Cyient Recruitment Exam - Quantitative Aptitude Questions

   

Cyient Recruitment Exam - Aptitude Practice Questions

Cyient is a global solutions provider focused on engineering, manufacturing, data analytics and networks and operations. Infotech Enterprises Ltd. was established in 1991 in Hyderabad, India. Infotech Enterprises re branded as Cyient in 2014. Here is a list of some sample questions based on previous year placement papers that will help you ace the exam. Check below Cyient aptitude model questions and prepare for Cyient Campus Recruitment

Take Free Campus Recruitment Test

Cyient Aptitude Questions for Freshers

Question 1:

A’s salary is 5/6 times the salary of B whose salary is 25% less than the salary of C. If C’s salary is 240000, what is the salary of A?

(a) 120000

(b) 150000

(c) 100000

(d) 75000

Answer: (b)

Salary of B = .75 x 240000 = 180000

Salary of A = (5/6) x 180000 = 150000

Question 2:

Find the value of ‘a’ if (x-2) is a factor of x3-9x2+2ax-24. x is a real number and a is a constant.

(a) 13

(b) 12

(c) 2

(d) 26

Answer: (a)

If (x-2) is a factor, f(2)=0

So, 23-9(22)+2a(2)-24=0

a=13

Question 3:

The sum of the roots of a quadratic equation is 5/2 and product of roots is 1.

(a) x2-x+(5/2)=0

(b) x2+(5/2)x-1=0

(c) x2-(5/2)x+1=0

(d) x2+x+(5/2)=0

Answer: (c)

Sum of roots = 5/2

Product of roots = 1

Required equation: x2-(sum of roots)x + product of roots=0

x2-(5/2)x+1=0

Question 4:

Tanya earns 33.33 % more than Raman. How much percent does Raman earn less than Tanya?

(a) 40%

(b) 33.33%

(c) 15%

(d) 25%

Answer: (d)

Let Raman’s earnings be x

Tanya’s earnings = (4/3)x

Raman’s earning is less than Tanya’s by (((4/3)x – x)/(4/3)x).100 = 25%

Question 5:

In a deck of cards, what is the probability of getting a black card of value greater than or equal to 8?

(a) 3/13

(b) 7/26

(c) ½

(d) 4/13

Answer: (b)

Total cards = 52, 26 red and 26 black

Total black cards with value greater or equal to 8 = 7 x 2 =14

Required probability = 14/52 = 7/26

Question 6:

A and B start from a same point on a circular track and start moving in opposite direction with speeds of 5 m/s and 6 m/s. The radius of the track is 14m. Find the time taken for A & B to meet again.

(a) 88 s

(b) 14 s

(c) 8 s

(d) 14/11 s

Answer: (c)

Circumference of circle = 2 xπx 14 = 88m

Relative speed = 6+5 = 11 m/s

Time taken to meet = 88/11 = 8 s

Question 7:

Section A and Section B have 40 and 60 students respectively. The average marks are 42 and 39 respectively. What is the average of the entire badge?

(a) 40.5

(b) 40.2

(c) 40

(d) 40.8

Answer: (b)

We use the weighted average concept.

Average = (40x42 + 60x39)/(40+60)

= 40.2

Question 8:

A cube with side is melted and 4 spherical balls made from it. What is the volume of each sphere?

(a) 512 m3

(b) 256m3

(c) 96 m3

(d) 128 m3

Answer: (d)

Volume of cube = 8x8x8 = 512 m3

Volume of a single sphere = 512/4 = 128 m3

30 Company Mock Tests-10,000+ Practice Questions-250+ Tasks on C Language

Check Other Top Company's Aptitude Questions

Zensar Recruitment Aptitude Questions

Mphasis Recruitment Aptitude Questions

Mu Sigma Recruitment Exam Quantitative Aptitude Questions

Deloitte Campus Placement- Aptitude Questions for Fresher

 

Read 227 times Last modified on Tuesday, 09 October 2018 18:58
Login to post comments

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!