitte Recruitment - Eligibility Criteria 

 

Read 76 times Last modified on Saturday, 29 September 2018 18:36
Login to post comments

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!