IBPS PO Prelims 2018 Reasoning Ability Practice Papers

The Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) started conducting IBPS PO examination in the year 2011 which, since then has been a gateway to the lucrative career in Banking Industry for a lot of students and working professionals across India. The IBPS PO Preliminary examination for this year is scheduled to be held on 13th, 14th, 20th & 21st October 2018 and the mains exam is to be held on 18th November 2018.

detailed preparation for the three sections, viz., Verbal AbilityQuantitative Aptitude and Reasoning Ability will help you to crack the IBPS PO Prelims and will render you eligible for the mains. Not just preparation but monitoring your preparation is an important step towards cracking the bank PO exams. Take as many mock tests as you can and find your strong and weak sections and tailor your routine accordingly. Without further ado let's analyze the Reasoning Section for the prelims followed by the sample papers.

Important Chapters for Reasoning Ability for IBPS PO Prelims Exam:

Reasoning section has seen an increase in the number of questions which makes it a crucial section for optimum scoring. The topics include Series, Analogies, Odd Pair, Directions, Numbers & Rankings, Dictionary Test, Syllogisms, Blood Relations, Seating Arrangements, Data Sufficiency, Computer Knowledge, Coding-Decoding, Input-Output machine, Complex puzzles

Take A Free Online IBPS Mock Test

Reasoning Ability Practice Questions for IBPS PO Prelims 2018:

1. Find the Missing Number:

10, 22, 46, 94, 190,?

A. 382

B. 352

C. 390

D. 360

Answer: A

Explanation:

In the series, each digit is first multiplied by 2 and then 2 is added to get the next number.

10 x 2 => 20 +2 => 22,

22 x 2 => 44 + 2 => 46,

46 x 2 => 92 + 2 => 94,

94 x 2 => 188 + 2 => 190,

190 x 2 => 380 + 2 => 382.

So the missing number is 382.

2. Cows: Herd, then Crows:?

A. Murder

B. Pack

C. Ambush

D. Tribe

Answer: A

Explanation:

Group of 'Cows' is called 'Herd', then the group of 'Crows' is called 'Murder'.

3. Find the odd man out:

A. Sound

B. Heat

C. Light

D. Height

Answer: D

Explanation:

Sound, Heat, Light are forms of energy. Height is not a form of energy.

4. I am facing south. Turning to the left I go 20m, then turning to the right I go 15m, and turning to the right I go 10m, then turning to left I go 10m and turning to right I go 20m, then again turning to right I go 25m. In which direction am I from my original position?

A. East

B. West

C. North

D. South

Answer: B

Explanation:

Ee18b0c9 E71c 4f66 90f6 86b1daea218c

I am on the west side of my original position

5. Kiran is 7 ranks ahead of Sagar in a class of 39. If Sagar`s rank is seventeenth from the last, what is Kiran`s rank from the start?

A. 14

B. 15

C. 16

D. 17

Answer: C

Explanation:

Sagar is 17th from the last and Kiran is 7 ranks ahead of Sagar. So, Kiran is 24th from the last. Number of students ahead of Kiran in rank = (39 - 24) = 15. So, Ravi is 16th from the start.

6. Arrange words in Dictionary order:

 1: Blame, 2: Boehm, 3: Bame, 4: Brame

A. 2, 3, 1, 4

B. 1, 3, 4, 2

C. 1, 2, 3, 4

D. 3, 1, 2, 4

Answer: D

Explanation:

Bame   → 3

Blame   → 1

Boehm  → 2

Brame   → 4

7. Statements: Some Apples are Bananas. All the Bananas are Grapes.

Conclusions:

Some Bananas are Grapes.

Some Bananas are Apples.

A. Only conclusion 1 follows

B. Only conclusion 2 follows

C. Either (1) or (2) follows

D. Neither (1) nor (2) follows

E. Both (1) and (2) follow

Answer: E

Explanation:

4a6d00a0 2dec 416b B880 E0889c1733e7

8.Instructions for Questions a to c: Read the given information below and answer the questions that follow

Six friends A, B, C, D, E, and F are sitting around a hexagonal table with each at one corner and facing the centre of the hexagonal. A is second to the left of F. B is neighbour of C and D. E is second to the left of D.

a. Which one is sitting opposite to E?

A. C

B. F

C. D

D. B

Answer: A

Explanation:

Dbe698b9 8de2 458e 9981 D57af0f9bb5c

So, C is sitting opposite to E

b. Which of the following are the neighbours of D?

A. F and A

B. E and C

C. F and C

D. F and B

Answer: D

Explanation:

Dbe698b9 8de2 458e 9981 D57af0f9bb5c

So, F and B are the neighbours of D.

c. Who is the third person to the right of A?

A. B

B. F

C. D

D. E

Answer: C

Explanation:

Dbe698b9 8de2 458e 9981 D57af0f9bb5c

So, D is the third person to the right of A

9. Which of the following is not an input device for Computer?

A. Joystick

B. Light pen

C. Keyboard

D. Plotters

Answer: D

Explanation:

Plotters is an output device. The plotter is a computer printer for printing vector graphics.

10. If COMPUTER is coded as RFUVQNPC, then how MEDICINE is coded?

A. EOJDEJFM

B. EOJDJEFM

C. MFEDJJOE

D. MFEJDJOE

Answer: B

Explanation:

Each letter of the word except the first and last letters is moved one step forward and the order of letters obtained is reversed to get the code.

Take A Free Online IBPS Mock Test

Please also read:

IBPS Clerk Work Profile & Salary

IBPS Clerk Selection Process 2018

IBPS PO Work Profile & Salary

IBPS PO 2018 Selection Procedure

Published in Test Patterns

IBPS RRB OS-1 2018 - Preparation Plan 

The Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) will conduct the examination IBPS RRB Officer Scale 1 2018 for the recruitment of Scale-1 Officers in the Regional Rural Banks. IBPS RRB until 2015 had a single level exam for both Office Assistant and Officer Scale-1 posts. Since 2016, there has been a two-tier exam for both the posts. The IBPS RRB OS(Officer Scale ) 1 exam 2018 will be conducted around August.

IBPS RRB Notification is Out (Click Here)

Regional Rural Banks are local level banking organizations operating in the different States of India. They have been created with a view to primarily serve the rural areas of India with basic banking and financial services. However, RRBs may have branches set up for urban operations and their area of operation may include urban areas too. The area of operation of RRBs is limited to the area as notified by Government of India covering one or more districts in the State.

Published in Tips & Strategies

Samurai Loans

Why you should care to read this GK article?

Assuming that you are preparing for bank recruitment tests, you should realize that there is a section on General Awareness that tests if you are aware of the happening around you. The happening on Economy, Sports, Industry, Trade and Policies. Who would assume that you will be a prospective bank hire without knowing the fundamentals of General Awareness? So, it is high time that you started taking the GK-in-Depth articles, the Daily GK and the Weekly GK diligently. You are shown the resources, it is on you to utilize them.

Published in General Awareness

Finance Commission

Why you should care to read this GK article?

Assuming that you are preparing for bank recruitment tests, you should realize that there is a section on General Awareness that tests if you are aware of the happening around you. The happening on Economy, Sports, Industry, Trade and Policies. Who would assume that you will be a prospective bank hire without knowing the fundamentals of General Awareness? So, it is high time that you started taking the GK-in-Depth articles, the Daily GK and the Weekly GK diligently. You are shown the resources, it is on you to utilize them.

Published in General Awareness

Democracy is an egalitarian force

Why you should care to read this GK article?

Assuming that you are preparing for bank recruitment tests, you should realize that there is a section on General Awareness that tests if you are aware of the happening around you. The happening on Economy, Sports, Industry, Trade and Policies. Who would assume that you will be a prospective bank hire without knowing the fundamentals of General Awareness? So, it is high time that you started taking the GK-in-Depth articles, the Daily GK and the Weekly GK diligently. You are shown the resources, it is on you to utilize them.

Published in General Awareness
Page 1 of 21

Vocabprep Banner

Please key in your e-mail address.

Be up-to-date with the happenings at Conduira!