Mphasis Recruitment Aptitude Questions

   

Mphasis Recruitment for Freshers 2018 and 2019

Mphasis is an IT services company based in Bangalore, India. The company provides infrastructure technology and applications outsourcing services, as well as architecture guidance, application development and integration, and application management services.

Mphasis quantitative section is all about speed-25 questions in 35 minutes. The problems would range from topics such as LCM & HCF, Divisibility, Number System, Profit & Loss, Distance Time and Speed, Simple and Compound Interest, Logarithms and Probability.The level of the problems is relatively easy and the speed comes by practice.

Take a Free Campus Placement Mock Test

Question 1:

The compound interest on a certain amount of money for 2 years at 15% per annum is Rs. 3225. The Simple Interest for the same principal at same rate of interest and time will be

(a) 3000

(b) 3250

(c) 3120

(d) 2900

Answer: option (a)

C=A-P

CI=P(1+(r/100))n– P

420=P[1.152 -1]

P=10000

So, SI at 15% per annum for 2 years is Rs. 3000

Question 2:

Aman sells electric sockets and makes a profit of 5%. His cost price increases by 10% and as a result he is forced to increase the selling price by 10%. What profit percentage does Aman earn now?

(a) 5%

(b) 5.5%

(c) 6%

(d) 6.5%

Answer 2: option (a)

Original SP=105, CP=100

New CP=110,

New SP = (110/100) x 105 = 115.5

Profit % = (5.5/110) x 100 = 5%

Therefore, the profit percentage remains the same.

Question 3:

By walking at 2/3rd of her normal speed, Sejal reaches her office 20 minutes later than usual. What time does she normally take to reach the office?

(a) 50 min

(b) 40 min

(c) 35 min

(d) 45 min

Answer: option (b)

When speed decreases to 2/3 s, time taken will be 3/2 t

3/2 t -t = 20

t=40

Therefore, normally Sejal takes 40 minutes to reach her office.

Question 4:

A juice seller has three types of juices, 276 liters of orange juice, 230 liters of apple juice and 184 liters of pomegranate juice. Without mixing, what is the minimum number of containersneeded, in which all the three types of juice can be filled?

(a) 15

(b) 14

(c) 12

(d) 18

Answer: option (a)

The HCF of 276, 230 and 184 is 46.

So, in order to minimize the number of bottles, we will fill each bottle with 46 liters of juice. Hence the total number of bottles used is

(276+230+184)/46 = 15

Question 5:

What is the smallest 3-digit number divisible by 2, 3 and 5?

(a) 990

(b) 120

(c) 100

(d) 150

Answer: option (b)

LCM of 2, 3 and 5 = 30

Numbers divisible by 2, 3 and 5 will be of the form 30k

When k=1, n=30

When k=2, n=60

When k=3, n=90

When k=4, n=120

So, smallest 3-digit number is 120

Question 6:

Find the value of log5 128. (log 2 =0.3010, log 3=0.4771)

(a) 3.143

(b) 3.2345

(c) 3.0143

(d) 3.223

Answer: option (c)

Log5128 = log 128/log5

= log 27/log(10/2)

= 7log 2/(log10 – log 2)

= (7 x 0.3010)/(1-0.3010)

=2.107/0.699

=3.0143

Question 7:

In a throw of 2 unbiased dice, what is the probability of the sum of the numbers on the surface of the dice to be greater than 8

(a) 7/18

(b) 5/6

(c) 1/3

(d) 5/18

Answer: option (d)

When two dices are thrown, the sample space is 36 outcomes.

According to the conditions given in the question, number of favorable outcomes is 10.

So, required probability = 10/36 =5/18

Question 8:

If 4 unbiases dice are thrown, what is the probability the same number occurs on the face of all dices?

(a) 1/54

(b) 1/36

(c) 3/32

(d) 1/216

Answer: option (d)

Total possible outcomes = 64 =

Favorable outcomes = 6 i.e (1,1,1,1) (2,2,2,2) (3,3,3,3) (4,4,4,4) (5,5,5,5) (6,6,6,6)

Required probability = 6/1296 = 1/216

30 Company Mock Tests-10,000+ Practice Questions

Check Other Blogs on Mphasis Recruitment

 Mphasis Eligibility Criteria

Read 125 times Last modified on Friday, 28 September 2018 19:40
Login to post comments

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!