NTT Data Recruitment - Verbal Ability Questions

   

NTT Data Recruitment - Verbal Ability Placement Test Questions

Is NTT Data visiting your campus soon? Are you looking for resources to prepare yourself for the placement challenge? Here are a set of Verbal practice questions based on previous years’ NTT Data placement papers.

NTT Data Recruitment Exam Verbal Ability Section consists of 25 questions. The questions are based on Grammar, contextual vocabulary, Synonyms, Antonyms, Sentence Correction, error identification, Prepositions, tenses, articles, Speech and reading comprehension.

Take a Free Campus Recruitment - Mock Test

NTT Data Recruitment - Verbal Questions and Answers

This blog covers Verbal questions related to Grammar, contextual vocabulary, Synonyms, Antonyms, Sentence Correction, error identification, Prepositions, tenses, articles, Speech questions which have appeared in some of the campus exams in previous years.

You can go through the following sample questions to make yourself ready for NTT Data Placement Test.

Directions for Questions 1 to 8: Choose the correct alternative

1. Choose the option which is synonymous with the word: Lucidity

A. Clarity 

B.Ambiguity

C.Obscure

D.Humility

Answer: A

Explanation: Meaning of lucidity is: clarity of expression, ambiguity means not clear, obscure means not known, humility means to be modest. Hence the answer option A i.e. clarity is the correct choice.

2. Choose the option which is synonymous with the word: Pedantic

A. Rich 

B.Outspoken

C.Scrupulous

D.Honest

Answer: C

Explanation: Being Pedantic is being excessively concerned with minor details, outspoken means frank in stating one's opinions, scrupulous means being very attentive to detail and honest means truthful and sincere. Hence the answer option C is the correct option.

3. Choose the correct preposition from the option to fill in the blank

The national football team scored four goals ______ the second half of the match. 

A. in

B. on

C. while

D. through

Answer: A

Explanation: In is used to show the period of time.

4. Choose the correct conjunction from the option to fill in the blank

I visit the TajMahal _________ I go to Agra.

A. wherever

B. while

C. whenever

D. once

Answer: C

Explanation: Whenever is used to show some occasion.

5. Change the speech of the following sentence

The mother said, “Well done, Son. I am very proud of you.” 

A. The mother appreciated her son saying that he had done well and that she was very proud of him. 

B. The mother said to her son that she was very proud of him for doing very well.

C. The mother said his son had done well and that she was proud of him.

D. None of the above

Answer: A

Explanation: The given sentence is in direct speech, said will be replaced by appreciated in reported speech to show proud feeling.

6. Change the speech of the following sentence

People said, “We should apply for NTT Data”

A. People said they should apply for NTT Data

B. People told that they should apply for NTT Data

C. People said that they should apply for NTT Data

D. People said that people should apply for NTT Data

Answer: C

Explanation: The given sentence is in direct speech, the modal ‘should’ does not change and remains same in indirect speech.

7. Identify the erroneous part of the sentence given below.

“They (A) had went to the temple (B) without me (C) by the time (D) I got there,” said Pankaj.

A. A

B. B

C. C

D. D

Answer: A

Explanation: The correct sentence is “They had gone to the temple without me by the time I got there.”

8. Choose the appropriate form from the options

The leader as well as his sisters __________ to the same group.

A. Belong

B. Belongs

Answer: B, According to subject-verb agreement singular for will be used.

3 NTT Data Mock Tests - 200+ Programming Tasks

Check other Blogs on Campus Recruitment

NTT Data Quantitative Aptitude Questions 

NTT Data Eligibility Criteria

Read 50 times Last modified on Monday, 01 October 2018 15:03
Login to post comments

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!