AMCAT Reasoning: 

A psychometric skill assessment, the AMCAT logic reasoning test - one of the three compulsory sections - measures mental ability and rationale. Reasoning ability is something that your mind actually thinks why what and how. It is the ability to take the inputs from 5 sensory organs process the data and give the relative solution.

Logical Ability Syllabus 2018-2019:

Conduira Online provides you the syllabus of Reasoning. Practice the below-provided chapters. So that you can easily crack the exam.

Number of Questions: 24

Module Duration: 35 min

  • Coding Decoding

  • Blood Relations

  • Direction Sense Test

  • Statements and Conclusion

  • Classification

  • Number Series

  • Analogy

  • Critical Reasoning etc.

Take Free CRT Mock Test for 1 Year

Solving sample questions for Logical Reasoning:

1. In a certain code, POSTPONED is written as ONRSONMDC. How is TRIPPLE written in that code?

A.  CHRQQRD

B.  RAHQQRD

C.  SMQOOKD

D.  SQHOOKD

Ans:D

Explanation:

Each letter in the word is moved one step backward to obtain the corresponding letter of the code.

2. Pointing to a photograph of a girl Teena said, "She is the daughter of the only daughter of my mother." How is girl related to Teena?

A.  Sister

B.  Aunt

C.  Cousin

D.  Mother

Ans:D

Explanation:

The girl in the photograph is the only daughter of the daughter of Teena's mother i.e., the daughter of  Teena. Hence, Teena is the mother of the girl.

3. If A is the brother of B; B is the sister of C; and C is the father of D, how D is related to A?

A.  Brother

B.  Sister

C.  Nephew

D.  Cannot be determined

Ans:D

Explanation:

If D is Male, the answer is Nephew.

If D is Female, the answer is Niece.

As the gender of D is not known, hence, the relation between D and A cannot be determined.

Note: Niece - A daughter of one's brother or sister, or of one's brother-in-law or sister-in-law. Nephew - A son of one's brother or sister, or of one's brother-in-law or sister-in-law.

4. Each of the following questions is based on the following information:

  1. Six flats on a floor in two rows facing North and South are allotted to P, Q, R, S, T, and U.

  2. Q gets a North facing flat and is not next to S.

  3. S and U get diagonally opposite flats.

  4. R is next to U, gets a south facing flat and T gets North facing flat.

a) If the flats of T and R are interchanged, then whose flat will be left to that of R?

A.  P

B.  Q

C.  T

D.  S

Ans: D

Explanation:

4b0bee7c Fc95 49c2 821f A5f773c786e2

Here T and R interchanged, S flat  will come next to R flat

b)Whose flat is between P and U?

A.T

B.U

C.R

D.P

Ans: C

Explanation:

4b0bee7c Fc95 49c2 821f A5f773c786e2

Here R Flat is between P and U

c)Which flat is diagonally opposite to Q's flat?

A. T

B. U

C. R

D. P

Ans:D

Explanation:

4b0bee7c Fc95 49c2 821f A5f773c786e2

Here, P flat is diagonally opposite to Q flat.

5. Choose the word which is different from the rest.

A.  match

B.  identity

C.  dissimilar

D.  similar

Ans:C

Explanation:

Except dissimilar all are synonyms for equivalent.

6. Choose the word which is different from the rest.

A.  Andhra Pradesh

B.  Telangana

C.  Tamil Nadu

D.  Chennai

Ans: D

Explanation:

Except for Chennai all are the States of India

7. Look at this series:12, 24, 36, 48, ____,72, ... What number should fill the blank?

A.  62

B.  60

C.  56

D.  58

Ans: A

Explanation:

In this series add 12 to generate next number

8. Look carefully for the pattern, and then choose which pair of numbers comes next.

5 9 15 14 18 15 21

A.  24 15

B.  25 15

C.  25 29

D.  26 15

Ans: B

Explanation:

This is an alternating addition series, with a random number, 15, interpolated as every third number. The number 15 appears after each number arrived at by adding 4.

9. 'Cardiologist' is a 'Heart' doctor in the same way as 'Hematologist' is a '.............' doctor

A.  Skin

B.  Blood

C.  Bone

D.  Eye

Answer: B

Explanation:

'Cardiologist'is a 'Heart' doctor in the same way as 'Hematologist' is a 'Blood' doctor

30 Company Mock Tests-10,000+ Practice Questions-250+ Tasks on C Language

Take other Test for Campus Placement Preparation

250+ Tasks on C Language to practice for Campus Placement 

30 Company Mock Tests-358 Practice Tests-700 Video lessons

Mock Tests - TCS, Infosys, Wipro, Accenture, IBM, Tech Mahindra, Capgemini and other leading Recruiters

Also Read: Wipro Campus Recruitment Exam - Verbal Ability Questions and Answers

Check out other company recruitment process here -

TCS
Accenture
Amazon
Capgemini

 

Tech Mahindra
IBM
Wipro
Deloitte

 

Infosys

 

Published in Test Patterns

Wipro Quantitative Aptitude Placement Test Questions

Is Wipro visiting your campus soon? Are you looking for resources to prepare for wipro written test? Read on to practice wipro aptitude sample questions and ready yourself for the placement challenge. 

Published in Tips & Strategies

Amazon Logical Reasoning Placement Test Questions

Is Amazon visiting your campus soon? Are you looking for resources to ready yourself for the placement challenge? Here is a set of Reasoning Ability practice questions based on previous years

Published in Tips & Strategies

TCS Quantitative Aptitude Placement Test Questions

Is TCS visiting your campus soon? Are you looking for resources to ready yourself for the placement challenge? Here are a set of Quantitative aptitude practice questions based on previous years TCS placement papers

Published in Tips & Strategies

Amazon Quantitative Aptitude Placement Test Questions

Is Amazon visiting your campus soon? Are you looking for resources to ready yourself for the placement challenge? Here is a set of Quantitative aptitude practice questions based on previous years

Published in Tips & Strategies
Page 1 of 2

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!