IBPS RRB OA Quantitative Aptitude Online Practice Paper

IBPS RRB until 2015 had a single level exam for both Office Assistant and Officer Scale-1 posts. Since 2016, there has been a two-tier exam for both the posts. Regional Rural Banks are local level banking organizations operating in the different States of India. They have been created with a view to primarily serve the rural areas of India with basic banking and financial services. However, RRBs have branches set up for urban operations and their area of operation includes small towns & semi-urban areas too. The area of operation of RRBs is limited to the area as notified by Government of India covering one or more districts in the State.

The IBPS RRB OA Preliminary examination is scheduled to be held on 19th, 25th August and 1st September 2018 and the mains examination is scheduled to be held on 7th October 2018

Official Notification for IBPS RRB is Out (Check Here)!!

Numerical Ability Syllabus for IBPS RRB OA Syllabus:

The Numerical Ability section in the Pre Exam would contain 40 questions for 40 marks.

The Numerical Ability section consists of questions from the following topics - Data Interpretation, Permutation, Combination & Probability, Sequence & Series, Simplification, Number Systems, Ratio & Proportion, Percentage & Averages, Profit & Loss Work & Time, Time & Distance, Mixtures & Allegations, Simple Interest & Compound Interest, Surds & Indices, Sequence & Series. Our primary focus should be on clearing the cut-offs.

People Also ReadIBPS RRB OA Exam Pattern 2018

                            IBPS RRB OA Study Plan 2018

                            IBPS RRB OS-1 Study Plan 2018

 

Take A Free Online IBPS Mock Test!

Practice Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB OA:

1. The ratio between the speeds of two trains is 6: 8. If the second train runs 500 km in 5 hours, then the speed of the first train is:

A. 85 km/h

B. 60 km/h

C. 80 km/h

D. 75 km/h

Answer: D

Explanation:

Let the speed of two trains be 6x and 8x km/hr

Then, 8x = 500 / 5 = 100

x = 100 / 8 = 12.5

Speed of first train = (6 x 12.5) km/h = 75 km/h

2. Factorize the Algebraic Expression (P - 2)2 - (Q - 3)2?

A. (Q - P + 1) (P + Q - 5)

B. (P - Q + 3) (P + Q - 1)

C. (P - Q + 1) (P + Q - 5)

D. (Q - P + 3) (P + Q - 3)

Answer: C

Explanation:

(A - B) (A + B) = A2 - B2

Where, A = (P - 2), B = (Q - 3)

(P - 2)2 - (Q - 3)2 = ((P - 2) - (Q - 3)) ((P - 2) + (Q - 3))

                       = (P - 2 - Q + 3) (P - 2 + Q - 3)

                       = (P - Q + 1) (P + Q - 5)

3. In a fruit box, there are 8 Apples, 7 Mangoes, and 6 Oranges. One Fruit is picked up randomly. What is the probability that it is neither Apples nor Oranges?

A. 2 / 3

B. 1 / 3

C. 3 / 4

D. 1 / 2

Answer: B

Explanation:

Total number of Fruits n(S) = (8 + 7 + 6) = 21.

Let E →  the event that the Fruit is picked neither Apple nor Orange

Let P(E) →  event that the Fruit is picked Mango.

n(E) = 7

P(E) = n(E) / n(S) = 7/21 = 1 / 3

4. Out of 9 consonants and 4 vowels, how many words of 5 consonants and 2 vowels can be formed?

A.835

B.536

C.756

D.652

Answer: C

Explanation:

= Number of ways of selecting (5 consonants out of 9) and (2 vowels out of 4)

= (9C5 x 4C2)

=[(9 * 8 * 7 * 6 * 5) / ( 5* 4 * 3 * 2 * 1)] * (4 * 3 / 2 * 1)

= 756 ways

5. In how many ways can a group of 6 men and 3 women be formed from 7 men and 4 women?

A. 28

B. 32

C. 36

D. 42

Answer: A

Explanation:

We need to select 6 men from 7 men and 3 women from 4 women.

= Number of ways to do this

= 7C6 × 4C3

= 7C1 × 4C1 [ nCr = nC(n-r)]

= 7× 4 = 28 

6. Given an arithmetic progression with the initial term 5 and the common difference 7. What is the 10th term?

A. 54

B. 85

C. 76

D. 68

Answer: D

Explanation:

If  a = 5 and the common difference is d = 7  by the formula above, we have

T10 = 5 + [(10 -1)7]    [Using arithmetic progression Tn = a + (n - 1)d ]

= 5 + 63 = 68 

Thus, the 10 term in the arithmetic progression is 68. 

7. Find the value of x from the following expression:

[- 2 ( x - 3 )] + [4 ( - 2x  + 8)] = 0

A. 4

B. 8

C. 3

D. 2

Answer: A

Explanation:

→ [- 2 ( x - 3 )] + [4 ( - 2x  + 8)] = 0

→ - 2x + 6 - 8x  + 32 = 0

→ - 10x + 40 = 0

→ x = 4

8. What is the probability of getting a sum 7 from two throws of a dice?

A. 1/9

B. 1/8

C. 1/7

D. 1/6

Answer: D

Explanation:

In two throws of a dice, n(S) = (6 x 6) = 36.

Let E →  event of getting a sum ={(1, 6), (4, 3), (3, 4), (6, 1), (2,5), (5,2)}.

→ P(E) = n(E) / n(S)

→ 6/36 = 1/6

9. Which of the following cannot represent probability? 

A. 0

B. -0.01

C. 0.5

D. 1

Answer: B

Explanation:

A probability is always greater than or equal to 0 and less than or equal to 1, hence only B cannot represent probability: -0.01,i.e., less than 0. 

10. Study the following table and answer the questions based on it.

Expenditures of a Company (in Lakh Rupees) per Annum Over the given Years.

Year Item of Expenditure
Salary Fuel and Transport Bonus Interest on Loans Taxes
2001 300 100 2.51 24.6 85
2002 450 115 3.25 31.5 110
2003 354 105 3.64 41.2 78
2004 426 140 4.78 37.5 92
2005 510 155 4.96 50.4 100

a. The ratio between the total expenditure on Taxes for all the years and the total expenditure on Fuel and Transport for all the years is approximately:

A. 31 / 41

B. 33 / 43

C. 22 / 32

D. 33 / 23

Answer: A

Explanation:

Ratio: Total Taxes / Total Fuel and Transport

=> (85+110+78+92+100) / (100+115+105+140+155)

=> 465 / 615

=>31 / 41

b.The total expenditure of the company over all the heads during the year 2002 is:

A. Rs. 625.43 lakhs.

B. Rs. 578.79 lakhs.

C. Rs. 810.53 lakhs.

D. Rs. 709.75 lakhs.

Answer: D

Explanation:

The total expenditure of the Company during 2002

    = Rs. (450 + 115 + 3.25 + 31.5 + 110) lakhs

    = Rs. 709.75 lakhs.

c. The total amount of bonus paid by the company during the given period is approximately what percentage of the total amount of salary paid during this period?

A. 1.5%

B. 0.93%

C. 1%

D. 1.56%

Answer: B

Explanation:

Percentage = [( 2.51+ 3.25+3.64+4.78+4.96)/(300+450+354+426+510)] * 100%

                   => (19.14/ 2040)*100% 

                   => 0.93%

d. What is the average amount of interest per year which the company had to pay during this period?

A.  Rs.37.04 lakhs

B.  Rs.38.32 lakhs

C.  Rs.39.26 lakhs

D.  Rs.40.55 lakhs

Answer: A

Explanation:

The average amount of interest paid by the Company during the given period

=> (24.6+31.5+41.2+37.5+50.4) / 5

=> (185.2 / 5)

=> Rs.37.04 lakhs

Take A Free Online IBPS Mock Test!

Must Read:

IBPS Clerk Work Profile & Salary

IBPS Clerk Selection Process 2018

IBPS PO Work Profile & Salary

IBPS PO 2018 Selection Procedure

 

Published in Test Patterns

IBPS PO Prelims 2018 Reasoning Ability Practice Papers

The Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) started conducting IBPS PO examination in the year 2011 which, since then has been a gateway to the lucrative career in Banking Industry for a lot of students and working professionals across India. The IBPS PO Preliminary examination for this year is scheduled to be held on 13th, 14th, 20th & 21st October 2018 and the mains exam is to be held on 18th November 2018.

detailed preparation for the three sections, viz., Verbal AbilityQuantitative Aptitude and Reasoning Ability will help you to crack the IBPS PO Prelims and will render you eligible for the mains. Not just preparation but monitoring your preparation is an important step towards cracking the bank PO exams. Take as many mock tests as you can and find your strong and weak sections and tailor your routine accordingly. Without further ado let's analyze the Reasoning Section for the prelims followed by the sample papers.

Important Chapters for Reasoning Ability for IBPS PO Prelims Exam:

Reasoning section has seen an increase in the number of questions which makes it a crucial section for optimum scoring. The topics include Series, Analogies, Odd Pair, Directions, Numbers & Rankings, Dictionary Test, Syllogisms, Blood Relations, Seating Arrangements, Data Sufficiency, Computer Knowledge, Coding-Decoding, Input-Output machine, Complex puzzles

Take A Free Online IBPS Mock Test

Reasoning Ability Practice Questions for IBPS PO Prelims 2018:

1. Find the Missing Number:

10, 22, 46, 94, 190,?

A. 382

B. 352

C. 390

D. 360

Answer: A

Explanation:

In the series, each digit is first multiplied by 2 and then 2 is added to get the next number.

10 x 2 => 20 +2 => 22,

22 x 2 => 44 + 2 => 46,

46 x 2 => 92 + 2 => 94,

94 x 2 => 188 + 2 => 190,

190 x 2 => 380 + 2 => 382.

So the missing number is 382.

2. Cows: Herd, then Crows:?

A. Murder

B. Pack

C. Ambush

D. Tribe

Answer: A

Explanation:

Group of 'Cows' is called 'Herd', then the group of 'Crows' is called 'Murder'.

3. Find the odd man out:

A. Sound

B. Heat

C. Light

D. Height

Answer: D

Explanation:

Sound, Heat, Light are forms of energy. Height is not a form of energy.

4. I am facing south. Turning to the left I go 20m, then turning to the right I go 15m, and turning to the right I go 10m, then turning to left I go 10m and turning to right I go 20m, then again turning to right I go 25m. In which direction am I from my original position?

A. East

B. West

C. North

D. South

Answer: B

Explanation:

Ee18b0c9 E71c 4f66 90f6 86b1daea218c

I am on the west side of my original position

5. Kiran is 7 ranks ahead of Sagar in a class of 39. If Sagar`s rank is seventeenth from the last, what is Kiran`s rank from the start?

A. 14

B. 15

C. 16

D. 17

Answer: C

Explanation:

Sagar is 17th from the last and Kiran is 7 ranks ahead of Sagar. So, Kiran is 24th from the last. Number of students ahead of Kiran in rank = (39 - 24) = 15. So, Ravi is 16th from the start.

6. Arrange words in Dictionary order:

 1: Blame, 2: Boehm, 3: Bame, 4: Brame

A. 2, 3, 1, 4

B. 1, 3, 4, 2

C. 1, 2, 3, 4

D. 3, 1, 2, 4

Answer: D

Explanation:

Bame   → 3

Blame   → 1

Boehm  → 2

Brame   → 4

7. Statements: Some Apples are Bananas. All the Bananas are Grapes.

Conclusions:

Some Bananas are Grapes.

Some Bananas are Apples.

A. Only conclusion 1 follows

B. Only conclusion 2 follows

C. Either (1) or (2) follows

D. Neither (1) nor (2) follows

E. Both (1) and (2) follow

Answer: E

Explanation:

4a6d00a0 2dec 416b B880 E0889c1733e7

8.Instructions for Questions a to c: Read the given information below and answer the questions that follow

Six friends A, B, C, D, E, and F are sitting around a hexagonal table with each at one corner and facing the centre of the hexagonal. A is second to the left of F. B is neighbour of C and D. E is second to the left of D.

a. Which one is sitting opposite to E?

A. C

B. F

C. D

D. B

Answer: A

Explanation:

Dbe698b9 8de2 458e 9981 D57af0f9bb5c

So, C is sitting opposite to E

b. Which of the following are the neighbours of D?

A. F and A

B. E and C

C. F and C

D. F and B

Answer: D

Explanation:

Dbe698b9 8de2 458e 9981 D57af0f9bb5c

So, F and B are the neighbours of D.

c. Who is the third person to the right of A?

A. B

B. F

C. D

D. E

Answer: C

Explanation:

Dbe698b9 8de2 458e 9981 D57af0f9bb5c

So, D is the third person to the right of A

9. Which of the following is not an input device for Computer?

A. Joystick

B. Light pen

C. Keyboard

D. Plotters

Answer: D

Explanation:

Plotters is an output device. The plotter is a computer printer for printing vector graphics.

10. If COMPUTER is coded as RFUVQNPC, then how MEDICINE is coded?

A. EOJDEJFM

B. EOJDJEFM

C. MFEDJJOE

D. MFEJDJOE

Answer: B

Explanation:

Each letter of the word except the first and last letters is moved one step forward and the order of letters obtained is reversed to get the code.

Take A Free Online IBPS Mock Test

Please also read:

IBPS Clerk Work Profile & Salary

IBPS Clerk Selection Process 2018

IBPS PO Work Profile & Salary

IBPS PO 2018 Selection Procedure

Published in Test Patterns

IBPS RRB OA Office Assistant  Preparation Plan 

The Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) will conduct the examination IBPS RRB Office Assistant 2018 for the recruitment of Office Assistants in the Regional Rural Banks. Until 2015, IBPS RRB had a single level exam for both Office Assistant and Officer Scale-1 posts. Since 2016, there has been a two-tier exam for both the posts. The IBPS RRB OA (Office Assistant) exam 2018  will be conducted on 19th of August, 25th of August & 1st of September 2018 whereas the main exam would be conducted on 7th of October 2018.

Regional Rural Banks are local level banking organizations operating in the different States of India. They have been created with a view to primarily serve the rural areas of India with basic banking and financial services. However, RRBs may have branches set up for urban operations and their area of operation may include urban areas too. The area of operation of RRBs is limited to the area as notified by Government of India covering one or more districts in the State.

Check Here: Official IBPS RRB Notification 2018

Published in Tips & Strategies

IBPS RRB Clerk Salary and Work Profile

What is IBPS?

The Institute for Banking Personnel Selection is a self-governed body whose mission is to recruit the best candidates for banks in India through personal assessment. In 2011, IBPS introduced a Common Written Examination (IBPS CWE RRB) to recruit Officers and Clerks in all Public sector and Regional Rural Banks across the nation.

Published in Test Patterns

IBPS RRB Office Assistant Eligibility Criteria 2018

The Institute for Banking Personnel Selection ( IBPS ) Conducts a Common Written Examination (CWE) to recruit RRB Office Assistants into Regional Rural Banks (RRBs) Pan India. The Eligibility criteria for IBPS RRB Office Assistant 2018 is as follows: 

Published in Test Patterns
Page 1 of 2

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!