IBPS RRB OA Quantitative Aptitude Online Practice Paper

IBPS RRB until 2015 had a single level exam for both Office Assistant and Officer Scale-1 posts. Since 2016, there has been a two-tier exam for both the posts. Regional Rural Banks are local level banking organizations operating in the different States of India. They have been created with a view to primarily serve the rural areas of India with basic banking and financial services. However, RRBs have branches set up for urban operations and their area of operation includes small towns & semi-urban areas too. The area of operation of RRBs is limited to the area as notified by Government of India covering one or more districts in the State.

The IBPS RRB OA Preliminary examination is scheduled to be held on 19th, 25th August and 1st September 2018 and the mains examination is scheduled to be held on 7th October 2018

Official Notification for IBPS RRB is Out (Check Here)!!

Numerical Ability Syllabus for IBPS RRB OA Syllabus:

The Numerical Ability section in the Pre Exam would contain 40 questions for 40 marks.

The Numerical Ability section consists of questions from the following topics - Data Interpretation, Permutation, Combination & Probability, Sequence & Series, Simplification, Number Systems, Ratio & Proportion, Percentage & Averages, Profit & Loss Work & Time, Time & Distance, Mixtures & Allegations, Simple Interest & Compound Interest, Surds & Indices, Sequence & Series. Our primary focus should be on clearing the cut-offs.

People Also ReadIBPS RRB OA Exam Pattern 2018

                            IBPS RRB OA Study Plan 2018

                            IBPS RRB OS-1 Study Plan 2018

 

Take A Free Online IBPS Mock Test!

Practice Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB OA:

1. The ratio between the speeds of two trains is 6: 8. If the second train runs 500 km in 5 hours, then the speed of the first train is:

A. 85 km/h

B. 60 km/h

C. 80 km/h

D. 75 km/h

Answer: D

Explanation:

Let the speed of two trains be 6x and 8x km/hr

Then, 8x = 500 / 5 = 100

x = 100 / 8 = 12.5

Speed of first train = (6 x 12.5) km/h = 75 km/h

2. Factorize the Algebraic Expression (P - 2)2 - (Q - 3)2?

A. (Q - P + 1) (P + Q - 5)

B. (P - Q + 3) (P + Q - 1)

C. (P - Q + 1) (P + Q - 5)

D. (Q - P + 3) (P + Q - 3)

Answer: C

Explanation:

(A - B) (A + B) = A2 - B2

Where, A = (P - 2), B = (Q - 3)

(P - 2)2 - (Q - 3)2 = ((P - 2) - (Q - 3)) ((P - 2) + (Q - 3))

                       = (P - 2 - Q + 3) (P - 2 + Q - 3)

                       = (P - Q + 1) (P + Q - 5)

3. In a fruit box, there are 8 Apples, 7 Mangoes, and 6 Oranges. One Fruit is picked up randomly. What is the probability that it is neither Apples nor Oranges?

A. 2 / 3

B. 1 / 3

C. 3 / 4

D. 1 / 2

Answer: B

Explanation:

Total number of Fruits n(S) = (8 + 7 + 6) = 21.

Let E →  the event that the Fruit is picked neither Apple nor Orange

Let P(E) →  event that the Fruit is picked Mango.

n(E) = 7

P(E) = n(E) / n(S) = 7/21 = 1 / 3

4. Out of 9 consonants and 4 vowels, how many words of 5 consonants and 2 vowels can be formed?

A.835

B.536

C.756

D.652

Answer: C

Explanation:

= Number of ways of selecting (5 consonants out of 9) and (2 vowels out of 4)

= (9C5 x 4C2)

=[(9 * 8 * 7 * 6 * 5) / ( 5* 4 * 3 * 2 * 1)] * (4 * 3 / 2 * 1)

= 756 ways

5. In how many ways can a group of 6 men and 3 women be formed from 7 men and 4 women?

A. 28

B. 32

C. 36

D. 42

Answer: A

Explanation:

We need to select 6 men from 7 men and 3 women from 4 women.

= Number of ways to do this

= 7C6 × 4C3

= 7C1 × 4C1 [ nCr = nC(n-r)]

= 7× 4 = 28 

6. Given an arithmetic progression with the initial term 5 and the common difference 7. What is the 10th term?

A. 54

B. 85

C. 76

D. 68

Answer: D

Explanation:

If  a = 5 and the common difference is d = 7  by the formula above, we have

T10 = 5 + [(10 -1)7]    [Using arithmetic progression Tn = a + (n - 1)d ]

= 5 + 63 = 68 

Thus, the 10 term in the arithmetic progression is 68. 

7. Find the value of x from the following expression:

[- 2 ( x - 3 )] + [4 ( - 2x  + 8)] = 0

A. 4

B. 8

C. 3

D. 2

Answer: A

Explanation:

→ [- 2 ( x - 3 )] + [4 ( - 2x  + 8)] = 0

→ - 2x + 6 - 8x  + 32 = 0

→ - 10x + 40 = 0

→ x = 4

8. What is the probability of getting a sum 7 from two throws of a dice?

A. 1/9

B. 1/8

C. 1/7

D. 1/6

Answer: D

Explanation:

In two throws of a dice, n(S) = (6 x 6) = 36.

Let E →  event of getting a sum ={(1, 6), (4, 3), (3, 4), (6, 1), (2,5), (5,2)}.

→ P(E) = n(E) / n(S)

→ 6/36 = 1/6

9. Which of the following cannot represent probability? 

A. 0

B. -0.01

C. 0.5

D. 1

Answer: B

Explanation:

A probability is always greater than or equal to 0 and less than or equal to 1, hence only B cannot represent probability: -0.01,i.e., less than 0. 

10. Study the following table and answer the questions based on it.

Expenditures of a Company (in Lakh Rupees) per Annum Over the given Years.

Year Item of Expenditure
Salary Fuel and Transport Bonus Interest on Loans Taxes
2001 300 100 2.51 24.6 85
2002 450 115 3.25 31.5 110
2003 354 105 3.64 41.2 78
2004 426 140 4.78 37.5 92
2005 510 155 4.96 50.4 100

a. The ratio between the total expenditure on Taxes for all the years and the total expenditure on Fuel and Transport for all the years is approximately:

A. 31 / 41

B. 33 / 43

C. 22 / 32

D. 33 / 23

Answer: A

Explanation:

Ratio: Total Taxes / Total Fuel and Transport

=> (85+110+78+92+100) / (100+115+105+140+155)

=> 465 / 615

=>31 / 41

b.The total expenditure of the company over all the heads during the year 2002 is:

A. Rs. 625.43 lakhs.

B. Rs. 578.79 lakhs.

C. Rs. 810.53 lakhs.

D. Rs. 709.75 lakhs.

Answer: D

Explanation:

The total expenditure of the Company during 2002

    = Rs. (450 + 115 + 3.25 + 31.5 + 110) lakhs

    = Rs. 709.75 lakhs.

c. The total amount of bonus paid by the company during the given period is approximately what percentage of the total amount of salary paid during this period?

A. 1.5%

B. 0.93%

C. 1%

D. 1.56%

Answer: B

Explanation:

Percentage = [( 2.51+ 3.25+3.64+4.78+4.96)/(300+450+354+426+510)] * 100%

                   => (19.14/ 2040)*100% 

                   => 0.93%

d. What is the average amount of interest per year which the company had to pay during this period?

A.  Rs.37.04 lakhs

B.  Rs.38.32 lakhs

C.  Rs.39.26 lakhs

D.  Rs.40.55 lakhs

Answer: A

Explanation:

The average amount of interest paid by the Company during the given period

=> (24.6+31.5+41.2+37.5+50.4) / 5

=> (185.2 / 5)

=> Rs.37.04 lakhs

Take A Free Online IBPS Mock Test!

Must Read:

IBPS Clerk Work Profile & Salary

IBPS Clerk Selection Process 2018

IBPS PO Work Profile & Salary

IBPS PO 2018 Selection Procedure

 

Published in Test Patterns

IBPS RRB Office Assistant Prelims Exam

IBPS RRB until 2015 had a single level exam for both Office Assistant and Officer Scale-1 posts. Since 2016, there has been a two-tier exam for both the posts. Regional Rural Banks are local level banking organizations operating in the different States of India. They have been created with a view to serving primarily the rural areas of India with basic banking and financial services. However, RRBs may have branches set up for urban operations and their area of operation may include urban areas too. The area of operation of RRBs is limited to the area as notified by Government of India covering one or more districts in the State.

Take Free IBPS Bank Exam Mock Test with 100+ Questions

Reasoning Ability Syllabus for IBPS RRB OA Prelims Exam:

Series, Analogies, Odd Pair, Directions, Numbers & Rankings, Dictionary Test, Syllogisms, Blood Relations, Seating Arrangements, Data Sufficiency, Computer, Coding-Decoding, Input-Output machine, Complex puzzles.

Practice sample questions:

1. Look at this series: 46, 44, 40, 38, 34, ... What number should come next?

A.  32

B.  33

C.  30

D.  28

Answer: A

Explanation:

This is an alternating number subtraction series. First, 2 is subtracted, then 4, then 2, then 4 and so on.

34 - 2 = 32

Hence, next number should be 32 in the series.

2. Select the one which is different from the other three alternatives.

A. Firefox

B. Google

C. Internet Explorer

D. Chrome

Answer: B

Explanation:

Google is a Search engine, remaining are Web browsers

3. Two boys Sagar and Vimal walk in opposite directions. Sagar is walking towards North. After 2 km each both turn left and walks 2 km each. Both turn to face each other. In which direction is Vimal looking to Sagar.

A. South-West

B. Soth-East

C. North-East

D. North-West

Answer: D

Explanation:Be29e6fb B993 4368 9772 85971d271715

So, Vimal is looking towards North-West direction.

4. In a row of Chairs, one Chair is 5th from starting and 8th from ending of the row. How many Chairs are there in the row?

A. 15

B. 14

C. 12

D. 13

Answer: C

Explanation:

Clearly, number of Chairs in the row = (4 + 1 + 7) = 12.

5. Arrange the following words as per order in the dictionary:

1. Euphrasy

2. Eupepsy

3. Euphonic 

4. Eugenic

5. Euphony

A. 4, 2, 3, 5, 1

B. 3, 4, 1, 2, 5

C. 4, 3, 2, 1, 5

D. 3, 5, 2, 4, 1

Answer: A

Explanation:

Eugenic,   Eupepsy,   Euphonic,   Euphony,   Euphrasy

   4         2           3           5          1

6. In the following question, two statements are given. Which are followed by four conclusions (1), (2), (3), and (4) Choose the conclusions which logically follow from the given statements?

Statements: All Cars are Bikes. All Bikes are Bi-cycles.

Conclusions:

Some bikes are bicycles.

Some bicycles are cars.

Some cars are not bicycles.

All bicycles are bikes.

A. Only (1) and (2)

B. Only (1) and (3)

C. Only (1) and (4)

D. Only (2) and (4)

Answer: A

Explanation:

3cad724e Bbdb 4e2d Be2a 6e690359635a

7. If A + B means A is the brother of B; A - B means A is the sister of B and A x B means A is the father of B. Which of the following means that C is the son of M?

A. N + M - F x C

B. M x N - C + F

C. M - N x C + F

D. F - C + N x M

Answer: B

Explanation:

M x N → M is the father of N

N - C → N is the sister of C

and C + F → C is the brother of F.

Hence, M is the father of C or C is the son of M.

8. There are five friends. They are standing in a row facing south. Jayesh is to the immediate right to Alok. Pramod is between Bhagat and Subodh. Subodh is between Jayesh and Pramod.

a. Who is standing Just Left to Pramod?

A. Alok

B. Subodh

C. Bhagat

D. Jayesh

Answer: B

Explanation:

Bf4bd9c2 7d76 4e6e Be1d 5376f4c4d41f

So, Subodh is standing Just Left to Pramod

b. Who is at Extreme from the right end?

A. Alok

B. Subodh

C. Bhagat

D. Jayesh

Answer: C

Explanation:

Bf4bd9c2 7d76 4e6e Be1d 5376f4c4d41f

So, Bhagat is at Extreme from the right end 

c. Who is in the middle of the row?

A. Alok

B. Subodh

C. Bhagat

D. Jayesh

Answer: B

Explanation:

Bf4bd9c2 7d76 4e6e Be1d 5376f4c4d41f

So, Subodh is in the middle of the row

9. Full form of HTTP is?

A. High Transfer text Protocol

B. Hyper Text Tool Protocol

C. Hyper Text Transfer Protocol

D. Hyper Tool Technology Protocol

Answer: C

Explanation:

Full form of HTTP is Hyper Text Transfer Protocol. It is an application protocol for distributed, collaborative, and hypermedia information systems.

10. In a certain code, MONKEY is written as ZFLOPN. How is TIGER written in that code?

A. SFHJU

B. QDFHS

C. SQDFJ

D. QSHDU

Answer: A

Explanation:

The letter of the word is written in a reverse order and then each letter is moved one step forward to obtain the code.

8 IBPS RRB OS1 Mains Mock Tests- 950+ Video lessons - 6300+ Practice Questions

Check Other Blogs on IBPS Preparation 

Take a Free All India IBPS Online Mock Test

IBPS PO & RRB Prelims - Percentages - Profit & Loss, SI & CI

IBPS PO/RRB Exams: Mastering Quadratic Equations

IBPS PO, RRB, Clerk and other Bank exams: Time and Work Questions and Solutions IBPS PO/RRB Exam: Important Tricks for Mensuration Prelims and Mains Exam

IBPS PO/RRB Exam: Strategy for Ratios, Averages & Mixtures for Prelims and Mains Exam

 

Published in Test Patterns

IBPS RRB OA Office Assistant  Preparation Plan 

The Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) will conduct the examination IBPS RRB Office Assistant 2018 for the recruitment of Office Assistants in the Regional Rural Banks. Until 2015, IBPS RRB had a single level exam for both Office Assistant and Officer Scale-1 posts. Since 2016, there has been a two-tier exam for both the posts. The IBPS RRB OA (Office Assistant) exam 2018  will be conducted on 19th of August, 25th of August & 1st of September 2018 whereas the main exam would be conducted on 7th of October 2018.

Regional Rural Banks are local level banking organizations operating in the different States of India. They have been created with a view to primarily serve the rural areas of India with basic banking and financial services. However, RRBs may have branches set up for urban operations and their area of operation may include urban areas too. The area of operation of RRBs is limited to the area as notified by Government of India covering one or more districts in the State.

Check Here: Official IBPS RRB Notification 2018

Published in Tips & Strategies

IBPS PO/RRB Quantitative Aptitude : Tips and Tricks for Percentages - Profit & Loss, SI & CI

Quantitative Aptitude : Percentages - Profit & Loss, SI & CI Introduction: 

Profit & Loss and Simple Interest & Compound interest are naturally easy-going topics. However, when you’re solving questions at a speed greater than one minute per question, even a rope can look like a snake. By the end of this blog, however, we hope to give you enough props to make the snake dance to your tunes, even if it’s just a thread. 

Published in Tips & Strategies

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!