Capgemini Verbal Ability Placement Test Questions

Is Capgemini visiting your campus soon? Are you looking for resources to prepare yourself for the placement challenge? Here are a set of Verbal practice questions based on previous years’ Capgemini placement papers.

In Capgemini Verbal Ability Section, there are 25 questions. The important topics include Short Reading Comprehensions, Basic Grammar, Fill in the blanks, Synonyms & Antonyms, Paragraph Completion, and Sentence Completion. There is no negative marking in this round.

Capgemini Verbal Questions and Answers

This blog covers Verbal questions related to Basic Grammar, Fill in the blanks and Synonym– antonym questions which have appeared in some of the campus exams in previous years. You can go through the following sample questions to make yourself ready for Capgemini Placement Test.

Take a free Capgemini Mock Test  

Directions for Questions 1 to 8: Choose the correct alternative

1. Choose the option which is synonymous with the meaning of the word: Angry

A. Furious

B. Pleased

C. Precipitous

D. Hasty

Answer: A

Explanation: Angry means feeling or showing strong annoyance, displeasure or hostility. 

Meaning of Furious is extremely angry, pleased means feeling or showing pleasure and satisfaction, Precipitous means steep or high and the meaning of Hasty is acting with excessive speed. So looking at the meaning of different words “Furious” is the correct answer.

2. Choose the option which is synonymous with the meaning of the word: Offbeat

A. Ordinary

B. Unusual

C. Correct

D. compassion

Answer: B

Explanation: Offbeat means unconventional or which is not ordinary.

Meaning of ordinary is: with no special or distinctive features, unusual means something which does not occur commonly or done commonly, compassion means a strong feeling of sympathy and sadness for the suffering of others. So looking at the meaning of different words “Unusual” is the correct answer.

3. Choose the option which is opposite to the meaning of the word: Fallacy

A. Delusion

B. Hallucination

C. Misbelief

D. Truth

Answer: D

Explanation: Fallacy means a mistaken belief.

Meaning of delusion is the act of tricking or deceiving someone; hallucination means an experience involving the apparent perception of something not present, misbelief means wrong or false belief or opinion. Truth is a fact or belief. So looking at the meanings of different words, “Truth” has the opposite meaning.

4. Choose the option which is opposite to the meaning of the word: Regression

A. Advancement

B. Reversion

C. Evolution

D. Overturn

Answer: A

Explanation: Regression means to return to a former state

Meaning of Advancement is progression to a higher stage of development, reversion means a return to a previous state, and evolution means the gradual development of something. Meaning of Overturn is to abolish. Looking at the meanings of different words, “Advancement” has the opposite meaning.

5. Choose the option which best expresses the below-given sentence in Active/Passive voice

Rajesh said, “The teacher was teaching”.

A. Rajesh said that the teacher was teaching

B. Rajesh said that the teacher has been teaching

C. Rajesh said that the teacher had been teaching

D. None of the above

Answer: C

Explanation: The given sentence is in active voice; we need to convert it into passive voice.

“The teacher was teaching” is in past continuous tense. To convert it to passive voice, past participle form has to be used, so “the teacher had been teaching” will be used in passive voice. The object of the active verb becomes the subject of the passive verb.

6. Choose the option which best expresses the below-given sentence in Active/Passive voice

Thrice a month, Rajesh cleans the room.

A. Thrice a month, the room is cleaned by Rajesh

B. Thrice a month, the room is being cleaned by Rajesh

C. Thrice a month, the room was cleaned by Rajesh

D. None of the above

Answer: A

Explanation: The given sentence is in active voice, we need to convert it into passive voice.

“Thrice a month, Rajesh cleans the room” is in Simple present. To convert it to passive voice, past participle form of the verb has to be used. The object of the active verb becomes the subject of the passive verb.

7. Choose the correct preposition and fill in the blanks:

The father said to his child, “You must be back ____________ eight o’clock.”

A. in

B. on

C. by

D. to

Answer: C

Explanation: Preposition ‘by’ is used to denote: not later than the time mentioned; before.

8. Choose the correct preposition and fill in the blanks:

He worked out at the gym from 8PM ________9PM.

A. since

B. for

C. till

D. before

Answer: C

Explanation: Till is used to denote time “up to”.

3 Capgemini Mock Tests - 200+ Programming Tasks  

Check Other Blogs on Capgemini Recruitment

Capgemini Eligibility Criteria

Capgemini Quantitative Aptitude Questions

Capgemini Logical Reasoning 

Capgemini Company Profile 

Published in Test Patterns

Capgemini solved placement papers 

Capgemini: A global leader in consulting, technology and outsourcing services, the Group reported 2016 global revenues of EUR 12.5 billion. Together with its clients, Capgemini creates and delivers business, technology, and digital solutions that fit their needs, enabling them to achieve innovation and competitiveness. Learn more about Capgemini at Capgemini Company Profile. In case you are wondering if you would be eligible for the role of a Graduate Engineer Trainee at Capgemini, you can find out at Capgemini Eligibility Criteria

Published in Test Patterns

Capgemini Placement Papers - Quantitative Aptitude 

Is Capgemini visiting your campus soon? Are you looking for resources to ready yourself for the placement challenge? Here are a set of Quantitative Aptitude practice questions based on previous years’ Capgemini Placement Papers

Capgemini written test consists of five sections - Quantitative Ability, Reasoning Ability, pseudo code round and Essay Writing. Quantitative Ability section of Capgemini consists of questions based on ratio & Proportions, Time & distance, profit & loss, averages, mensuration, and geometry. For complete recruitment pattern, click here CapGemini Campus Recruitment Pattern.

Also, do check out Eligibility Criteria for Capgemini.

Published in Test Patterns

Capgemini Eligibility Criteria for Freshers 2018 and 2019

Are you a fresher who is dreaming of joining Capgemini ? If the answer is yes, then read on to get the latest information about Capgemini eligibility criteria for freshers. Capgemini is one of the top most recruiters in India in the field of information technology, therefore it is imperative for the aspirants to know the company's eligibility criteria. This blog will acquaint the candidates (freshers) with Capgemini selection policies, graduation criteria, academic criteria and documents needed for applying posts like Graduate Engineer Trainee.

Published in Test Patterns

Company Profile Of Capgemini

Introduction

Capgemini is a French multinational company situated in Paris, France. The company is an EUR 12.5 billion( revenue FY 2016) global market leader in the field of business consulting, technology and outsourcing services. Capgemini helps its clients by developing their business with the help of technology and digital solutions that fit their needs, thus enabling them to achieve competitiveness and innovation. Capgemini has over 200,000 employees in over 40 countries, of whom 100,000 are in India.

Published in Test Patterns
Page 1 of 3

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!